Logo

UFO-Aktuellt

Ljusprickar p� rad, mer info här

Engagera digDe 5 senaste notiserna via RSS

UFO-notiser

Ufo.se flyttar
110511
I dag, onsdagen den 11 maj, börjar UFO-Sverige flytta över hela ufo.se till en ny server vilket kan innebära en del problem på hemsidan under en kortare period. Vi ber våra läsare ha överseende med detta.
Läs Clas Svahns blogg:


Lyckad stämma och Expo i Borås
110508
Det blev en lyckad riksstämma och ufoutställning i Borås i helgen. Omkring 75 personer kom för att titta på utställningen och lyssna till föredrag av Clas Svahn och Håkan Blomqvist.
Läs Clas Svahns blogg:
Läs Håkan Blomqvists blogg:

UFO-Sveriges riksstämma i Borås den 7 maj
110427
Den 7 maj klockan 10.00 håller UFO-Sveriges sin årliga riksstämma i Bellonasalen i Folkets hus i Borås. Adressen är Allégatan 2. Alla medlemmar är välkomna dit. Med start klockan 13 blir det sedan Ufo-Expo utanför samma lokal plus föredrag av Håkan Blomqvist, om utmaningen att undersöka okända fenomen, och av Clas Svahn, som talar om svenska och utländska pilotobservationer av ufo. Utställningen stänger klockan 18. Gratis inträde för medlemmar.

Gammal nyhet om störtade tefat
110410
Dokument släppta av FBI handlar om kraschade tefat och döda utomjordingar skriver Daily Mail och Aftonbladet. Men "nyheten" kom redan 1987 och har inte ansetts som beviskraftig av ufologer runt om i världen.
Läs Clas Svahn blogg:
Clas Svahn blogg

Nytt foto av "Nessie"
110221
En ny bild av det beryktade "odjuret" i Loch Ness i Skottland har tagits. Den här gången är det ett ungt par som var ute och paddlade kajak som påstår sig ha sett och fotograferat "Nessie" den 11 februari. Som vanligt bör sådana bilder tas med en stor nypa vaksamhet.
Läs mer här:
The Telegraph

Chans att se norrsken
110217
För några dagar sedan inträffade ett kraftigt utbrott på solen och en kaskad av laddade partiklar når nu jorden. Detta kan innebära fina norrsken under torsdag och fredag natt, alltså 17/2 och 18/2. Solen har nu börjat gå in i en aktiv fas igen.
Läs mer här:
BBC

Ljusstarka meteorer över Sverige
101214
Tidigt på tisdagsmorgonen (14/12) syntes flera ljusstarka meteorer över Sverige. De tillhör de så kallade Geminiderna och maximum kommer efter midnatt i kväll fram till morgonen mot onsdag. Är det klart väder kan det löna sig att gå ut och titta.
Läs mer här:
DN.se

Kondensstrimmor över Skaraborg
101201
Kondensstrimmesäsongen är här och på onsdagen rapporterade Nya Lidköpingstidningen om två fenomen som hade fångats på bild. Även om artikeln inte ger något svar på frågan så rör det sig alltså om två trafikflygplan vars kondensstrimmor lyses upp av solen. Ett vanligt fenomen när vi nu går mot kyligare tider med lågt stående sol.
Läs mer här:
Nya Lidköpingstidningen

Okänd missil troligen vanligt flygplan
101109
Tidningar, teve och militära myndigheter i USA stod på tisdagen utan svar när en film tagen av CBS News publicerades. Spekulationerna gick om att det var en okänd missill som syntes stiga till väders utanför Los Angeles. I själva verket rör det sig med största sannolikhet om en kondensstrimma från ett vanligt flygplan.
Läs mer här:
CBS NewsNews
Clas Svahns blogg

Ballonger skapade ufofeber
101014
Ett stort antal ballonger som gled fram över Manhattan orsakade ufofeber i New York den 13 oktober i år. Att radar inte fick in dessa små föremål, vilket framgår av artiklarna, är inte särskilt konstigt.
Läs mer här:
The New York Daily News
UFO Casebook

ET får träffa någon annan
100929
I helgen avslöjade Sunday Times att FN skulle instifta en särskild tjänst som ett slags ET-ambassadör om jorden skulle komma att besökas. Men nyheten visade sig vara en anka. The Guardian, som talat med astrofysikern som pekas ut som den nye ambassadören, slår fast att hon aldrig tillfrågats.
Läs mer här:
The Guardian

Brittiska cirkelsommaren
100909
En bra sammanfattning av årets cirkelsommar publicerades i brittiska Telegraph i slutet av augusti.
Läs mer här:
Telegraph

Flygvapenpiloters observationer offentliga
100811
Brasiliens flygvapen har redan tidigare gjort mängder av ufodokument tillgängliga för allmänheten men nu har flygvapenchefen dessutom beslutat att alla observationer som görs av piloter och flygledare ska offentliggöras löpande.
Läs mer här:
Telegraph

Okänt föremål sågs i Malaysia
100720
Flera gäster på ett hotell i Kota Kinabalu i Malaysia blev för några dagar sedan vittnen till ett oidentifierat blått föremål som flög över himlen, skriver Straits Times. Vilken dag observationen ägde rum framgår tyvärr inte.
Läs mer här:
Straits Times

Ufolarm stängde flygplats i en timma
100710
Ett larm om att ett okänt flygande föremål passerade inte långt från en kinesisk flygplats gjorde att flygplatsmyndigheterna beslutade att stänga den i en timma. Clas Svahn skriver om händelsen i sin blogg.
Läs mer här:
Clas Svahns blogg

Raket orsakade ufolarm i Australien
100606
Ännu en raketupskjutning har orsakat ett mindre ufolarm, den här gången i Australien. Det var uppskjutningen av SpaceX i fredags som fick delar av östra Australien att rapportera "en ljus stjärna" med ett ljusstråk som formade en spiral efter sig. En del mindre nogräknade sajter slog givetvis larm om att det var ännu en "Norgespiral" som hörde ihop med diverse esoteriska förklaringar.
Läs mer här:
PhysOrg

UFO-Sverige i tidningen Kollega
100526
Under riksstämman i Kalmar intervjuades Clas Svahn, Håkan Blomqvist, Tobias Lindgren och Rickard Andersson av fackföreningstidningen Kollegas utsända.
Läs mer här:
Kollega

Riksstämma och utställning i Kalmar
Den 22 maj håller UFO-Sverige sin årliga riksstämma i Kalmar. Allmänheten är samtidigt välkommen till den stora utställningen på Jenny Nyströmskolan och de två föredrag som kommer att hållas där. Dörrarna till Ufo-Expot öppnar 13 och stänger 18 med föredrag av Håkan Blomqvist och Clas Svahn under den tiden.
Väjde för ufo - fick böta
100409
En man i Storbritannien som fick böta 120 pund sedan han kört in i en bussfil hävdar att han tvingades väja för ett ufo.
Läs mer här:
Telegraph

Ljusfenomen i Australien
100323
Efter att ha sett några ljus på himlen norr om Tennant Creek i norra Australien tolkade en man detta som att området besöktes av utomjordingar. Ray Aylett säger till en lokal tidning att han är förföljd av ufon.
Läs mer här:
Northern Territory News

6 000 nya ufodokument släpptes i Storbritannien
100218
Nationalarkivet i Storbritannien fortsätter att publicera sina tidigare hemliga ufodokument och i dag gjordes sex tusen nya sidor tillgängliga för allmänheten. Det är femte gången på några år som ett stort antal dokument släpps på det här sättet.
Läs mer här:
The Guardian
Ladda ned dokumenten:
National Archives

Närobservation i Storbritannien
100212
För första gången på länge har en närobservation av ett ufo rapporterats i Storbritannien. Observatören, Roy Shaw, såg dessutom något som kan ha varit en varelse som rörde sig utanför föremålet. Flera tidningar skriver om händelsen som inträffade nära Exmouth den 6 februari 2010.
Läs mer här: Metro och Exmouth Herald

Åtta spännande ufo- och ifofall
100120
Sajten MSNBC.com har listat åtta, som de tycker, intressanta ufoobservationer. Även om de flesta har fått sin förklaring så är det ändå intressant läsning.
Läs mer här: MSNBC

Prickar och ljusklot på himlen
091231
Idag är det nyårsafton vilket innebär en ökad mängd inrapporterade ufoballonger. En plastpåse värms upp av ett paraffinljus och skickas upp på himlen. Ibland skickar folk upp massor med ballonger samtidigt. Läs mer om ballongerna här på vår sida om ufoballonger. Gott nytt år tillönskas alla besökare av ufo.se

Störningar på ufo.se
091221
Det har varit störningar på ufo.se under helgen som gick. Belastningen på servern var ovanligt hög och därför kunde inte sidorna laddas. Vi ber om ursäkt för det inträffade.

Ubåtsmissil orsakade ufolarm
091209
Det ljusfenomen som syntes över stora delar av norra Norge på onsdagsmorgonen var en misslyckad uppskjutning av en missil från en rysk ubåt.
Läs mer här:
Clas Svahns blogg

Brittiska försvaret stängde ufokontoret
091204
I veckan stängde det brittiska försvarsdepartementet möjligheten för allmänheten att rapportera in ufoobservationer. Därmed avslutade försvaret i Storbritannien sina 50 år av ufoundersökningar. Pengarna ska istället gå till kriget i Afghanistan.
Läs mer här:
Associated Press

Brittisk bonde orsakade ufolarm
091106
En brittisk bonde i Cheshire skickade upp 400 heliumfyllda ballonger och ett nät med lysdioder i snören över sin gård för att visa sina gäster vägen till en fest. Istället orsakade han vilda spekulationer om rymdbesökare.
Läs mer här:
Farmers Weekly

Nytt märkligt moln observerat
Inte långt efter det att världen funderat över det runda och lysande molnet över Moskva - som uppmärksammades på den här sidan för någon vecka sedan - så har ett nästan identiskt moln siktats och filmats över Rumänien.
Läs mer här:
Telegraph

Ny kurs för ufointresserade fullbokad
090921
Nu finns det inte längre någon möjlighet att boka plats på UFO-Sveriges kurs den 24 till 25 oktober i år. Kursen, som rymmer 32 personer, hålls för dig som vill lära dig mer om ufofråga och kanske också bli en av våra fältundersökare. Kursen genomförs utanför Eskilstuna och alla som är intresserade kan läsa mer om den genom att klicka på länken här intill. Både nybörjare och tidigare utbildade kommer att gå kursen. Förutom föredrag om bildanalys får deltagarna också möta en mentalist som läser tankar och böjer skedar med mera.
Kurs för fältundersökare

Känt ufofall bara skit?
090904
Nu träder en man fram och säger sig vara orsaken till ett av Storbritanniens mest kända ufofall. Om mannen talar sanning (han är redan kraftigt ifrågasatt) så skulle det lysande ufot ha varit en last med brinnande gödsel.
Telegraph

Mystiska ljus över Cairns
090826
Observationer av ljusfenomen över Cairns i Australien för tanken till våra egna ufoballonger.
Cairns.com.su

Cirkelsäsongen är här
090613
De senaste veckorna har cirkelmakarna åter gett sig ut på de brittiska fälten för att skapa vackra mönster.
The Guardian

Lyckad riksstämma
090511
175 personer kom för att lyssna på föredragen i Norrköping. Media var på plats för att rapportera om Arkivet för UFO-forskning (AFU) och om UFO-Sveriges arbete. Några länkar:

Aftonbladet: Är det inte... ufo i Sverige?

Expressen: Här är de hemliga UFO-bilderna

GP: Eldorado för ufo-bitna

DN: Ufo-arkiv ger sig tillkänna för allmänheten

NT: Ufoutställning om det okända

TT: Sveriges ufoarkiv visades upp

UFO-Expo i Norrköping
Välkommen till årets stora utställning och till Riksorganisationen UFO-Sveriges riksstämma på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping lördagen den 9 maj.

Se våra stora skärm- och modellutställning om ufo.
Sök i vår databas efter svenska ufofall.
Se bildspel med äkta och förklarade bilder.
Se videofilmer av ufofenomen.
Köp böcker, häften, filmer, dekaler och annat om ufo.
Träffa representanter för UFO-Sveriges rapportcentral.

Öppettider: 12.00-17.00
Inträde: 50 kronor. Gäller för utställningen och båda fördragen.
Barn under 12 år går in gratis.
Familj: 80 kronor.

Föredrag av UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn:
13.00-14.00
"Vår fantastiska värld. Ufo och andra fenomen."
Clas Svahn berättar om ufofall som inte fått sin förklaring samt om andra ovanliga fenomen runt om i Sverige.

Föredrag av Håkan Blomqvist, Arkivet för UFO-forskning:
14.10-15.10
"Närobservationer i Östergötland"
Håkan Blomqvist berättar om rapporter från Östergötland och näraliggande län. Han kommer också att presentera världens största ufoarkiv, Arkivet för UFO-forskning, som ligger på Ljuragatan i Norrköping.

Ufo på Expressens debattsida
090202
"Våga forska kring frågor som inte på förhand har ett givet svar. Undersök det som ingen tidigare har undersökt." Det skriver UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn på Expressens debattsida i dag, måndag.
Expressen

Okänt eko på tyska radarskärmar
090130
Den 19 januari i år kunde tysk radarpersonal förvånat iaktta hur ett okänt föremål dök upp på deras skärmar.
Nyheter24

Stor bolid över Sverige på lördagen
090117
En mycket ljusstark bolid, en större meteor, syntes klockan 20.10 över hela Sverige söder om Hälsingland, Danmark och delar av norra Tyskland. UFO-Sveriges rapportcentral har fått rapporter från Söderhamnstrakten, Kungälv och Norrköping samt från Skåne där mängder av människor blev vittnen till händelsen. En man som höll på att installera en övervakningskamera i Hörby i Skåne lyckades fånga boliden på film.
Sydsvenskan

Ufoballonger skapade mängder av rapporter
090101
Som en säker nyårstradition översvämmas UFO-Sveriges rapportcentral av mejl från observatörer som sett orangelysande eller vita lysande föremål, inte sällan i formation, sväva fram över himlen. Av erfarenhet kan vi säga att den mest sannolika förklaringen är att det rör sig om så kallade ufoballonger. Ballongerna består av en plastpåse var under man har satt fast en brinnande paraffinklump, de lyser orange och förs ljudlöst med vinden, ibland i höga hastigheter och inte sällan i formationer.
Läs mer om ufoballonger

Ufo-kurs ställs in i Hongkong
081229
Hongkongs största universitet har ställt in en kurs i ufologi. Kursen skulle vara ett frivilligt tillval i ett samarbete mellan universitetet och Hongkongs ufologi-institut, rapporterar Straits-Times.
Straits-Times

Ljusfenomen i Umeå var lysraketer
081023
Måndagen den 20 oktober observerades flera ljuspunkter över Umeå. En observatör filmade prickarna med sin mobilkamera men antog att det var ett reklamjippo. Hon kontaktade ändå lokaltidningen Västerbottens-Kuriren. Tidningen la ut en efterlysning som vi på UFO-Sverige svarade på. Efter en halvtimmes research fick vi fram orsaken till ljusprickarna.
- Den här typen av Ufo:n, ljusfenomen, är de absolut vanligaste iakttagelserna vi får höra om. Men det är också de som är enklast att hitta en förklaring till. När jag såg Camillas film misstänkte jag direkt att det rörde sig om en militär övning, säger UFO-Sveriges ordförande till VK.
Länk till artikeln i Västerbottens-Kuriren

Lär dig mer om ufo!
081015
Nu är det dag för årets kurs för ufointresserade. Platsen är som vanligt Barken Konferens utanför Ludvika och tiden den 1-2 november. Alla som vill lära sig mera om ufo är välkomna. Avgiften gäller boende från fredag till söndag, alla måltider och kursavgiften.
Läs mer på www.ufo.se/kurs
Anmälan senast 23 oktober

McKinnon förlorade igen
081014
Gary McKinnon, den brittiske "ufohackaren", förlorade ännu ett överklagande i veckan. Det blev känt nu på tisdagen. Nu ser det ut som om McKinnon inte kommer att kunna undgå en rättegång i USA.
Cnet News

RAF-officer teg om ufoobservation i 37 år
080915
En brittisk RAF-officer berättar nu, efter 37 års tystnad, om en ufoobservation där föremålen syntes både på markradar och ett flygplans radarsystem.
DN.se

Ufomonumentet saboterat
080830
Det av Ängelholms kommun bristfälligt skötta ufomonumentet har nu skadats av eld. Någon eller några har saboterat Gösta Carlssons minnesmärke över ufolandningen 1946 så att betongen har spruckit.
Helsingborgs Dagblad

Nya guidningar i Ängelholm
080806
Ängelholms turistbyrå har nu åter startat guidningar i den glänta utanför Ängelholm där Gösta Carlsson säger sig ha sett ett landat flygande tefat i maj 1946.
Skånska Dagbladet

Sven Magnusson död
080717
Sökarens redaktör Sven Magnusson har gått ur tiden. Han avled den 24 juni och hittades död i sitt hem den 30 juni. I 45 år lyckades han få sin tidskrift att överleva. Genom åren publicerade Sven många intressanta ufoartiklar och hans egen bok 'Flygande tefat... vad säger vetenskapen' från 1975 står sig än i dag. Nu går antagligen Sökaren i graven tillsammans med sin redaktör. Det är tråkigt på alla sätt och vi är många som kommer att sakna Sven och hans penna. Sven Magnusson skulle bli 78 år i november.

Liten stad i Australien skakad av ufoobservationer
080627
Invånarna i den lilla staden Marlinja i norra Australien är skakade av en serie ufoobservationer, skriver Northern Territory News på nätet. Marken skakade och hela trakten lystes upp av ett fenomen som syntes under flera timmar.
Northern Territory News

Polishelikoptern jagade ufoballong
080625
Det ufo som jagades av en polishelikopter över Storbritannien den 8 juni var en "ufoballong" uppsläppt från en bröllopsfest, skriver BBC. En liknande observation, också den av en ufoballong, gjordes för några år sedan också då av en polishelikopter.
BBC

Polishelikopter såg ett oidentifierat föremål
080621
Den 8 juni observerade besättningen i en brittisk polishelikopter ett skivformat oidentifierat föremål nära Cardiffs internationella flygplats. Samma dag såg en pensionär ett ljusstarkt fenomen på himlen. Observationerna är under undersökning.
Läs mer på BBC News

Ufo exploderade över Vietnam
080529
Ett okänt flygande föremål exploderade över Vietnam i tisdags (27 maj) rapporterar flera nyhetsmedier på nätet. Föremålet kraschade och metalldelar har tagits tillvara. Chefen för Vietnams flygvapen, Kung Mony, säger till Reuters att det rörde sig om ett utländskt flygplan men backade senare från sitt påstående.
Yahoo News

Om synen på ET i SVT:s Kulturnyheter
080520
I tisdags medverkade Clas Svahn i Kulturnyheterna på SVT1 kl. 19.00 och 23.10. Han pratade om hur vår bild av utomjordingar har förändrats genom åren.

UFO-Sverige i Gävle
080517
I samband med UFO-Sveriges riksstämma i Karlskrona skrev Gefle Dagblad en artikel om en av UFO-Sverige långvariga medlemmar i Gävle, Roland Östlund som dock blev omdöpt till Östman av tidningen.
Gefle Dagblad

UFO-Sverige anordnar riksstämma i Karlskrona
080513
UFO-Sveriges årliga riksstämma går av stapeln i Karlskrona nu på lördag den 17 maj. Allmänheten är välkommen att lyssna på föredrag på Militärhemmet vid Stortorget från klockan 11-18. Entréavgiften är 40 kronor. Organisationens ordförande Clas Svahn och fältundersökaren Anders Persson berättar om förra sommarens projekt kring Mien och Urshult. Håkan Blomqvist håller föredrag om världens största ufoarkiv, Arkivet för UFO-forskning i Norrköping. Det kommer även att finnas en utställning i anslutning till lokalen.

Naturfenomenboken i Helsingborgs Dagblad
080511
Clas Svahns nya bok "Stora boken om naturfenomen" uppmärksammas i helgen i Helsingborgs Dagblad. Boken kan köpas genom UFO-Sveriges butik.
Läs artikeln på Helsingborgs Dagblads webbplats

TV-program om falska UFO-bilder
Programmet Anaconda sände för en tid sedan ett program om falska UFO-bilder och andra förfalskningar. UFO-Sverige har hjälpt till med en del av materialet. Se programmet. Klicka på rubriken "Fusk".
Naturfenomen i Dalarna
080422
I helgen var UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn på biblioteket i Säter och berättade om sin nya bok "Stora boken om naturfenomen". Åhörarna fick lyssna till beskrivningar av ovanliga fenomen som jordkast, issnurror, snörullar och halofenomen.
Dalademokraten

Aftonbladet skriver om ufo
080402
Sveriges största nyhetssajt uppmärksammar UFO-Sverige och ufofenomenet i en artikel.
Aftonbladet

UFO-Sverige i Aftonbladet
080402
Igår uppmärksammades UFO-Sverige på Aftonbladets webbsida. Vi tar emot allmänhetens rapporter. Gå till denna sida

Artikeln i Aftonbladet finns på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2165286.ab

Sir Arthur C. Clarke död
080319
Den brittiske science-fictionförfattaren Sir Arthur C. Clarke avled på tisdagen på ett sjukhus på Sri Lanka. Han blev 90 år gammal och avled av en hjärtattack. Clarke skrev mer än 100 böcker, både science fiction- och fakta-böcker.
Dagens Nyheter

Sammanställning av norska ufobilder
080214
Ole Jonny Brænne, från vår systerorganisation UFO-Norge, har tillsammans med Vicente-Juan Ballester Olmos från projektet FOTOCAT (http://fotocat.blogspot.com) kartlagt alla kända norska ufobilder. Läs mer i nedanstående dokumentformat:
norway.doc (word)
norway.pdf
norway.xls (excel)

Strålkastare väckte uppmärksamhet i norr
080214
I onsdags (13/2) kunde många boende i Munksund utanför Piteå se hur ett par blå strålar spelade över himlen. Men några ufon var det inte. Piteå-Tidningens utsända hittade förklaringen.
Piteå-Tidningen

Ufoballonger över Upplands Väsby
080212
UFO-Sverige har tagit emot tre rapporter om ljusprickar över Upplands Väsby. Det var i måndags kväll, vid 19.40-tiden, som flera så kallade ufoballonger skickades upp över Upplands Väsby. Ballongerna har blivit alltmer populära och används som ett alternativ till vanliga fyrverkerier. Läs mer om en liknande händelse i Stockholm 2002:
Ljusfenomen var ufo-ballonger

Pärlemormoln togs för ufo
080128
Vackra och ibland starkt lysande pärlemormoln har väckt uppseende i Mellansverige den senaste veckan. Ibland har fenomenet till och med kopplats till ufo.
Karlskoga-Kuriren

Ufoobservationer i Texas väcker uppmärksamhet
080123
För några dagar sedan gjorde flera personer i Stephenville i Texas flera observationer av okända föremål. Händelsen har blivit mycket uppmärksammad i USA. Flera ufologer ser nu massmediernas uppmärksamhet som en isbrytare när det gäller bevakningen av ufohändelser i USA.
Houston Chronicle

Ufoförfattare letar dinosauriespår
080112
Många minns säkert boken "Kontakt med rymdmänniskor" som kom ut på svenska 1959. Den skrevs av bröderna Ray och Rex Stanford. Ray har fortfarande kvar sitt intresse men satsar i dag på att leta spår efter dinosaurier i Maryland!
USA Today

Många ufoballonger på nyårsafton
080101
I anslutning till tolvslaget släpptes en mängd ufoballonger upp från olika platser i landet. UFO-Sverige fick in rapporter från Malung, Forshaga, Sveg, Dalby och Gävle. Rapportörerna beskrev gula klot i formation eller klot som kom en och en från olika håll. Ufoballongerna har funnits att köpa i ett par år nu och varje nyårsafton är det alltfler som väljer det ljudlösa fyrverkeriet istället för de traditionella raketerna. En parafinklump fastsatt med ståltrådar antänds under en genomskinlig plastpåse och därmed får påsen bärkraft och kan lyfta. Bilder och filmer på ballongerna finns på vår sida om ufoballonger och i en artikel om en armada med ballonger över Stockholm

Ljusskenet i norr kan ha varit bolid
071219
Det lysande föremål som observerades över Liikavaara natten mot onsdagen, och som anmäldes till polisen, var troligen en bolid. Alltså en mycket ljusstark meteor, säger Tobias Lindgren på UFO-Sveriges rapportcentral.
Norrbottens-Kuriren

Ufo anmäldes till polisen
071219
En man i Liikavaara i Norrbotten anmälde ett lysande föremål som han sett på himlen strax före midnatt natten till onsdagen till polisen. Den senaste tiden har flera ljusstarka bolider med grönt sken rapporterats från olika delar av landet.
Norrbottens-Kuriren

Unikt besök på UFO-Sverigekurs
071103
Så var det dags för årets kurs för fältundersökare, nya som gamla. Och i år har vi två gästföreläsare från den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten som kommer att berätta om sitt arbete under det kalla kriget, kränkningar av svenska gränsen samt om ufoobservationer. Kursen är den 1-2 december. Anmäl er nu!
Nyheter

Ufo på Landvetters radar
071102
Ett okänt radareko fick flygledarna på Landvetters flygplats i Göteborg att hicka till på torsdagskvällen.
Göteborgs-Tidningen

Miniufon över USA
071010
Nu blir spionfarkosterna små som insekter. I Washington och New York har förvånade människor rapporterat miniufon, små helikopterliknande farkoster så små att de knappt går att upptäcka. Men ingen myndighet vill erkänna att det är deras farkoster.
Washington Post

Ufoobservation fick förklaring
070806
UFO-Sveriges distriktsansvarige i Västsverige fick hjälpa en förbryllad observatör utanför Ängelholm, skriver Helsingborgs Dagblad.
Läs mer på Helsingborgs Dagblads webbplats.

Mienprojektet avslutat
070708
Sommarens undersökningsprojekt i sydost är nu avslutat. Totalt var vi 15 undersökare på plats och vi har pratat med cirka 350 personer. Ett stort tack till alla blekingebor, smålänningar, skåningar och journalister som vi har pratat med! Mediabevakningen var total. Länkar till artiklar, radio- och teveinslag finns under "Medialänkar" på projektsidan. En redovisning kommer under hösten att publiceras på samma sida.

Projekt Mien
070621
Den första veckan i juli kommer UFO-Sverige att genomföra ett projekt kring sjön Mien i södra Småland. På samma sätt som vi gjorde i Värmland somrarna 2002 och 2004 ska vi nu intervjua mängder av personer i området några mil runt den runda kratersjön. Här finns inte bara en rik folktrotradition utan också ett antal intressanta ufoiakttagelser genom åren.
Till projektsidan

UFO-Aktuellt nummer 2/07 snart ute
070620
Inom kort utkommer nästa nummer av UFO-Aktuellt. Numret innehåller bland annat en artikel om det nyöppnade franska ufoarkivet, en annan om ett relativt okänt svenskt närkontaktfall och en artikel om en dräng som blev utsatt för förlorad tid på 1700-talet. Vi summerar också Brösarpsfallet där en märklig cigarr passerade på låg höjd över Österlen den 27 maj i år. Där är utredningen nu avslutad.

Roswellkraschen 60 år
070617
Kraschen av ett okänt föremål i öknen utanför Roswell i New Mexico firar 60 år i sommar och det tar staden Roswell givetvis vara på. 50.000 människor beräknas besöka staden under jubileet.
Daytona Beach News-Journal

Årets första amerikanska cirklar
070521
USA har fåt årets första cirklar på en åker söder om Red Bluff i Kalifornien, rapporterar en lokaltidning i Redding i samma delstat. Cirklarna är av enklast tänkbara snitt.
Cropcircleconnector

UFO-Sveriges riksstämma i Visby 12 maj
Riksstämma på Gotland
För första gången sedan UFO-Sverige grundades 1970 kommer en riksstämma att hållas på Gotland. Det interna årsmötet hålls i Tingstäde lördagen den 11 maj men på eftermiddagen samma dag blir det två offentliga föredrag på Almedalsbiblioteket i Visby:

Föredragen hålls i sal E22 och inträdet är 40 kronor per föredrag. Ungdomar under 15 år går in gratis.

13.30–14.30 Inga-Lill Wallin om ”Ljusfenomenet i Martebo”. Walin har under snart femton år undersökt det gotländska ljusfenomenet på plats. Hon kommer att berätta om sina undersökningar och intervjuer med personer som har sett fenomenet.

15.00–16.30 UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn om ”Ufo-fenomenet – en gåta som väntar på svar”. Svahn kommer att berätta om hur fenomenet förändrats genom 100 år, ge exempel på händelser på Gotland samt ge senaste nytt om hur franska och brittiska myndigheter nu publicerar sina tidigare hemliga uforapporter.

Det finns också möjlighet att ställa frågor, köpa böcker och tidskrifter med mera.

Redan på fredag kväll kommer representanter från UFO-Sverige att finnas på plats vid Knutstorp, Martebo, för att diskutera Marteboljuset med alla som vill komma. Vi kommer att finnas där mellan klockan 21-00 till 23.00.

Presskontakt: Clas Svahn 070-620 11 48.

Läs artikel i Gotlands Tidningar

För er som ska bo på vandrarhem i Tingstäde: Kör in i Tingstäde och ta vänster vid skylten "Stenkyrka". Kör ett par hundra meter och ta första avtagsvägen till vänster. Kör 100 meter. Vandrarhemmet ligger på höger hand.

Fransk pilot talar ut
070504
Under de senaste 60 åren har piloter över hela världen gjort omkring 1.300 observationer av ufofenomen. Femton procent av dessa har bekräftats av radar. Det hävdar den pensionerade Air France-piloten Jean-Charles Duboc i en intervju. Han berättar också om en egen observation över Paris 1994.
This is Guernsey

Första cirkeln för året
070418
Årets första brittiska cirkel har skapats nära Oliver's Castle i Wiltshire. En enkel men vacker formation. Cirkeln skapades troligen den 13 april.
Cropcircleconnector

Franska Nasa öppnar ufoarkivet
070323
Den franska rymdstyrelsen öppnade på torsdagen sina ufoarkiv genom sin hemsida. Där kan nu alla de 1.600 rapporterna från mer än 50 år läsas av alla som kan franska. Intresset för rapporterna fick CNES servrar att krascha flera gånger under torsdagen och det kommer att fortsätta vara problem ytterligare en tid.
Houston Chronicle

Raël lämnar Kanada
070219
Den kontroversiella uforeligionen och av många kallad en sekt, den raëliska rörelsen, säljer nu sitt huvudkontor i Quebec på grund av sviktande medlemsantal. Istället flyttar man till sydvästra USA där ledaren Raël redan tillbringar den mesta av sin tid, skriver The Globe and Mail. Förhoppning är att där hitta nya medlemmar.
The Globe and Mail

Orange ljus lyste upp himlen
070214
Strax efter 23 i går (13/2) observerade en man i Lännersta, Boo, i östra Stockholm hur himlen i öster var färgad starkt orange. "Jag har aldrig sett något liknande", säger Sture Ytterberg som också fotograferade ljusfenomenet. En bild av det finns på länken här nedan. Om någon läsare vet vad som orsakade det så hör av er till UFO-Sverige.
Bild på himlaljuset

Video om Barkers samling
070116
I Clarksburg, USA, finns en av världens intressantaste ufosamlingar. Här bevaras ufologen Gray Barkers samling med mycket Men in Black-material. Titta på videon och läs mer om Barkers samling.
WCHSTV

Fantastisk video av rymdskrot
070106
Tevekanalen SkyFox visade en fantastisk video av något som ser ut att vara rymdskrot på väg att brinna upp i jordatmosfären den 4 januari i år. Studioreportern tror att det rör sig om en meteor ur Kvadrantiderna men det är knappast troligt att döma av det man ser på filmen. Dessutom är likheterna med rymdstationen "Mirs" återinträde i jordatmosfären för några år sedan mycket stora.
SkyFox video

Franska rymdmyndigheten publicerar 6.000 rapporter
061229
Den franska rymdfartsstyrelsen CNES har beslutat sig för att publicera alla sina uforapporter från de senaste 30 åren. Om en månad kommer cirka 6.000 rapporter att läggas ut på CNES hemsida, skriver webbtidningen Nätverk & Kommunikation.
Nätverk & Kommunikation

Bolid över Stockholm
061222
Klockan 17.06 på fredagen (22/12) observerade en person i Bromma, Stockholm, en ljusstark bolid i söder. Den stora meteoren beskrivs som blågrön och gick i en nedåtgående bana åt öster. Ljusstyrkan var så stark att den kunde ses inifrån ett upplyst rum. I slutet av banan avtog den lite i ljusstyrka för att därefter lysa upp klart igen innan den försvann.

Ljustark bolid över östra Vänerområdet
061215
En ljusstark meteor, en så kallad bolid, observerades av ett stort antal personer i norra Skaraborg och västra Närke på onsdagskvällen. Det var vid 19.45 den 13 december som det lysande föremålet kom från öster och gick mot väster. Flera vittnen har beskrivit det som en brinnande raket.
"Först var det ett jättestarkt ljus med en ljuslåga först med liksom eld efter i en lång svans med olika färger, berättar Ester Svensson för Marietads-Tidningen. Ester Svensson såg föremålet nära Hassle kyrka utanför Mariestad.
Den 6 december observerades en eldkula över Gävleområdet och den 7 en liknande över delar av Schweiz.

Ljusstark bolid över Gävleområdet
061206
En trolig bolid, mycket ljusstark, observerades strax söder om Gävle vid 21.30-tiden på onsdagskvällen, 6/12, meddelar UFO-Sveriges rapportcentral.
Jorden träffas av ljusstarka meteorer mer än 100 gånger per dygn, skriver hemsidan Spaceweather.com. Dessa 100 uppbrinnande rymdstenar har en ljusstyrka som planeten Venus. Eldkulor ljusstarka som 25 procent av månytan syns en gång var tionde dag och riktigt ljusstarka (som fullmånen) en gång var femte månad. Nu uppenbarar sig de flesta av dessa rymdstenar över hav eller på platser där få människor bor så chansen att se en riktigt stark bolid, som de ofta kallas, är inte särskilt stor. Trots det förekom flera ljusstarka bolider över norra Sverige och Norge under 2006.

Liza missar inte UFO-Aktuellt
061130
Liza Marklund läser UFO-Aktuellt sedan många år och då och då får hon frågor om detta av nyfikna reportrar. Den här gången är det nättidningen E24 som intervjuat den ufointresserade deckardrottningen.
E24

Storbritannien slutar undersöka uforapporter
061110
Brittiska försvaret har slutat undersöka uforapporter och tjänsten som ansvarig för dessa undersökningar är vakant.
SkyNews

Studentradion intervjuar Clas Svahn
061023
I dag, måndag, klockan 15.30 sänder Studentradion i Uppsala en intervju med UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn. Intervjun gjordes i samband med ett föredrag inför studentföreningen Heimdal den 5 oktobober i år.
Studentradion

Västerbergslagens UFO-förening firade 30
061016
I lördags firade Västerbergslagens UFO-förening 30-årsjubileum i Ludvika vilket uppmärksammades av lokalpressen. VBU anordnade flera föredrag och bjöd på mat för gamla medlemmar i ABF-lokalen.
Dala-Demokraten

von Dänikens "Mystery Park" stänger
060926
Erich von Dänikens temapark "Mystery Park" i Interlaken i Schweiz stänger för gott i november, skriver nyhetsbyrån AP. Parken, som berättar om olika forntida mysterier har länge dragits med ekonomiska problem och kan nu inte längre lösa dessa.
Webjournal.ch

Strålkastare i Gävle orsakar ufolarm
060905
De kraftiga strålkastare som satts upp på ett köpcentrum i Valbo utanför Gävle har orsakat flera "ufolarm" den senaste tiden skriver Arbetarbladet. Strålkastarna som formar ett stort V har fått många passerande att ringa lokaltidningarna.
Arbetarbladet

Stora meteorer över England och Skandinavien
060822
En ljusstark meteor ur meteorsvärmen Kappa Cygniderna som lyste upp himlen över ögruppen Hebriderna på fredagen fick flera personer att tro att det rörde sig om en flygolycka. Den brittiska kustbevakningen tog emot ett fyrtiotal samtal från oroliga människor.
BBC News

Natten till i dag gjordes också en ny observation av en stor eldkula över Norge. Också från Vilhelmina i Västerbottens inland sågs eldkulan. Så här beskriver observatören det hela i ett mejl till UFO-Sverige: "Ett grönt ljudlöst väldigt starkt lysande förmemål kom flygande över Vojmsjön mot södra inloppet. Det hade en tydlig svans och dess ljus liksom fick extra kraft ibland, då det ökade i ljustyrka varefter det avtog lite. Föremålet förflyttade sig väldigt fort, känslan var 1.000-tals km/h, beroende på vilken höjd det var på. Det föreföll som att det var ganska lågt och det kändes som om det borde ha trillat ner."

Den som vill se en bild av boliden kan gå in på Clas Svahns blogg här ovan.
Verdens Gang

Försvaret i England undersöker uforapporter
060806
Brittiska försvarsdepartementet kommer att undersöka en serie ufoobservationer över Sunderlandområdet, skriver The Sunderland Echo i sin nätupplaga i dag.
The Sunderland Echo

Allt färre engelska cirklar
060729
Englands sädescirklar ser ut att vara en hotad art. Årets skörd visar en starkt nedåtgående trend och antalet cirklar är numera långt ifrån den boom som rådde i början av 1990-talet. Områdena kring Overton, Marlborough och Avebury, platser som UFO-Sverige undersökte när vågen var som starkast, visar upp några få inte särskilt spännande mönster. I lång en artikel i Daily Mail den 29 july besöker reportern Robert Hardman en av cirklarna samt intervjuar Rob Irving, vars bok The Field Guide: The Art, History and Philosophy of Crop Circle Making snart kommer ut, som tror sig ha en del av svaret.
Daily Mail

Aldrin: "Vi såg ufo nära månen"
060724
I en nyproducerad dokumentärfilm om den amerikanska månlandningen som visas i kväll på engelska Channel 5 berättar den andre mannen på månen, Buzz Aldrin, hur han och han och de andra på Apollofarkosten såg något utanför kapseln som de inte kunde identifiera. "Det var något där ute, nära nog för att kunna iakttas, vad kunde det det vara?", säger han enligt en artikel i den brittiska tidningen Daily News. Aldrin påstår också att deras observation mörklades av Nasa.
UFO-Sveriges notering: Detta är ingen ny historia även om den verkar ha hårdvinklats i programmet. Det man såg berättade Aldrin om redan i sina memoarer och det föremålet identifierade Aldrin själv som en panel från rymdfarkostens tredje steg som lossnat när månlandaren gjordes fri. Inget dramatiskt med andra ord. Ni kan läsa om det hela i min bok "UFO - Möte med det okända" på sidan 106-107. Jag citerar det viktigaste stycket/CS

Edwin Aldrin beskriver en mystisk händelse i sina memoarer ”Return to Earth” som kom ut 1973. Jag återger hela hans beskrivning i översättning:
”När jag en kväll, Houston-tid, stod och tittade ut genom fönstret på Columbia fick jag se något som såg en aning underligt ut. Det föreföll ljusare än en stjärna och var inte det nålstick av ljus som stjärnorna är. Jag pekade ut ljuset för Mike och Neil och vi blev alla ordentligt nyfikna. Med hjälp av en enögd kikare kunde vi gissa att vad det än var vi såg så var det bara något tiotal mil bort. När vi fortsatte att titta på det genom en sextant såg det ibland ut som en cylinder men efter att vi hade ställt in skärpan kom det att likna ett upplyst ‘L’. Det hade en form av något slag – det var vi alla överens om – men vad det var kunde vi inte säga. Vi ställde några alldagliga frågor till kontrollen i Houston: ‘Hur långt bort befinner sig Saturns tredje steg?’ Svaret blev att det var nästan 1 000 mil bort. Det var inte det vi såg.
Däremot kunde det vara en av panelerna från det tredje steget som hade lossnat när månlandaren gjorts fri, och som inte kunde spåras från jorden. Vi kunde se föremålet 45 sekunder åt gången eftersom vår kapsel roterade, och vi tittade på det då och då under någon timmas tid. Vi diskuterade om vi skulle berätta för markkontrollen att vi hade upptäckt något men bestämde oss för att inget säga. Skälet var enkelt: Horder av UFO-intresserade [Aldrin kallar dem ”the UFO-people”, min anm] skulle kasta sig över rapporten och starta en ny våg av UFO-iakttagelser nere på jorden. Vår slutsats blev att det vi såg troligen var en av panelerna. Dess kurs påverkade inte vår och den utgjorde ingen fara. Med det lät vi oss nöja.”

Så berättar alltså den andra människan på månen, Edwin Aldrin, i sina memoarer.

Daily Record

Världsufodagen firades i Kapstaden
060704
Söndagen den 2 juli firades Världsufodagen på sina håll runt om på jorden. I Kapstaden, Sydafrika, hölls en konferens där bland andra ufologen Cristo Louw medverkade. Läs en intervju med honom om hur man ser på ufo i Sydafrika här.
iol

Ny intervju med ufohackaren
060621
Ännu en intervju med hackaren Gary McKinnon som riskerar ett mångårigt fängelsestraff sedan han tagit sig in i det amerikanska försvarets datorer. Här berättar han hur han sett en högupplöst bild av ett cigarrformat föremål taget med en satellitkamera. Och detta över ett 56k modem! Man undrar hur mycket sanningen det egentligen ligger i McKinnons historier.
Wired

Jättesmäll över Nordnorge
060610
En ljusstark meteor exploderade över Nordnorge i onsdags. Knallen var så kraftig att den hörde mer än 100 kilometer och mätinstrument i Sverige gjorde fullt utslag.
- Smällen kom sju minuter efter det att jag sett skenet från meteoren. Den kändes i hela kroppen, säger ögonvittnet Peter Bruvold till UFO-Sverige.
I artikeln längst ned kan ni läsa om hur en professor i Norge ber om ursäkt för att man överdrev explosionen och jämförde den med en Hiroshimabomb.
Dagens Nyheter 060611
Aftenposten 060609
Aftenposten 060615

Värmland guldgruva för UFO-Sverige
060529
UFO-Sveriges utställning och föredrag i Karlstad i helgen resulterade i flera artiklar, radioinslag och teveintervjuer. I Värmlands Folkblad konstaterar reportern Kent Sjögren att Värmland var en "riktig guldgruva" för UFO-Sverige. Läs hans artikel här.
Värmlands Folkblad

Ufo-Expo i Karlstad
060525
På lördag är det dags för UFO-Sveriges stora Ufo-Expo i Karlstad följt av riksstämma senare på dagen. Evenemanget pågår mellan 10.00 och 17.00 och platsen är Arenan i bibliotekshuset i Karlstad. Förutom utställning blir det föredrag av Clas Svahn och Anders Persson. Temat är "Ufo i Värmland" och de två kommer att i ord, bild och film berätta om en del av det som UFO-Sverige kom fram till under de två projekten somrarna 2002 och 2004 då många hundra värmlänningar intevjuades. Många av dem hade egna upplevelser att berätta om. Föredragen startar 13.00 och 15.00 och är egentligen ett med en paus emellan.
Klockan 17.00 är det dags för årsmötesförhandlingar, själva riksstämman, i samma lokaler. Då är alla medlemmar i UFO-Sverige välkomna.

Okänt föremål kraschade i havet
060521
Ett oidentifierat föremål kraschade i havet utanför Port Shepstone i Sydafrika på lördagen den 20 maj, skriver nyhetssajten News24. Ögonvittnen har berättat hur ett föremål kraschat mot vattnet. Inget flygplan rapporteras saknat.
News24

Ufo var flygande studsmatta
060518
För ett ögonblick var Monica Ågren i Västra Spöland övertygad om att hon såg sitt livs första ufo. För ett ögonblick. I nästa kraschlandade en studsmatta i toppen på två björkar på hennes tomt.
Västerbottens-Kuriren

"Ufohackare" i förhör den 10 maj
060506
Som alla läsare av UFO-Aktuellt vet så riskerar "ufohackaren" Gary McKinnon att dömas till 60-70 års fängelse för att ha snokat i amerikanska databaser samt för att ha förstört säkerhetssystem. Allt på jakt efter bevis för att USA har tillfångatagna utomjordiska rymdskepp. Den 10 maj ställs han inför det första förhöret som ska utröna om han kan utlämnas till USA.
BBC News
Sydney Morning Herald

Ufo på Piteå studentradio
Fredagen den 5 maj klockan 13.00 sänds ett program om ufo på Piteås studentradio, PiteFM. Programvärd är Anders Nyberg som bland annat intervjuar Clas Svahn. Vill ni lyssna går det bra över nätet på länken här nedan eller lokalt på 92,8 MHz
PiteFM

Ufomonument i Landskrona
Landskrona blir den andra kommunen i landet som får ett ufomonument. Först var givetvis Ängelholm med Gösta Carlssons landade tefat i gläntan i Sibirien.
Helsingborgs Dagblad

Yngling orsakade ufolarm
060420
Ufoballongerna har börjat sätta sina spår också i Norge. En 13-åring som skickade upp en varmluftsballong i påskhelgen fick ett par från Oslo att tro att de hade observerat ett ufo.
Läs artikeln: Laagendalsposten

Aftonbladets läsare skriver om ufo
060316
Tidningen Aftonbladets läsare skriver om märkliga observationer och om mera lättförklarade sådana. Allt från ufoballonger till ufo.
Aftonbladet

Nytt forum
Välkommen att besöka UFO-Sveriges nya forum. Bättre struktur och moderering. Du behöver endast registrera dig om du vill skriva ett inlägg. Observera att vi har nya regler. Forumet finns som vanligt på www.ufo.se/forum/diskutera
Metall föll från himlen
060218
Föremål av skilda slag fortsätter att trilla ned från himlen. Senast i onsdags (15/2) kraschade ett metalliskt objekt genom taket och ned på golvet i staden Davie i Florida. Klockan var omkring 16 då några byggarbetare var i färd med att lägga nytt tak på ett hus. Då fick både de och familjen i huset höra en smäll som från en explosion och när de återvände till huset hittade de ett metalliskt föremål, 10 x 10 x 5 centimeter stort. Underökare från luftfartsmyndigheterna, som har besökt platsen, har kunnat utesluta att det rör sig om en del från ett flygplan.
Local10.com

Ballong från Esrange blev ufo i Norge
060124
I slutet av förra veckan fick nordnorska media och meteorologiska institutet i Tromsö en rad telefonsamtal som handlade om ett mystiskt lysande objekt på himlen över Finnmarks fylke. Men det visade sig vara en förrymd forskningsballong från Esrange, skriver Norrbottens-Kuriren.
Norrbottens-Kuriren

Stor meteor över Västsverige och Danmark
060117
Ett stort ljusfenomen observerades över Danmark och västra Sverige tidigt på tisdagen (17/1). Ljusfenomenet var troligen en stor meteor som brann upp i atmosfären över Västsverige. Även i Danmark beskrivs eldkulan som mycket ljusstark. Rapporter från Halland och Göteborg beskriver fenomenet som en stor och långsam fyrverkeripjäs. Händelsen inträffade någon gång mellan 07.45 och 07.49 och syntes troligen över ett mycket stort område.
- Det såg ut som en fyrverkeripjäs som gick vågrätt, säger Anna Fridström i Sisjön till Göteborgs-Posten.
Göteborgs-Posten
Politiken
Tycho Brahe-observatoriet

I slutet av januari publicerade Dansk Ildkule Central 112 av dittills 277 inkomna observationer. Läs dem här:
Astronomisk Selskab Danmark

Kina satsar på ufoforskning
060117
Kina satsar 100 miljoner kronor på ett forskningscentrum för ufo. Planerna på jättesatsningen kommer sig av en händelse som inträffade i Guizhouprovinsen i södra Kina 1994.
Sveriges Radio

Säsong för ufoballonger
060101
Under nyårsnatten 2005/2006 observerades som vanligt så kallade ufoballonger från flera orter. Dessa ballonger lyser med ett orangegult sken och seglar ofta fram i formationer över himlen. Ufoballonger står för en stor andel av de inrapporterade fallen. Länkar till filmer nedan:
RealPlayer-format
Windows Media Player-format
Quick Time-format

Explosion på månen
051224
Dagen före julafton blev två Nasaforskare vittnen till hur en meteorit slog ned på månens yta. De två, Wes Swift och Rob Suggs, höll på att testa ett nytt teleskop med kamera som skulle användas just för att upptäcka liknande träffar. Forskarna uppskattar att det rörde sig om en tolv centimeter stor meteorit som krockade med månytan. Smällen är jämförbar med 70 kilo TNT och inträffade nära kanten till Mare Imbrium.
Nasa

Varning för Venus
051124
Venus lyser just nu mycket starkt vid den södra horisonten. Planeten, som syns som en lysande skiva, syns redan vid 14-tiden och blir allt starkare ju längre tiden går efter solens nedgång. Vid 17-tiden försvinner Venus under horisonten i sydsydväst. Venus står för många misstolkningar av ufofenomen, särskilt av personer som kör bil och får se det lysande föremålet framför sig i körriktningen.

Välkomna till Bräkne-Hoby
051118
Lördagen den 19 november kommer UFO-Sverige att hålla en planeringskonferens på Hushållsskolan i Bräkne-Hoby i Blekinge. Med start klockan 15.30 kommer representanter för styrelsen och de södra distrikten att träffas för att diskutera hur vi ska få fler aktiva i Blekinge. Är Du intresserad av att arbeta ideellt inom UFO-Sverige? Kom då till Bräkne-Hoby och träffa oss.

Länk till webbmejlen
Vi har ändrat rubriken "webbmejl" till "uppslagsbok".
Du som vill komma åt inloggningssidan måste gå till http://webmail.ufo.se
Spara denna information för framtiden! Gå till inloggningssidan och spara den som en favorit. Det gör du under "Favoriter" i menyn på Internet Explorer. Sedan klickar du på "Lägg till i favoriter...".

Ny uppslagsbok om ufo!
050926
UFO-Sverige kan nu presentera en ny uppslagsbok om ufofenomenet här på ufo.se. Den är gratis och växer hela tiden. Texten är skriven av Clas Svahn, för utformning svarar Kari Rajanen och för kodning Magnus Bohlin. Klicka och sök och hör av er om uppslagsord som saknas.
UFO-Sveriges uppslagsbok UFO från A till Ö

Omstridd ufobild diskuteras på radio
050909
Sveriges Radio Jönköping har intervjuat Christer Sundström som 1974 tog en av Sveriges mest omdiskuterade ufobilder. Lyssna till intervjun här nedan.
Läs mer Sveriges Radio P4
Läs Clas Svahns kommentar Clas Svahns blogg

Philip Klass död
050811
Ärkeskeptikern och författaren till flera ufoböcker Philip Klass är död. Han avled i Florida den 9 augusti. Klass var född 1919. Clas Svahn minns honom i en krönika.
Läs mer Clas Svahns blogg

Kurs för fältundersökare
050721
Nu ligger information om årets fältundersökarkurs ute under "Nyheter". Program kommer att publiceras inom kort. Kursen kommer att hållas på Barken Konferens utanför Smedjebacken 27-28 augusti. Som vanligt blir det också en påbyggnadskurs för redan utbildade undersökare. Helpension plus kursavgift endast 800:-. Vi vill ha er anmälan snarast.
Läs mer under "Nyheter" här ovan.

Annorlunda cirklar i sädesfält
050713
I Grästorp utanför Göteborg har några lantbrukare smyckat sina fält, åkrar och andra ytor med konstverk. Det är en del av Designåret 2005 och går under projektnamnet Grästorps Bondedesign. Händelsen, som är en tävling, är ett sätt att uppmärksamma ortens största näring.
Flygbilder på tävlingsbidragen

Brasilien erkänner ufo som ett problem
050702
Den 20 maj i år träffades representanter för det brasilianska flygvapnet och landets främsta ufologer i huvudstaden Brasilia.
“På det här sättet vill vi, genom ufogrupperna, släppa information som vi har hemlighållet från allmänheten i flera årtionden”, sa chefen för det brasilianska flygvapnets informationscentral Telles Ribeiro till ordförande för den brasilianska ufologernas kommitté A J Gevaerd.
Mötet ägde rum under två timmar då ufologerna bland annat fick tillträde till en luftbevakningscentral där de informerades om hur flygvapnet registrerade observerade ufofenomen samt till en topphemlig luftförsvarsanläggning där brigadgeneralen Atheneu Azambuja erkände att flygvapnet systematiskt observerat och registrerat ufofenomen sedan 1954. Ufologerna fick också tillgång till all dokumentation kring tre tidigare hemligstämplade fall från 1954, 1977 och 1986.
Under mötet erkände också flygvapnets representanter att ufoforskning är ett seriöst ämne och att man nu kommer att inleda ett öppet samarbete med landets ufologer.

Sex av tio tror på utomjordingar
050701
Aftonbladets nätundersökning visar att sex av tio tror på utomjordingar. Undersökningen gjordes i samband med att Steven Spielbergs version av "Världarnas krig" har premiär. UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn kommenterar detta i dagens nätupplaga.

Läs mer på Aftonbladet
Läsarnas egna bilder Aftonbladet

Premiär för UFO-Sveriges nya butik
050615
Nu är det dags! UFO-Sveriges nya butik har öppnat med böcker, tidningar, nålar, t-tröjor, häften och mycket annat. Klicka dig in och ta del av vårt sortiment. För medlemmar finns fina rabatter.

Välkommen till Butiken

"Ge oss pengar till ufoforskning"
050511
Den 11 maj publicerade Aftonbladet.se och papperstidningen Clas Svahns debattartikel om vad regeringen kan göra för ufoforskningen. Detta sedan UFO-Sverigeordföranden röstats fram som Läsarnas val i en omröstning på nätet.
Läs mer på Aftonbladet Debatt

Bolid över norra Danmark - och Sverige
050406
Ungefär klockan 22.07 den 2 april observerades en ljusstark eldkula över Danmark. Boliden syntes i nordost och beskrevs som kraftigt vitblå innan den exploderade i ett grönt sken. Trots det starka ljusskenet finns det inga rapporter från södra Sverige och UFO-Sverige är nu intresserat av att få in sådana. Boliden fotograferades av en automatisk kamera och en bil finns att se på länken här intill. Skriv till rpc@ufo.se

050411
En som hört av sig till UFO-Sverige angående boliden är Mattias Löfstedt i Huskvarna som klockan 22.06 den 2 april låg hemma på soffan och såg på teve. Genom ett fönster mot sydväst fick han plötsligt se något som liknade "en långsmal strut eller strimma som kom uppifrån och gick nedåt. Ljuset var vackert, blåvittgrönt med ett brunskimrande inslag", skriver han. Beskrivningen stämmer väl överens med de danska observationerna.

Se bilden: Boliden

Okänt föremål fotograferat över Hawaii
050209
Ett ljusstarkt föremål som under tjugo minuter förflyttar sig över den stjärnklara himlen över Haleakala, Hawaii har väckt astronomernas intresse. Föremålet fotograferades av en "all sky"-kamera som fångar hela himmelssfären, den 17 december 2004. och på en serie bilder från kameran syns ett starkt lysande objekt röra sig från höger till vänster stax under Lejonets stjärnbild. När ytterligare bilden från en annan av Hawaii-öarna analyserades visade det sig att föremålet syntes även där. De kontrollerar som hittills gjorts har inte kunnat förklara objektet som en satellit. Bilderna exponeras under tre minuter innan nästa bild tas, därav den utdragna formen på föremålet.

050211
Kanske har det okända ljusskenet på filmen nu fått sin förklaring. Svaret skulle i så fall vara en dumpning av bränsle från en AMC-16 Atlas 5 raket som var på väg att placera en tevesatellit i omloppsbana efter att ha skjutits upp från Cape Canaveral i Florida, skriver Honolulu Star-Bulletin.

Se filmen: Astronomy Picture of the Day

329 rapporter under 2004
050126
Under 2004 fick UFO-Sverige in 329 rapporter om föremål eller fenomen över Sverige. De flesta av dessa var ljusfenomen av olika slag och merparten av iakttagelserna gjordes i mörker. Under nyårsnatten 2004/2005 observerades så kallade ufoballonger från flera orter. Dessa ballonger lyser med ett orangegult sken och seglar ofta fram i formationer över himlen. Ufoballonger står för en stor andel av de inrapporterade fallen.
Statistik från Arkivet för UFO-forskning visar att det skrevs 215 artiklar om ufo i svenk press under 2004. Det är en normal siffra.

Läs alla rapporterna från 2003: 2003 års rapporter

Robotliknande föremål flög över bil
041212
Tisdagen den 16 november observerade Hasse Sukis och Susanne Berglund ett litet föremål med två vingar som for rakt över deras bil när de var på väg mot Ödeshög längs E4:an norrifrån.
- Föremålet liknade en tub med två styrfenor i nosen och det flög på högst 50–100 meters höjd rakt över oss. Min första tanke var att det rörde sig om en vilsekommen provskjutningsrobot eller liknande, berättar Hasse Sukis.
Föremålet har ännu inte kunnat identifierats.

Lysande rektangel över Luleå
041114
Vid 18-tiden lördagen den 13 november observerade två personer i Luleå ett avlångt rektangulärt ljus som lyste orangerött på himlen i söder. Ljuset bleknade bort men återkom ytterligare två gånger inom loppet av en kvart. Vädret beskrivs som stjärnklart och fenomenet syntes relativt högt upp på himlen.
- Det var ungefär sju centimeter långt på en armlängds avstånd, berättar den ena observatören på UFO-Sverige. Utseendet påminde om ett starkt norrsken men det var helt annorlunda i formen. Jag hann få upp kameran och filma en mycket kort sekvens innan det tonade bort igen.
Kvinnan, som befann sig i bil på väg in mot Luleå från Södra Sunderbyn beskriver fenomenet som "jättestarkt". De bådas observation från två olika platser visar ett ljuset befann sig nära Luleå. Enligt F21 var det mycket klart väder hela kvällen och norrsken.
Beräkningar gjorda av FOI visar att fenomenet befann sig på en höjd av åtta kilometer över marken.

Starkt lysande föremål fotograferat
041023
Tre älgjägare på väg hem fick vid 19-tiden den 1 oktober i år syn på ett mycket starkt ljussken norr om Gällivare. Ljusskenet rörde sig ned mot berget Nautanen. Innan det försvann hann en av männen stanna bilen och ta en bild av det lysande föremålet.
- Jag vet inte vad det kan ha varit men jag hann se det i kanske femton sekunder, säger mannen till UFO-Sverige.
Händelsen inträffade bara några mil söder om Moskojärvi där en liknande bild av ett mycket ljusstarkt föremål togs för ett år sedan. UFO-Sveriges undersökning har visat att inga flygplan befann sig i området vid tillfället. Undersökningen fortsätter.

Läs Norrbottens-Kurirens artikel: Kuriren 041008

Betty Hill död
041019
Världens kanske mest kända person som säger sig ha blivit ombordagen på ett flygande tefat är död. Betty Hill avled i cancer den 17 oktober vid en ålder av 85 år.
Det var i september 1961, när paret Hill kom tillbaka från en kort semester i Kanada, som de fick syn på ett starkt ljus som rörde sig snabbt på himlen. De stannade bilen och steg ut för att få se ljuset lite bättre. Ljuset ändrade riktning och paret gick tillbaka till bilen och körde i väg. Sedan vände ljuset och närmade sig bilen. Paret stannade återigen bilen för att titta på skådespelet. Föremålet var klotrunt med fönster som det strålade blått ljus från. De kunde även se figurer röra sig inne i objektet. Barney gick över vägen för att se ännu bättre. Plötsligt kom två vingar ut från var sida av föremålet. Barney chockades och sprang tillbaka till bilen. Paret fortsatte sedan sin resa hem. När de kom hem till Portsmouth var de två timmar sena men kunde inte förstå varför.
Ett par dagar efter händelsen hade Betty upprepade mardrömmar som hon satte i samband med händelsen på vägen. Paret bestämde sig för att underkasta sig hypnos för att försöka ta reda på vad som hände under de två förlorade timmarna.
I juni 1964 hypnotiserades de både tillsammans och var för sig. Båda berättelserna stämde överens: De blev ombordtagna på föremålet, placerades i olika rum och undersöktes i medicinskt syfte. Betty fick se en tredimensionell holografisk karta och kunde även rita av den efter hypnosen.
Händelsen är mycket omdiskuterad eftersom det senare har framkommit att Betty Hill var mycket ufointresserad redan före observationen. Betty Hill gav 1995 ut boken ”A Common Sense Approach to UFOs” om sin syn på ufogåtan. Boken var en skarp vidräkning med många amerikanska ufologers sätt att arbeta och tog avstånd ifrån användandet av det omfattande användandet av hypnos i ombordtagningsfall. I mitten av 90-talet drog sig Betty Hill tillbaka från offentligheten och gav efter detta mycket sällan några intervjuer.

Inspelad intevju i mp3-format

Läs mer om Betty Hill: Sydney Morning Herald
Rense.com

Gordon Cooper har avlidit
041005
Den förre astronauten Gordon Cooper avled i måndags (4/10), meddelar Nasa. Cooper blev 77 år. För ufointresserade var han den astronaut som ihärdigast hävdade att myndigheterna dolde sanningen om att ufofenomenet i själva verket var utomjordiska farkoster. 1985 berättade han om sin övertygelse att jorden besöks av varelser från andra planeter för en FN-panel och han kom sedan att bli en välkänd talare på olika ufokongresser.
Läs mer om Gordon Coopers död: CNN

John Mack död i bilolycka
040928
Dr John Mack, känd för böcker som "Abduction" (på svenska "Bortförd" 1996) omkom i London i måndags den 27 september.
John Mack (4 oktober 1929-27 september 2004) kördes ihjäl av en berusad bilförare när han var på väg över ett övergångsställe på Totteridge Road.
John Mack var professor i psykiatri vid The Cambridge Hospital, Harvard Medical School och undersökare av ombordtagningsfall. Mack ansåg att ombordtagningsfenomenet orsakas av utomjordiska varelsers experiment. Hans teorier och arbetsmetoder har kritiserats hårt av såväl seriösa ufologer som forskarkollegor. Intresset för ombordtagningsfall väcktes efter ett besök hos Budd Hopkins i januari 1990.
Läs mer om John Macks död: John Mack Institute
Läs mer om John Macks död: Whitley Striebers hemsida

Rune Rydebrandt död
040921
Rune Rydebrandt, grundare av UFO-Göteborg (1953), har avlidit vid en ålder av 83 år. Han föddes 1920 och skulle ha fyllt 84 om några veckor.
Rydebrandt blev intresserad av okända fenomen redan 1935 och av ufofenomenet redan som 15-åring när han vid ett besök på Vinga i fältkikare uppfattade rörelser på månytan. Under sin tid i flygvapnet 1939–1947 fick han höra talas om militära observationer av ufofenomen och samlade under de sista åren på 40-talet flera intresserade göteborgare omkring sig i det som 1953 skulle bli UFO-Göteborg. Föreningen hade som mest omkring 45 medlemmar och publicerade medlemstidningen UFO-Nytt.
Rydebrandt avled den 14/9. Begravningen äger rum i Härryda kyrka den 30/9.

ET-signal var bara nonsens
040902
Den signal från ett område mellan Fiskarnas och Vädurens stjärnbild som under torsdagen fick stora delar av världens nyhetsmedier att tala om ett budskap från en utomjordisk civilisation avfärdades sent samma kväll som rent nonsens.
Signalen hade först registrerats i februari 2003 och sedan vid ytterligare tre tillfällen. IT-ingenjören Oliver Voelker i Nürnberg säger till DN att det var i hans dator som signalen först upptäcktes. "Jag kontaktades av tidskriften New Scientist som berättade att jag och ytterligare en person i USA hade tagit emot den", säger han.
De båda privatpersonerna deltog i Seti@home-projektet där vanliga skärmsläckare fungerar som analysprogram i miniatyr för de signaler som tas emot med det jättelika Areciboteleskopet i Puerto Rico.
Men senare samma kväll avfärdaes signalen av ansvariga inom Seti@home:
- Det är rena överdrifter. Vi har inte fått in något som tyder på något ovanligt, sa programmets forskningschef professor Dan Wertheimer till BBC Online.

Metallföremål föll genom tak
040820
Ett metallföremål, så hett att det först inte gick att röra, föll genom taket på ett hus i West Melbourne, Florida, USA, på torsdagen. Metallbiten var nära att träffa en man som dock klarade sig undan.
Läs artikeln i Florida Today 040820: "Hunk of junk rips through roof"

Kurs för fältundersökare
040805 [uppdat. 040826]
Nu ligger program och vägbeskrivning för årets fältundersökarkurs ute under "Nyheter". Kursen kommer att hållas på Barken Konferens utanför Smedjebacken. Som vanligt blir det också en påbyggnadskurs för redan utbildade undersökare. Helpension plus kursavgift endast 850:-. Vi vill ha er anmälan snarast. Det finns några få platser kvar.
Läs mer under "Nyheter" här ovan.

Isblock föll i trädgård
040803
- Först hörde vi ett susande som jag trodde kom från ett segelflygplan men när jag tittade upp så såg jag något vitt kommande fallande från himlen. Så dunsade det till en bit bort och när vi kom dit såg vi hur ett stort isblock borrat sig ned i grannens gräsmatta alldeles intill en studsmatta.
Så berättar Annika Sjöberg, Kvicksund, för UFO-Sverige om det som inträffade vid 20.30-tiden den 29 juli.
Varifrån isblocket kommit är ännu så länge okänt och representanter för luftfartsverket förnekar vid ett samtal med Eskilstuna-Kuriren att det skulle röra sig om is från ett flygplan.
Trots det är det vanligt att is lossnar från flygplan. UFO-Sverige har åtskilliga rapporter om större isklumpar som fallit nära människor och senast den 13 april föll flera stycken is från ett flygplan på en lekplats i Upplands-Väsby under inflygning mot Arlanda.
[040809]
UFO-Sveriges undersökning visar att Finnair 938 från Manchester mot Arlanda passerade över Kvicksund klockan 20.28 den aktuella dagen. Planet, en Airbus 319 med 90 passagerare, var då på väg ned från 9.900 meters höjd över Arboga för att börja inflygningen mot Arlanda. Av allt att döma lossnade ett stycke is, troligen orsakat av dricksvattenläckage, då planet lämnade kylan på den högre höjden.
Läs artikeln i Eskilstuna-Kuriren 040802: "Nya teorier om isblocket"
Läs artikeln i Eskilstuna-Kuriren 040810: "Ny teori om isklumpen"

Rökring över Svalöv förklarad
040803
Flera personer i Svalöv öster om Landskrona observerade den 22 juli en svart ring som rörde sig över himlen i sydväst. Ringen förändrades medan den förflyttade sig mot söder och man kunde ta flera bilder samt en film av den. Observationen ägde rum mellan 17.23 och 17.28. Informationschefen vid Barsebäck Lars Gunnar Fritz berättar för UFO-Sveriges Tora Greve att man den 22 juli testat en dieselmotor mellan klockan 16 och 20 på kvällen. Motorn brukar enligt Fritz ge en del "ångbåtspuffar" och kan vara orsaken till den observerade rökringen.
En granne säger sig dock ha hört en smäll strax innan rökringen upptäcktes vilket kan tyda på en detonation av något på marken.
Ringens rörelse stämmer väl med den vind som rådde vid tillfället; svag 1-2 m/s från nordväst.
[040806]
Rökringen över Svalöv fick sin förklaring på fredagen. Det var en veckoslutskurs på Fridhems folkhögskolas som arbetade med att göra specialeffekter för film. En av effekterna gick ut på att detonera en diesel- och bensinblandning som gav upphov till en rökring. UFO-Sveriges undersökare Mikael Karlson har talat med den ansvarige läraren som bekräftar tiden för händelsen.
Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad [040803]: "Himlafenomen förbryllar"
Läs artikeln i Kvälls-Posten [040804]: "Vad var det de såg på himlen?"
Se Emil Bendroths bild

Grönt roterande föremål över Skogstorp förklarat
040721 (uppdat. 040731)
Mellan 18.35-19.15 på tisdagen (20/7) observerade två familjer i Skogstorp utanför Falkenberg hur ett mörkgrönt föremål med en "orange lampa" kom flygande in från nordväst. De uppskattade höjden till omkring 250 meter. Föremålet passerade över dem och de kunde se något som de uppfattade som ett par utstickande ben på vardera sidan. Hela föremålet roterade runt sin axel. De kontaktade då polisen som snabbt kom till platsen:
"Personerna var då ganska uppskärrade", berättar en av polismännen för UFO-Sverige och fortsätter:
"Jag kunde se föremålet som en lysande punkt på väg bort mot nordost men det var redan ganska långt borta då vi kom fram. Jag är själv förbryllad över det vi såg".
Under lördagen (24/7) besökte UFO-Sveriges fältundersökare Anders Persson huvudvittnet i Skogstorp. UFO-Sverige har också intervjuat flera privatflygare som flög i området under dagen, väderpersonal på Kastrup flygplats med flera utan att kunna hitta någon förklaring.
Läs hela intervjun med observatören: "Hela föremålet roterade"
Upplösning:
Saken tycks nu ha fått sin förklaring sedan en familj hört av sig till lokaltidningen och förklarat att det var deras ballong man sett. Ballongen var en heliumballong i storlek 1 x 0.5 meter som man köpt på en marknad. Man hade födelsedagskalas och inför detta passade familjen på att sända upp ballongen den aktuella kvällen. Det kan tilläggas att familjen bor ett stenkast från observatörererna.

Meteorer över Bottenviken
040713
Flera röda ljusklot observerades från Finland under natten mot tisdagen (13/7). Kloten rörde sig över södra delarna av Bottenviken och lämnade rökspår efter sig. Oroliga observatörer ringde till sjöräddningscentralen i Vasa i tron att det rörde sig om fartyg i nöd. Enligt finska astronomer rör det sig om meteorer som kan ha nått marken.
Vid 23.30-tiden den 12 juli gjorde flera personer i Umeå en observation som kan ha ett samband med de finska. I ett mejl till UFO-Sverige beskriver en man hur han sett hela himlen lysas upp som efter en fotoblixt. Fem minuter senare hördes ett muller. Ett annat vittne beskriver hur ett vitt streck rört sig i molnhöjd.
Läs mer på Vasabladets hemsida: "Meteoritregn över Bottenviken"

Stort ufoprojekt i Värmland
040711
Det stora undersökningsprojekt som UFO-Sverige genomförde mellan den 4 och 10 juli i västra och sydvästra Värmland är nu avslutat. Tolv personer reste runt för att samla in rapporter om ovanliga fenomen. Projektet inleddes med en liknande undersökning 2002. Vi tar fortfarande emot rapporter från observatörer i Värmland. Det kan röra sig om observationer av oidentifierade flygande föremål eller andra upplevelser som inte har gått att förklara.
Läs mer på: "Projekt Värmland 2004"

Rymdsten träffade hus
040613
En meteorit stor som en grapefrukt och med en vikt på 1,3 kilo kraschade rakt genom taket på ett bostadshus i en förort till Auckland, Nya Zeeland, i lördags (12/6) skriver nyhetsbyrån Reuters. Väl genom taket träffade rymdstenen en soffa, studsade upp i taket för att slutligen lägga sig till ro på en dator.
"Jag var i köket och gjorde frukost när jag hörde en hög explosion", säger Brenda Archer till tidningen Star-Times. "Det var som om en bomb hade exploderat. Hela rummet var fullt av partiklar".
Bara några minuter tidigare hade Brenda Archers ettåriga barnbarn lekt i rummet men precis tagits ut därifrån. Nu kom ingen människa till skada.

Okänt flygplan identifierat
040602
Det oidentifierade fyrmotoriga flygplan som vid 14.45-tiden på tisdagen (1 juni) passerade över samhället Holsbybrunn öster om Vetlanda var ett av försvarets Herculesflygplan. Flygplanet flög på mycket låg höjd och en kvinna berättar hur huset skakade av vibrationerna från det. Flera personer intygar för UFO-Sverige att planet gick mycket lågt, kanske bara några hundra meters höjd. Enligt informationschef Håkan Brandt på F7 i Såtenäs uppger piloterna att de flög på 600 meter.
Också boende i Vetlanda observerade planet som de bedömde rörde sig på en onormalt låg höjd. UFO-Sveriges undersökning visar också att Herculesplanet med stor sannolikhet rörde sig på betydligt lägre höjd än piloterna har uppgett.
Herculesplanet genomförde en övning där man lyfte från ett flygfält i Hagshult för att sedan landa i Hultsfred. Ombord hade man ingenjörstrupper och materiel.

Ännu ingen analys av Mexikofilmen
040524
Den film av elva okända lysande objekt som togs över Mexiko den 5 mars i år fortsätter att förbrylla. Någon lösning har ännu inte presenterats.
Filmen togs av besättningen ombord på ett mexikanskt knarkspaningsflygplan över delstaten Campeche.
Totalt registrerades elva okända föremål av flygplanets infraröda kamera. Tre av dem syntes också på radar. Inget av föremålen kunde ses för blotta ögat. Föremålen rörde sig runt planet på ett sätt som skrämde upp besättningen som inte kunde identifiera det de såg. I en intervju med piloten, major Magdaleno Castanon, bekriver denne hur föremålen föreföll intelligent styrda:
- När vi svängde ändrade de riktining och följde efter oss.
Major Castanon berättar också att föremålen som närmast befann sig 3,5 kilometer från hans plan.
Bilderna offentliggjordes vid en presskonferens i Mexico City den 11 maj men trots att det nu har gått två veckor har någon analys av filmen ännu inte gjorts.
Det finns flera frågetecken när det gäller det dramatiska innehållet. Bland annat så rör sig samtliga ljusglober hela tiden tillsammans utan att skifta inbördes ordning.
Det är också märkligt att de grupper av föremål som syns på bilderna förefaller vara spegelbilder av varandra vilket gör att man ställer sig flera frågor om hur videon egentligen har kommit till. Den största frågan är dock fortfarande varför militären lämnar en film till en ufointresserad ET-förespråkare utan att först själva ha undersökt vad den kan föreställa.

Se videon och bilder Videon
Fler klipp

323 rapporter under 2003
040506
UFO-Sveriges rapportcentral registrerade in 323 observationer från alla delar av landet under verksamhetsåret 2003.
Oktober var den månad det kom in flest rapporter då 34 fall rapporterades in. Uppgången började redan i juli då det rapporterades 25 fall. Ökningen fortsatte sedan varje månad fram till november då det endast kom in 13 fall.
Det län som har mest fall inrapporterat är Stockholms län med 52 fall. Dalarna med sina 29 fall har näst mest fall inregistrerat.
Rapportcentralen har registrerat in två oförklarade händelser där handläggarna själva benämner observationen som olöst. Av alla rapporter som är under utredning kommer några fall att bedömas av en bedömningsgrupp som tar en ordentlig titt på fallen och då avgör om något fall under 2003 ska få beteckningen "ufo".
Sammanställning för år 2003 visar hur det ser ut i dag innan alla utredningar från fältundersökarna är gjorda och en genomgång av Rapportcentralen i Sundsvall ännu inte är klar. Hittills i år har Rapportcentralen fått in cirka 160 fall.

Ufofeber i Iran
040428
Det råder ufofeber i Iran, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tidningarnas förstasidor har teckningar och beskrivningar av starkt lysande föremål som ses lysa på himlen. På onsdagen (28/4) visade den statliga televisionen en film av ett lysande föremål över Teheran som observerats av flera personer i tisdags.
Men ufoobservationerna har sin förklaring i planeten Venus som lyser mycket starkt också på den iranska natthimlen och syns i västnordväst vid 22-tiden lokal tid. Detta enligt astronomen Sa'dollah Nasiri-Qeydari vid Irans astronomiska sällskap.
Även här i Sverige syns Venus lysa mycket starkt i väster vid 21-tiden innan planeten försvinner under horisonten först vid 01.20 på natten.

Riksstämma i Göteborg 16 maj
Den 16 maj håller UFO-Sveriges sin riksstämma på Folkets hus i Göteborg. En intern del hålls dagen före. Särskild kallelse till denna kommer att skickas ut till medlemmar och lokalgrupper.

För allmänheten:
Söndag 16/5. Öppet 10.00–19.00.
• Arkivet för UFO-forskning sätter upp en dator med UFO-Sveriges databas där allmänheten får möjlighet att söka bland de drygt 13.000 fallen.
• På en annan dator visar vi bilder på ufofenomen, både falska och äkta.
• Presentation av UFO-Sveriges cd-rom där du kan söka på UFO-fall över hela Sverige
• En stor skärmutställning om ufofenomenet.
• Modeller av kända ufofall.
• Kafeteria.

Föredrag:
13.00–13.05 Introduktion.
13.05–14.10 Tomas Hode, astrobiolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm: ”Förutsättningar för liv i universum.”
14.10–15.10 Paus.
15.10–16.00 Anders Persson, UFO-Sverige: “Finns det kaniner på Mars?”
16.00–16.30 Paus
16.30–17.30 Clas Svahn, UFO-Sveriges ordförande: ”Svenska uforapporter: Gåtor och lösningar.” Ufo-filmen från Mexiko den 5 mars kommer att visas.
17.30–18.00 Paus
18.00–18.30 Andreas Ohlsson, UFO-Sverige: ”UFO – en politisk fråga.”

Inträde:
Utställningen: 50:- Familj: 100:-
Föredrag: 30:-/föredrag Samtliga föredrag: 90:-
Barn under 12 år gratis.

Ufo-ballonger över Västerås
040308
Vid 19.40-tiden på söndagen den 7 mars observerade en rad personer i Västerås med omnejd en formation av lysande föremål.
Så här beskriver en observatör i Råby det hela i ett mejl till UFO-Sverige: "Jag var ute och rastade hunden då jag så tre stora guldfärgade starkt lysande 'bollar' på låg höjd. De höll en enorm hastighet och en exakt formation till varandra."
En observatör i Vallby beskriver händelsen så här för UFO-Sverige: "Föremål om 3 eller fler i grupp totalt ca 20 föremål. Såg ut att komma från marken precis bortom horisonten. Liknade meteorer och höll en hastighet betydligt över ett vanligt flyplan (ett flyplan flög förbi åt andra hållet så det var lätt att jämföra hastigheter), inget direkt blinkande."
UFO-Sveriges undersökare Jörgen Granlie ansåg redan på söndagen att det rörde sig om så kallade ufo-ballonger.
- Det kan vara någon som skickat iväg en serie sådana. Det har hänt flera gånger tidigare och är en tänkbar förklaring nu också. De kan ändra riktning och när de driver med vinden kan det se ut som de blinkar, säger Jörgen Granlie till Västmanlands Läns Tidning.
På Planet-Plutos klotterplank erkänner en Örjan Eriksson att det var han som skickade upp ballongerna på söndagen. I ett mejl till UFO-Sveriges Clas Svahn skriver han:
"Vi befann oss 3 km norr om city. Något som heter Skerike-ängarna. Vi var tre styckna personer och vi hade 13 ballonger. På marknivån var det gynnsamma förhållanden, dvs näst intill vindstilla med, undantag för någon enstaka vindpust.
Just i det här fallet hade jag två andra personer som aldrig byggt dessa så kallade ufo-ballonger och jag hade en demonstration. (Hade vi vetat att det skulle bli detta intresse hade vi nöjt oss med varsin ballong...)"
Se TV4-inslaget med avslöjandet Filmen
Läs VLT:s artikel Lysande himlafenomen
Läs på Planet-Plutos klotterplank "Jag skickade upp ballongerna"

Lysande föremål kraschade i Peru
040212
Ett lysande föremål som störtade i en oländig bergstrakt 1.000 kilometer söder om Lima i Peru kan ha varit en mycket stor meteorit, skriver Pravda. Föremålet bskrivs som "starkt lysande" av bönder i området och sätts nu i samband med en kraftig jordbävning (3,5 på Richterskalan) som uppstod samtidigt. Händelsen inträffade den 2 februari men har först nu rapporterats. Enligt Pravda bekräftar chefen för Limas geofysiska institut, Arekipa Armnando Minaya, misstankarna om att de två händelserna kan ha ett samband. En grupp vetenskapsmän har skickats till platsen.

Ufo sågs från rymdstationen
040210
Ett oidentifierat föremål har observerats av astronauterna ombord på rymdstationen "ISS". Föremålet var tjugo centimeter långt och av allt att döma något slags plastremsa som lossnat från rymdstationen. Föremålet filmades av kosmonauten Musa Manarov. Observationer av objekt i rymden är inte helt ovanligt. Läs vår artikel Ufo i rymden
Till Aftonbladets och Expressens notiser

Spökraketerna - ny del av ufo.se
040126
UFO-Sverige kan presentera en ny del av vår sajt - Spökraketerna 1946. Delsajten är gjord av Göran Jansson i Uppsala som gått igenom och behandlat det arkivmaterial som finns bevarat på Krigsarkivet i Stockholm. Här finns originaldokument, bilder och tidningsklipp från 1946 då svenska försvaret tillsatte en kommitté för att försöka lösa mysteriet med de missilliknande föremål som då observerades över Sverige.
Läs om spökraketerna

Spolformat föremål över Holmträsk
040120
Vid 10.50-tiden på lördagen den 17/1 observerade Stefan Scott och hans fru Leila ett avlångt aluminiumfärgat föremål utan några beteckningar från sitt hem i Holmträsk utanför Kalix. Det spolformade föremålet syntes i cirka 30 sekunder och Stefan Skott hann springa in och hämta en kikare innan det försvann.
- Det såg ut som en kryssningsmissil, säger han till UFO-Sverige. Vingarna var korta och vi kunde höra ett svagt brummande ljud ifrån farkosten.
- Solen blänkte rejält i skrovet och den gick så långsamt att vi trodde att den skulle störta, säger Leila som liksom sin man uppskattar höjden till mellan 200 och 300 meter.
Leila Scott beskriver föremålet som "en raket som ett barn skulle rita den med små vingar längst bak". Hon kunde också se en gråaktig rök komma från bakre delen.
Observationen gjordes i klart väder och enligt uppgift från militären fanns ingen känd trafik i området. UFO-Sverige söker fler observatörer till händelsen.
Läs artikel i NSD 040119

Explosion över Norrbotten var bolid
040120 (uppd. 040128)
Många norrbottningar kunde på lördagseftermiddagen (17/1) se ett mycket starkt ljusklot röra sig över himlen innan det delade på sig och följdes av en detonation. Händelsen inträffade vid 15-tiden och rapporterades från Porjus, Gällivare, Råneå, Jokkmokk och Överkalix. I en rapport till UFO-Sverige skriver Ralf Lomakka i Jokkmokk hur han uppfattade det hela "som en kraftig blixt" i väster. Norrländska Socialdemokraten fick också in flera rapporter. En av dem kom från Bengt Berglund i Överkalix som berättar följande på NSD:s hemsida:
- Det kom som en bordslampa på himlen, alldeles vit, sedan small det till och och delade upp sig som bokstaven a, och blev rödfärgat. Jag tog fram kikaren och tittade, under flera minuter. Det såg helt fantastiskt ut.
Med tanke på att det lysande föremålet sågs över ett så stort område rör det sig med stor säkerhet om en bolid, en stor meteor, som exploderat vid inträdet i jordatmosfären.
Den 27 januari meddelade Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna att man registrerat en mycket stark detonation klockan 15.05 den 17/1. IRF skriver i ett pressmeddelande att fragment från meteoren troligen splittrats över ett stort område nordväst om Jokkmokk.
- Det är den största explosion vi har noterat under de tjugo år som vi har haft mätningar, säger professor emeritus Ludwik Liszka till UFO-Sverige. Liszka uppskattar meteorens vikt till ett tiotal kilo.
Den 21 januari observerade tusentals människor i Danmark och tyskland en mycket ljusstark bolid (se länken nedan).
Läs artikel i NSD 040119
Läs om boliden över Danmark 040121

Ufo-ballonger orsakade många rapporter
040102
Mängder av rapporter om svävande klot har kommit in till UFO-Sveriges rapportcentral under och efter nyårsnatten. Rapporterna har kommit från hela Sverige. Kloten har ofta uppträtt på rad eller i grupper och lyst vitt eller orange.
Det man har sett var med all sannolikhet så kallade ufo-ballonger. Ett av våra vanligaste misstolkningsfenomen. Mer information om dessa lysande ballonger finns på länken här under. Där finns bilder och filmer plus ett antal exempel på observationer av sådana ballonger.
Klicka här för att läsa mer om ballongerna och se bilder
Läs artikel i Sundsvalls Tidning 040103

Ljusstark meteor och Venus
031230
Ännu en ljusstark meteor observerades över hela södra Sverige klockan 18.45 den 29 december. Meteoren observerades av UFO-Sveriges fältundersökare Arne Lundberg i riktning mot Dalby kyrka öster om Lund.
– Meteoren var blå och gick nästan parallellt med horisonten, säger Arne Lundberg. Den syntes i mer än en sekund.
Samma meteor syntes också från Misterhult utanför Oskarshamn, Älvängen utanför Kungälv och Skavsta flygplats utanför Nyköping. Så här beskriver observatören i Älvängen det han såg:
"Vi såg ett stort ljust klot, ungefär som en komet men mycket ljusare. Den färdades ganska fort på himlen och försvann efter några sekunder. Utseende ungefär som en komet men med längre svans och mycket ljusare sken och färdades fortare än en komet men inte så fort som ett "vanligt stjärnfall", skriver observatören i ett mejl till UFO-Sverige.
Flygledaren Jonas Olsson på Skavsta flygplats utanför Nyköping var en annan som såg eldkulan, Han beskriver den som ett eldklot med rök som under fem sekunders tid gick från söder mot norr:
- Först trodde jag att det var ett annat flygplan som var på väg in för landning men när jag inte såg något på radarskärmen så förstod jag att det måste vara något annat.
Fenomenet sågs även från Valbo söder om Gävle.
En familj boende mellan Karlstad och Kristinehamn kunde se hur meteoren bröts sönder i fyra delar och exploderade i ett vitt sken.
- Vi kunde se hur trädtopparna lystes upp och höra ett muller. Det kändes som marken skakade. Jag trodde att det var ett flygplan som höll på att störta säger kvinnan till Ufo-Sverige.
Kvinnan kontaktade flygplatsen i Karlstad och blev senare själv kontaktad av incidentberedskapen.

För att göra sakerna ännu mer komplicerade så bjöd måndagskvällen också på ett annat himlafenomen. På flera platser i landet sågs ett starkt ljus vid horisonten i sydväst strax före klockan 18.
En del har spekulerat i att det skulle ha rört sig om ett så kallat halofenomen, alltså iskristaller belysta av solen. Men det är mindre sannolikt eftersom solen gick ned redan 14.51. Nej, boven i dramat heter Venus, himlens ljusstarkaste planet som stod lågt i sydväst strax före 18.
Planeten står då nära horisonten och ljuset från den sprids i regnbågens alla färger. Vid klart väder går Venus utmärkt att se också i dag så snart solen gått ned och fler veckor framöver.

Två eldkulor över norra Sverige
031228
Två stora eldkulor har observerats över norra Sverige den senaste tiden.
Söndagen den 28 december klockan 15.57 såg en kvinna i bil på riksväg 45 mellan Storum och Vilhelmina ett starkt lysande blått klot som for över himlen. UFO-Sverige har ännu inte kommit i kontakt med kvinnan varför vi inte har några fler detaljer för tillfället.
En vecka tidigare observerades ett liknande fenomen från trafikledartornet på F4 på Frösön. Den händelsen ägde rum den 19 december strax före 08.00 på morgonen.
- Det var det värsta jag sett, säger flygledare Mikael Henriksson till UFO-Sverige. Jag satt och tittade åt öster när ett stort eldklot kom fallande ned i 45 graders vinkel. Det brann som av eld och försvann bakom horisonten. Jag skrek rakt ut och min kollega hann se slutfasen.
Mikael Henriksson uppskattar tiden som han såg eldkulan till mellan 3 och 4 sekunder.

Charles Berlitz död
031226
Författaren och språkexperten Charles Berlitz har avlidit i en ålder av 90 år. Berlitz skrev bland annat "The Bermuda Triangle" (1974), "Without a Trace" (1977), "The Philadelphia Experiment-Project Invisibility" (1979), "The Roswell Incident" (med Bill Moore 1980) och "The Dragon's Triangle" (1989). Han avled i Fort Lauderdale i Florida den 18 december enligt Miami Heralds nätupplaga.

Kondensstrimmor och Venus
031222
Under vintermånaderna får UFO-Sverige alltid in en rad rapporter om små kometliknande föremål nära horisonten i sydväst.
Dessa små lysande föremål med svans ser ut att hänga orörliga vid horisonten, andra jagar kanske lite lojt efter den redan gömda solskivan. Men några kometer är det inte.
Vintermånaderna inbjuder nämligen till vackra kondensstrimmor efter högt flygande passagerarflygplan på väg mot sydligare nejder. Planen håller till på omkring 10.000 meters höjd där deras varma utblås från motorerna förvandlas till vackra iskristaller som sedan lyses upp av den gömda solskivan.
Strimmorna kan ha enkla eller dubbla svansar beroende på vilken typ av plan som råkar vara upphovet till dem.
Venus syns också strax efter solnedgången. Den lyser starkt nära horisonten mot söder.

Ljusstarka meteorer
031218
I början av veckan har flera observationer av ljusstarka meteorer gjorts i Sverige. Den 15 december kunde undersköterskorna Annika Samuelsson och Kristina Rasmussen från sin bil se inte mindre än tre mellan klockan 05.35 och 05.40 när de var på väg norr ut mot Deje. Också från Stockholm rapporterades starkt lysande stjärnfall i norr.
- När vi såg det första stjärnfallet så satt vi tysta och önskade oss något båda två, berättar Annika Samuelsson. Men när det kom ett till bara ett par minuter senare ropade vi högt.
Två minuter senare kom ytterligare ett stjärnskott när de båda kvinnorna hade börjat närma sig Deje dit de var på väg i sitt arbete i Forshaga nattpatrull.
Det hon och andra måndagstidiga såg var några förlupna stjärnskott från meteorsvärmen geminiderna som just haft sitt maximum.
Från Småland rapporterar en kvinna hur hon den 16 december klockan 22.20 såg ett mycket ljusstarkt stjärnfall när hon var på väg i bil mot Pauliström inte långt från Vetlanda. Efteråt syntes en orangefärgad rökstrimma ligga kvar på himlen i femton minuter.

Lysande klot var lysraket
031210
Det lysande klot som vid 14-tiden på tisdagen observerades av en man i centrala Göteborg var en lysraket. Det skriver Göteborgs-Posten. Det gult lysande klotet syntes under 5 till 10 sekunder korsa en stor del av himlen och lämna en svart röksvans efter sig. Det slocknade strax innan det nådde den södra horisonten. Lysraketen observerades av G-P-reportern Johan Boström som såg den dala ned mot Masthugget.

Mystiskt ljus över Moskojärvi
031017
Ett foto på ett oidentifierat föremål togs den 12/10 klockan 01.08 över sjön Lismajärvi utanför Moskojärvi, fyra mil norr om Gällivare. Fotot visar ett starkt ljus mot en mörk bakgrund. Två observatörer finns till händelsen. Dessa beskriver hur dom stod ute på verandan och när dom fick höra ett frasande ljud. Dom tittade upp och fick se ett starkt ljus röra sig över berget Sockertoppen på motsatt sida av sjön. Ljuset stannade till för att sedan fortsätta. En av personerna rusade in, hämtade sin mobiltelefon och tog en bild på ljuset. I cirka fem minuter stod ljuset nu stilla innan det plötsligt dog ut. Observatörerna fick intrycket att föremålet blixtsnabbt försvann bortåt. Undersökning av fallet pågår.
Läs mer här

Foto på mystiskt objekt förbryllade Nasa
031003
En bild tagen över Pencoed i Wales i slutet av september har vållat stor debatt bland ufoundersökare. Bilden, som är tagen vid solnedgången, visar något som liknar en inkommande mateorit som slutligen exploderar i ett stort lysande moln. Den 15-årige pojken som tog bilden sände in den till Nasa och undrade om dom kunde ge en förklaring. Nasa lade genast ut bilden och kommenterade att det kunde röra sig om en större inkommande meteor. Och bilden ser verkligen spektakulär ut. Frågan var bara om det verkligen handlade om just meteor. Redan på ett tidigt stadium misstänktes det att det istället kunde röra sig om något betydligt mer beskedligt, nämligen en solbelyst kondensstrimma. Efter en hel del arbete ser detta nu ut att ha bekräftats. Förklaringen går ut på att det handlar om en kondensstrimma efter ett flygplan vars ände har blommat ut samtidigt som solen lyser upp densamma. Man har fått fram ett plan som passar väl med plats och tidpunkt, och det var inte vilket plan som helst utan ett exemplar av dom nu snart nedlagda Concordplanen. Nasa tvingades också slutligen tillstå att man gjort bort sig rejält när man gick ut med storyn om meteoriten innan man kollat fakta i saken.
Läs mer på Space Coms webbplats

Ufoballonger över Halmstad
031013
Under den senaste veckan har flera halmstadsbor rapporterat lysande vita och oranga klot över staden. Kloten har uppträtt i formationer, senast vid 22-tiden den 12 oktober. Efter kontakter med en återförsäljare av ballonger har UFO-Sverige fått information om att ett stort antal så kallade ufoballonger har sålts till personer i området.

Klicka här för att läsa mer om ballongerna och se bilder

Gösta Carlsson 1918-2003
031012
En av Sveriges mest kända ufoobservatörer, Gösta Carlsson har avlidit efter en kort tids sjukdom. Gösta Carlsson kom att bli "Pollenkungen" med hela svenska folket sedan han byggt upp en industri baserad på pollenpreparat. Den 18 maj 1946 sa han sig ha mött ett landat flygande tefat i en glänta vid Skälderviken i utkanten av Ängelholm. På platsen lät han senare uppföra ett monument över händelsen. Mötet med varelserna kom att bli en bok med titeln "Mötet i gläntan".

Inspelad intervju i mp3-format

Clas Svahn om Gösta Carlsson
Mötet i gläntan

Globalt meteoritregn?
030930
Rapporter om meteoritnedslag har rapporterat från så vitt skilda platser som Indien, Belgien och USA. Den 27:e september lyste över Indien rester av en meteorit upp himlen över delar av landet. Flera bitar rapporteras ha slagit ner på olika platser. En bit skall ha fallit ner i ett hus som antändes, tre personer skall ha brännskadats. Enligt ett team geologer som undersökt en av bitarna var den mörk på ytan och vägde förhållandevis lite. Den 29:e september kl 23 på kvällen rapporteras också om ett par olika observationer av en starkt grönlysande meteor över östra delen av Holland. Också i New Orleans rapporteras om nedfallande stenar, dock en vecka tidigare. Det var tisdagen den 23:e september som Roy Fausset öppnade dörren till sitt hus och trodde han att det hade blivit beskutet med artelleri. Något hade slagit upp ett stort hål i taket och sedan fortsatt genom två trossbottnar. En sandfärgad sten med brända kanter hittades så småningom i husgrunden. Enligt en undersökning från universitetet i Tulane kan stenen mycket väl ha kommit från rymden. Sammansättningen som bestod av olivine, pyroxen, plagioklas och triolite hittas ofta i meteoriter. Det är enligt samma källa mycket ovanligt med så stora stenar, bara någon procent av dom stenar som syns som stjärnfall överlever resan genom atmofären och når marken.
En spektakulär bild på ett inkommande föremål har just lagts ut på en Nasa-sida. Bilden är tagen den 1 okt över Wales. Se länk nedan.
Källor: The Hindu, Dutch Meteor Society (DMS)
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap031001.html
Läs mer

Mystiskt monsterobjekt eller ballong?
030923
Följande rapport kom nyligen in till en ufoorganisation i USA. Det var den 22 september vid 19.30 tiden som en familj på fyra personer utanför staden Ghanna i Ohio USA var ute och åkte bil. Solen höll just på att gå ned då man plötsligt uppmärksammade ett jättelikt objekt framför deras bil. Fadern beskrev det i följande ordalag; " Det var inte bara ljus på himlen... det var en stor mörk ljudlös sak som var formad som en diskus. Först trodde jag att det var en stor skugga, men sedan insåg jag att det befann sig i luften. Det var massivt. Det var så stort att man hade kunnat få rum med en tre fyra stycken Boeing 474 inuti den här saken". "Vid ett tillfälle skymde objektet solen så bilen hamnade i dess skugga". Observatörerna beskriver vidare att man kunde se ljus runt föremålet under början av observationen. Ljuset var fast och blinkade inte. Efter en stund slockande ljuset och objektet blev nu helt svart. Man försökte följa efter objektet eftersom det tycktes röra sig väldigt sakta, men till slut hade objektet försvunnit ur sikte förbi horisonten.
På en fråga om det kunde ha varit någon typ av luftskepp man sett svarar mannen att det inte kunde ha varit detta på grund av att det varken fanns text eller märken att se. Observatörerna uppger också att dom inte har hört någonting om objektet i media trots att föremålet rörde sig rakt över staden och många borde ha sett det..

Källa: Kenny Young, MUFON
Kommentar:
Rapporten resulterade under några dagar i ett flitigt meningsutbyte på en av mail-listorna där ett av huvudargumenten var att det möjligen trots allt var frågan om just en luftballong. Det gavs flera exempel på liknande observationer som utan tvekan hade blivit uforapporter om man inte hade haft vilja och tillfälle att kolla upp saken. Och utan att veta närmare detaljer så kan ur redogörelsen dras åtminstone ett par slutsatser.
1. En av hörnstenarna till att det såg ut att vara så väldigt stort. Problemet här är att storleken förmodligen var svår ellet till och med omöjlig att uppskatta eftersom objektet hela tiden befann sig framför dom och i deras egen färdrikting. Dessutom tycktes objektet ha en mattsvart yta utan detaljer vilket gör att ögats 3-D förmåga inte heller är till hjälp.
2. Solen befann sig också den i siktlinjen och det är inte omöjligt att den kan ha skapat ljuset i objektets periferi. Ljuset sades ha släckts ut vilket då skulle kunna förklaras med att solen antingen gick ned under horisonten eller passerades av ett moln (det uppges ha varit växlande molnighet vid tillfället ifråga). Slutligen kan man ju också ifrågasätta kommentaren om att det inte kunde ha varit en ballong på grund av att det saknades text och dylikt. Utan tvekan existerar det ballonger och luftskepp utan text eller annan utsmyckning, även om det är mindre vanligt.

Fältundersökarkurs i Björsjö
030909
Den 6-7 september höll UFO-Sverige sin årliga kurs för fältundersökare och blivande undersökare i Björsjö i Dalarna. Samtliga 34 platser var fyllda av intresserade som vill lära sig att undersöka rapporter om fenomen på himlen. Nästa kurs genomförs den 11-12 september 2004. Nya Ludvika Tidning besökte kursen och skrev ett reportage.
Läs mer på Nya Ludvika Tidnings webbplats

Varning för Mars
030810
Planeten Mars lyser allt starkare på himlen och har redan orsakat flera rapporter till både försvaret och UFO-Sverige. Den 9 augusti filmade en man i Johanneshov i södra Stockholm ett lysande föremål lågt i söder klockan 05 på morgonen. Han kontaktade TV4 som i sin tur kontaktade UFO-Sverige. Det visade sig då att det med stor sannolikhet var Mars som hade fastnat på den digitala filmen. Mars lyser med en ljusstyrka på -2,55 och syns hela natten. Den röda planeten går upp i ostsydost vid 22-tiden och ned i sydväst vid 06.30 men då har den redan dränkts av solens sken. Mars är ovanligt nära jorden just nu och den 27 augusti kommer planeten att vara endast 55,76 miljoner kilometer bort vilket enligt amatörastronomen Per Ahlins "Astronomisk kalender 2003" är det närmaste på 2000 år. Mars lyser nu starkare än Jupiter brukar göra. Dess sken har en dragning åt orange och dess låga läge över horisonten gör att den kan se ut att ändra färg och form.

Landade klot fick förklaring
030702
Den 5 maj 2003 observerade två kvinnor i Tvååker i Halland hur ett stort, lysande föremål flög över en väg. Senare kunde de se hur tre klot verkade ha "landat" på en åker i närheten. Polis och brandpersonal kom till platsen och händelsen fick mycket stor uppmärksamhet i media. UFO-Sverige har undersökt fallet och hittat en förklaring. Läs mer

Förbryllande ljus
030712
Ett ljussken har förbryllat i trakterna av Kristinehamn. Klockan var ett natten mellan den 11 och 12 juli och fyra personer befann sig vid Ölmeviken vid Vänerns strand. Man uppmärksammades av ett ljussken över sjön. Åsikten var först att det kanske kunde röra sig om nödbloss och man kontaktade därför sjöräddningen som emellertid ansåg det osannolikt. Ljuset var orangefärgat och ökade gradvis i styrka. Det höll sig därefter i ca. en minut för att därefter försvinna. Detta upprepades sex gånger. Personerna fann ingen förklaring och undrar nu om någon mer har sett ljusfenomenet, och kanske har en lösning.
Källa: Nya Wermlands Tidning

Gula fläckar och blixtnedslag
030612
I den Engelska tidningen The Guardian kunde man den 12 juni läsa om att man ute på ett fält utanför staden Bathgate, väster om Edinburgh, upptäckt en oval cirkel av dött gulnat gräs. Runt fläcken fanns ett antal egendomliga hål i marken som man inte kunde hitta någon förklaring till. Oavsett orsaken till just detta fallet så finns det en händelse 40 år tillbaka som kanske kan ge en ledtråd.
Den 20 juli 1963 skapades det stor uppståndelse när man fann mystiska kratrar på en kulle söder om Dunbar i Skottland. Två av kratrarna var ca 1/2 meter djupa och 5 meter tvärs över. Från centrum strålade det ut ett dussin små kanaler ungefär som ekrarna i ett hjul. I tidningarna spekulerades det i att flygande tefat kanske hade landat. Bombexperter kallades in och nyfikna strömmade till platen, men ingen lösning kom fram. Till slut anlände emellertid en geolog som hade åkt dit i hopp om att det skulle röra sig om en meteoritkrater. Han kunde dock snabbt konstatera att mönstret mer eller mindre exakt överensstämde med hur det kan se ut efter ett blixtnedslag. Det visade sig också att det hade varit omfattande åskväder med kraftiga knallar dagarna före kratrarna blev upptäckta.
Ett annat liknande fall är från Connecticut i USA där ufo-organisationen NICAP undersökte några cirkelformade märken i ett tobaksfält. En bonde kunde emellertid upplysa om att orsaken var tämligen naturlig; nämligen just blixtnedslag.
Efter detta riktar vi en uppmaning till våra fältundersökare, och övriga, som är ute i vår natur: Se upp för blixtnedslag i sommar!

320 rapporter under 2002
030522
UFO-Sveriges rapportcentral har under år 2002 registrerat in 320
observationer från alla delar av landet. Flest rapporter kom det in under augusti månad samt under mars. Av alla dessa 320 fall har UFO-Sveriges fältundersökare och Rapportcentralen förklarat 133 fall och 187 fall var vid ingången av år 2003 under utredning ute i landet. Dalarna följt av Stockholm är de län som de flesta observationerna har gjorts, 57 fall respektive 37.
Tätt efter följer Västernorrland med 35 fall och Västra Götaland med 34. Rapportcentralen har inte registrerat in någon oförklarad händelse där de benämner observationen som ufo. Av alla rapporter som är under utredning kommer några fall bedömas av en bedömningsgrupp som tar en ordentlig titt på fallen och avgör då om det kan finnas något oförklarat fall under 2002. Sammanställning för år 2002 visar hur det ser ut idag innan alla utredningar från fältundersökarna var gjorda och en genomgång av Rapportcentralen i Sundsvall är gjord.
Nu i år har Rapportcentralen fått in cirka 90 fall och har förklarat ett 40-tal observationer. De flesta förklaringarna görs ganska omgående utan större utredningar, vilket tyder på att kunskap av kända fenomen är väl dokumenterat bland fältundersökarna.
Till sammanställningen

Mystiska ljus får förklaring
030420
En australisk forskare vid namn Jack Pettigrew gör gällande att han nu har löst mysteriet med dom mystiska ljus som under årtionden har förbryllat folk i ett område i West Queensland, Australien. Ljusen som allmänt går under beteckningen "Min Min ljusen" kan bara ses efter mörkrets inbrott och då i horisonthöjd. Ljusen kan vara i olika färger, sakta dansa fram och ibland splittras upp. Pettigrew hade vid två olika tillfällen själv observerat dom mystiska ljusen. Vid det andra tillfället fick han reda på att en annan bil hade kört i motsatt riktning ett par kilometer framför. Detta var den ledtråd han behövde för att senare lösa mysteriet. Lösningen visade sig bestå i billjus som lyste mot mot vissa atmosfäriska lager. När t.ex. ett kallt luftlager fångas under ett varmare lager kan detta fungera som en optisk lins och böja ljuset. Ljus som t.ex. befinner sig på marken kan då plötsligt se ut att befinna sig en bit upp i luften. Synvillan är ett faktum. Eftersom luftlagren ständigt rör sig, rör sig och förändras också dom mystiska ljusen.
Läs mer på The Sydney Morning Heralds webbplats

Eldkula över Mellansverige
030410
En stor eldkula syntes över stora delar av Mellansverige vid 20.45-tiden på tisdagen (8/3 -03). Tusentals personer såg hur en lysande och avlång kropp efter en färd över himlen sprängdes i en vit, ljudlös explosion.
Fenomenet syntes från så skilda platser som Vänersborg i söder och Hammerdal norr om Östersund men hade sitt centrum över norra Dalarna och Uppland. Den stora meteoren rörde sig från nordväst till sydost.
- Det såg ut som om en gul augustimåne kom flygande över himlen, säger Eva Backlund i Bjärtrå utanför Kramfors som satt och såg på teve när händelsen inträffade.
I Katrineholm såg Maia Kuula hur meteoren exploderade:
- Bitarna spred sig åt olika håll, säger hon.
Rapporter har också kommit från bland annat Nyköping, Uppsala, Skövde, Arboga, Norberg och Stugun. Några kontaktade SOS Alarm.
- De två som ringde till oss trodde att det rörde sig om flygplan som hade fått problem, säger Malin Andersson på SOS-Alarm i Uppsala. Andra förstod att det rörde sig om ett slags himlafenomen.
- Det liknade en utdragen svetslåga, säger Claes Helander som befann sig i centrala i Borlänge. Hans arbetskamrat Conny Dahlgren såg hur stoftspåret efter ljusklotet låg kvar på den blå kvällshimlen 10-15 minuter efteråt.
I Arboga kunde Mathias Johansson se fenomenet från sitt hem:
- Det var som en stark nyårsraket, säger han.
En kvinna i bil i närheten av Norberg, som hörde av sig till UFO-Sveriges rapportcentral, såg det lysande föremålet genom sidorutan och beskriver fenomenet som ett blått klot med ett rött sken omkring sig.
En man i Stavsnäs 40 kilometer öster om Stockholm beskriver färgen som starkt grön vilket är en typisk färg på en bolid, alltså en stor meteor.
- En bolid kan ses från upp till 600 kilometers avstånd, säger docent Bertil Anders Lindblad i Lund. Den brukar vanligen sprängas på omkring 30 kilometers höjd.
UFO-Sverige vill gärna komma i kontakt med fler observatörer.

Meteorattack mot mellersta USA
030328
Strax efter midnatt natten till torsdag (27/3) amerikansk tid exploderade en meteorit stor som en volkswagen över mellersta USA. I staterna Illinois, Indiana, Ohio och Wisconsin kunde tusentals invånare se hur hela himlen lystes upp. Flera kilo tunga stenar föll till marken och några hus fick sina tak sönderslagna. En man utanför Chicago hittade en meteorit liggande i sitt vardagsrum där den slagit igenom taket.
Läs mer: Local6.com och Las Vegas Sun
Se en videofilm som visar vad som hände. Se länkarna längst upp till höger på sidan.

320 observationer under 2002
030327
Under 2002 tog UFO-Sverige emot 320 iakttagelser av fenomen på himlen. I den statistik som sammanställts av UFO-Sverige rapportcentral framgår att 40 procent av alla iakttagelser görs på kvällen samt att augusti är den månad då flest rapporter kommer in. Dalarna var det mest rapporttäta länet.
Läs rapporten

UFO var katt
030326
Den 14 mars kom flera rapporter om ett lysande föremål över samhället Lardal i Norge. Spekulationerna gick om att det var ett UFO eller kanske en meteor på väg mot jorden. Nu har det visat sig att det hela var en vanlig katt, skriver Aftenposten.
Källa: Aftenposten

Hål i isar
030309
Lilla Västersjön öster om Östersund har blivit hett nyhetsstoff sedan Jorma Souja i Köttsjön upptäckte det drygt en meter stora hålet för tre veckor sedan. Souja och kamraten Esbjörn Andersson kunde inte begripa vad som orsakat den märkliga vaken.
Läs mer på: http://www.ufo.se/fakta/artiklar/ishal.shtml
Länkar till externa artiklar: Norrländska Socialdemokraten och Länstidningen Östersund

Rapporter i Norge
030309
Förra året blev ett magert ufo-år i Norge. Endast 26 rapporterade möjliga ufo-fenomen kom in till organisationen UFO-Norge.
Läs mer: http://www.nettavisen.no/servlets/page?section=7&item=250916

Ett runt hål i isen förbryllar jämtlänningarna
030306
Ett runt hål i isen förbryllar jämtlänningarna.
Hålet är ungefär en meter i diameter och går rakt igenom Västersjöns 70 centimeter tjocka is.
- Min första tanke var att det måste röra sig om något som kommit från himlen med en jädra smäll, säger Jorma Souja i Köttsjön i Ragunda socken, som upptäckte hålet.
Jorma Souja kunde konstatera att hålet omgavs av ett stjärnliknande mönster av sprickor och att is och vatten hade kastats upp runt om. Men att en rymdsten, en så kallad meteorit, skulle ha kunnat orsaka ett hål genom 70 centimeter tjock is är knappast sannolikt. Det säger professor emeritus Bertil Lindblad i Lund.
- De flesta meteorer exploderar på mellan 20 och 40 kilometers höjd och faller sedan fritt mot marken. När de slår ned är deras hastighet oftast mycket låg och de blir liggande på marken.
Inte heller rymdskrot är känt för att orsaka runda hål i isar. I stället kan svaret ligga betydligt närmare jorden.
Per Söderberg som är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har länge intresserat sig för gasbildningar i sjöar och kustområden. Han menar att hålen i isarna mycket väl kan förklaras genom gasutsläpp från botten. Sumpgas uppstår när växter ligger och ruttnar.
- Gasen kan stiga efter att ha samlats i bottensedimentet och sedan lägga sig under isen och ge den en allmän försvagning innan den sprängs, säger han. Stjärnmönstret som går ut från hålet styrker detta. Det visar att isen runt hålet har försvagats underifrån.
Gasläckage från botten förekommer med viss regelbundenhet i 98 procent av de svenska sjöarna, enligt Per Söderberg som själv sett upp till ett 50-tal hål i en sjö i Roslagen. Explosioner är mindre vanliga men förekommer. Även på sommaren då vatten plötsligt kan slungas upp i en jättelik kaskad. Och en varm sommar som förra årets ger varmt vatten som kan öka farten på förmultningsprocessen.
Varje år upptäcks märkliga hål i isarna på mindre sjöar i Sverige och de nordiska grannländerna. Tidigare i vinter upptäcktes en serie hål i isen på Stömnesjön i Delsbo och i januari 1992 upptäcktes fem - sex mörka hål på Hotagssjön norr om Östersund.
Vintern 2001 var särskilt hålrik. Den 10 januari upptäcktes en hel rad med hål i den lilla sjön Åstjärn väster om Sandviken. Den 24 februari kunde ett gift par i Teikosuvanto norr om fins-ka Pello förvånade konstatera att ett halvmetersstort hål dykt upp på Torne älvs is under natten. I Bennäs, också i Finland, bjöd Ankdammen på ett perfekt runt hål liksom på sjön Höytiäinen nära Joensuu.
Clas Svahn

Ljusfenomen över Gällivare
030226
Klockan 20.00 den 26 februari observerade två personer vid Saltoluokta fjällstation, cirka 80 kilometer väster om Gällivare, ett mycket starkt lysande blåvitt sken som passerade rakt över dem mot nordväst där de splittrades i två bitar. Observationstiden var endast ett par sekunder. UFO-Sverige talade med båda observatörerna strax efter observationen. En av observatörerna jämför ljusfenomenets utseende hur det såg ut när rymdfärjan "Columbia" störtade. Mycket tyder på att detta var en stor bolid eller rymdskrot som splittrades i atmosfären.

Eldklot över Finland
030214
Ett stort eldklot, en så kallad bolid, syntes över Finland vid 19.30-tiden på onsdagen, Det ljusstarka klotet rapporterades från så vitt skilda platser som Åbo, Kuopio och Suomussalmi i norr. Österbottens nödcentral fick in flera samtal från oroliga människor som trodde att en flygolycka hade inträffat. Eldklotet färdades från sydost mot nordväst och den finska amatörastronomiföreningen Ursa säger till Hufvudstadsbladet att klotet troligen splittrades på 30 kilometers höjd.

Ljusfenomen var ufo-ballonger
030213
Den armada av lysande klot som seglade fram över Stockholm den 22 december 2002 väckte stort uppseende och en rad läsare har hört av sig med iakttagelser. UFO-Sverige har pratat med klotpiloten själv.
Läs mer på http://www.ufo.se/fakta/artiklar/ballongarmada.shtml

Förklarade iakttagelser
030131
Ett väderfenomen tycks ligga bakom en nyligen gjord iakttagelse i trakten av Kil klockan halv nio på morgonen den 14 januari. Två personer i en bil såg en lysande rund fläck i en molnbank strax ovan horisonten i sydväst. Enligt SMHI rör det sig troligen om ett så kallat pärlemormoln. Dessa moln ligger på mycket hög höjd och bildas ibland när vind blåser över höga bergskedjor, norska fjällkedjan ligger inte så långt ifrån. Pärlemormolnen syns tydligast i samband med soluppgång respektive nergång då solen underifrån lyser på molnen. Molnen består av iskristaller och kan skimra i olika färger.
Källa: Värmlands Folkblad

En ljusshow skall ha legat bakom en annan iakttagelse, denna gång i trakten av Hedemora. Kvällen den 23 januari förundrades ett flertal personer av ett par ljusbollar som cirkulerade över staden. Det visade sig emellertid att den skyldige var en restaurang i närheten som hade haft ett par strålkastare igång denna kväll.
Källa: Södra Dalarnes Tidning

Observationer i Hälsingland och Dalarna
021220
Lördagen den 14/12 kl. 21:15 på kvällen observerade en person i Orsa Finnmark i Dalarna ett runt föremål som lyste i regnbågens färger. Mannen befann sig på andra våningen i sitt hus och tittade ut genom ett stort fönster när han såg föremålet fara över byn Tandsjöborg. Objektet passerar framför ett berg innan det, som han uppfattar det, slår ner bortanför byn cirka 1 1/2 - 2 km bort.

Tidigare har en kvinna i Ede mellan Ljusdal och Järvsö vid 18:30 samma kväll observerat ett liknande objekt som till formen var vitt och med otrolig hastighet rört sig över himlen ljudlöst. Observatören säger till UFO-Hälsingland att föremålet slagit ner några kilometer bort i skogen varav en kaskad av stjärnor sprätt upp i luften.

UFO-Sverige undersöker just nu händelserna och kommer under fredagen den 20/12 att besöka de rapporterade nedslagsplatserna. Vi är mycket intresseraded av att komma i kontakt med andra personer som kan ha sett föremål på himlen den 14 december. Skicka ett mail till UFO-Sveriges rapportcentral om du har observerat någonting. E-postadressen är rpc@ufo.se

Reportage i "Blaskan"
Nättidningen "Blaskan" har gjort en UFO-special med intervjuer med ordföranden i Stockholms UFO-förening, Inga-Lill Wallin, och UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn. Andra rubriker är "Liv i rymden", "Esoterisk ufologi" och "Myndigheternas ufologi".
http://www.blaskan.nu/Blaskan/Nummer4/nummer4.html

Norsk film förklarad
021126
Det oidentifierade föremål som filmades från Asker väster om Oslo den 19 november är ett passagerarflygplan. Det visar UFO-Sveriges undersökning.
Det var vid 15.45-tiden som Helen Solberg fick se ett starkt lysande föremål på himlen i väster. Hon hämtade videokameran och började filma och filmen kan nu ses på UFO-Sveriges hemsida.

Filmen är identisk med en svensk film från den 30 januari 2000 då Peter Svedberg filmade ett föremål över Bagarmossen i södra Stockholm. Den filmen kunde förklaras med en av solen upplyst kondensstrimma från ett trafikflygplan. Flygplanet identifierades med hjälp av radarbilder.
Också den norska filmen har nu fått sin förklaring. Radarbilder från tillfället visar att ett trafikflygplan på väg från Nordnorge söderut passerade rakt väster om Asker klockan 15.45. Vid 15.55 befann sig planet i sydsydväst från Asker vilket stämmer väl med bilderna på videon. Höjden var under hela filmningen 10.800 meter vilket är perfekt för kondensstrimmor. Den nedåtgående solen befann sig också i rätt riktning för att skapa det starka ljusfenomenet.
PS: Först uppgav paret Solberg att videon var tagen klockan 14.15. UFO-Sverige tog då fram radarbilder från denna tidpunkt. Bilderna visade ett passagerarflygplan på väg söderut väster om Asker. När Solbergs senare upptäckte att videons kamera gick fel gjordes en förnyad kontroll varvid uppgifterna här ovan framkom. Båda flygplanen befann sig i en rikligt trafikerad luftled som passerar väster om Oslo.

Se svenska kondensstrimmor:
http://www.ufo.se/information/misstolkningar/kondensstrimmor.shtml
Se filmen:
http://www.ufo.se/multimedia/fenomen.mov
Artikel om förklaringen:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article.jhtml?articleID=444565

Mäktig meteorskur över Sverige
021118
På tisdag morgon kan den som är morgonpigg se en mäktig meteorskur över Sverige. Som bäst blir det klockan 05.00 och man ska titta mot sydost. Sexton meteorer i sekunden kan det bli om allt går som beräknat! En ljusstark måne, som nästan är full, kan dock göra att en del av skådespelet fördunklas även om experterna tror att det ska gå bra att se meteorregnet, som kallas leoniderna, ändå.
Läs mer här

Ljusfenomen över Rollag i Norge
021104
Natten till lördagen den 2 november togs en film av ett oidentifierat flygande föremål i Rollag, Norge. Filmen föreställer ett lysande, punktformat föremål som under nästan två timmars tid rörde sig från väster till öster. Av bilderna på NRK:s hemsida att döma befann sig föremålet cirka 45 grader över horisonten. Det lysande föremålet ska ha ändrat färg och form under videofilmningen.
UFO-Sverige har tittat på filmen och de stillbilder som ligger ute på NRK-sajten och bedömer att det rör sig om planeten Jupiter som befann sig omkring 45 grader över horisonten vid tillfället och som rörde sig från väster mot öster. Att planeten tycks ändra form i sökaren beror på att den ibland befinner sig utanför fokus. Den långa observationstiden talar också för att det rör sig om planeten.
Läs mer på http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_buskerud/2268740.html

FBI analyserar nytagen ufofilm
021030
En film av ett avlångt föremål i fullt dagsljus har väckt uppseende inte bara i USA utan också i Sverige där den har visats på SVT (30/10). Filmen togs utanför Albany i staten New York av en fotograf på Fox TV News som på eftermiddagen den 20 oktober råkade filma ett cylinderformat föremål som rörde sig över himlen. Föremålet hade klara likheter med en missil eller projektil men observerades inte av fotografen förrän på filmen efteråt. Ett trafikflygplan kunde också samtidigt ses passera förbi. Polis kontaktades, som i sin tur kontaktade FBI som nu har filmen för analys.
UFO-Sverige har jämfört filmsekvensen med tre andra videofilmer tagna i Sverige i början av 90-talet. En stillbild ur en av dessa finns här. Det visade sig då att föremålen med stor sannorlikhet varit fåglar och insekter som förvrängts av kameran. Försök med att kasta en boll framför en tevekamera gav också samma resultat då bollen förvrängdes till en utdragen "missil".
Slutsatsen när det gäller Albany-filmen är att det föremål som passerade förbi kameran inte är format som en missil utan troligen är ett litet föremål som fått sin form genom förvrängning i kameran. Vad det var för föremål som fastnade på bilderna är svårt att säga utan tillgång till originalfilmen.
Filmen finns att se på http://wxxa-tv.clearchannel.com/ufo.rm
English version of this press item

Nagas eldbollar
021024
Minst 100 000 personer samlades i måndags längs Mekongfloden i nordöstra Thailand för att invänta ett märkligt ljusfenomen som inträffar kring fullmåne i oktober varje år.
Fenomenet är känt som Nagas eldbollar och består av olikfärgade klot stora som ägg som skjuter upp över vattnet och försvinner. Enligt legenden kommer kloten från vattenormen Naga som sägs leva i floden.
Intresset för händelsen är enormt och alla hotell i området är fullbokade. Till och med sjukhus har hyrt ut tomma sängar för att härbärgera besökarna.
En som såg eldkloten var svensken Karl Eklund som befinner sig i Laos. Klicka här för att se hans bild.
I ett e-brev beskriver han det han såg på följande sätt:
"Jag befinner mig för tillfället i Laos. I måndags natt var det fullmåne, enligit den laotiska och thailändska månkalendern är det den 15 och sista fullmånen i kalendern. Varje år, ENDAST denna natt händer det nåt ganska märkligt i området runt Laos huvudstad både på laotiska sidan av Mekongfloden och den thailändska sidan. Ur floden och ur risfälten kommer något som lokalbefolkningen kallar "Naga's Rockets" (Naga = flododjuret). Jag var här förra året för att beskåda fenomenet men hade då ingen lycka, bättre gick det dock i måndags. Vad jag såg var ett flertal "lysande bollar" stiga upp ur risfälten. Ibland en åt gången men oftast flera på en gång, de hade en orange eller rosa färgton och lyste med en ljusstyrka av cirka 2000-3000 Kelvin. De steg med en hastighet av cirka 10m/s till en höjd av cirka 20-30 meter där de flesta slocknade, en del stannade upp utan att slockna och gled horisontellt sakta fram och lyste i ungefär en minut till. De hade inga "svansar" efter sig som man kan se efter vanliga krutraketer. Tydligen var CNN här för ett par år sedan, men utan några resultat. Ingen vet när och var de ska komma upp, bara ungefär inom vilket område. Detta är ett ständigt återkommade naturfenomen, dock alltid och endast denna dag."
På hemsidan Mekongmart.com diskuteras Naga-ljusen. Här menar en person
att det rör sig om raketer som skickas upp från båtar ute på floden där de döljs av dimma. Allt för att lura/underhålla turister. Samma slutsats drar Richard Freeman på cfz.org som under ett besök på platsen 2000 kopplade samman ljusen med människor på andra stranden.
Myt, människor eller mysterium? Frågan väntar på sin lösning.
Clas Svahn

UFO observerat från flygplan över Nordsjön
021014
Den 8 augusti 13.30 kunde flera personer ombord på ett av Ryan Airs flygplan observera ett vitt missilliknande föremål som flög i motsatt riktning under flygplanet. Föremålet flög dubbelt så snabbt som ett trafikflygplan, lämnade inga kondensstrimmor och observerades i cirka 30 sekunder. Observatörerna kunde inte se någon jet- eller raketstråle. UFO-Sverige har påbörjat en undersökning men har in nuläget inte mer fakta om händelsen.

Okänt föremål fångat av övervakningskamera
021010
En övervakningskamera skall ha fångat ett lysande föremål över Kinabalus internationella flygplats i Malaysia. Föremålet som beskrivs som "en flygande kista" rapporteras även ha setts av en av flygplatsens säkerhetsvakter. Det ljudlösa föremålet skall med hög hastighet ha kommit in från havet utanför och försvunnit in över land. Föremålet har enligt uppgift inte detekterats av flygplatsens radar, men som däremot registrerade ett plan som startat tre minuter senare. Mer kan läsas på: http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=14205
Källa: Daily Express News, Malaysia

Bolid filmad
021010
En ljusstark bolid filmades av flera all-skykameror över Colorado i USA den 7 oktober i år. Boliden, som är ett slags ljusstark meteor, syns röra sig över himlen från väster till öster, lågt över horisonten. Klockan var 19.15 då rapporterna om eldkulan började strömma in till polis, brandkår och andra myndigheter i Denverområdet. Då var det andra gången på 24 timmar som en sten från rymden orsakade mängder av observationen i området. Hela filmen (Quick Time) kan ses här nedan.

ftp://ftp.sandia.gov/outgoing/meteors/m021007fe2a.mov

Okänt föremål kretsar runt jorden
021008
DEN 3 SEPTEMBER I ÅR rapporterade den kinesisk-kanadensiske amatörastronomen Bill Yeung vad han trodde var en okänd asteroid till Minor Planet Center, den institution som samlar information om asteroider. Uptäckten väckte stort uppseende bland världens ufologer och föremålet kom att kallas "det första officiellt bekräftade UFOt".
När uppgifterna kontrollerades av astronomer runt om i världen visade det sig att det nyupptäckta föremålet cirkulerade runt jorden. Banan är mycket långsmal. Ibland befinner sig föremålet 250.000 kilometer från jorden och ibland så långt ut som 800.000 kilometer.
- Jag tror att det är en del från någon gammal raket, säger Brian Marsden som är chef för Minor Planet Center till vetenskapsredaktör Karin Bojs på Dagens Nyheter.
Det mesta pekar på att JOO2E3, som föremålet döpts till, är ett gammalt raketsteg av typen S-IVB, lämnat av Apollo 12 på väg mot månen i november 1969. För att få svar på frågan tog två forskare vid Massachusetts Institute of Technology, Richard Binzel och Andrew Rivken, "fingeravtryck" på det okända föremålets ljus i form av en spektralanalys. Resultatet visade att JOO2E3 reflekterade ljus på samma sätt som vit färg av titaniumoxid. Den färg som Nasa använde på månraketernas olika steg. Beräkningar visar också att det är 20 procents chans att skrotbiten störtar på månen år 2003 och 3 procents att den krockar med jorden inom tio år. Fem stycken liknande raketsteg kraschades med vett och vilja mot månen i början av 70-talet.
Clas Svahn

Läs mer om detta på:
http://neo.jpl.nasa.gov och http://science.nasa.gov/headlines/y2002/20sep_mysteryobject.htm

Polishelikopter filmade okänt föremål
020905
En besättning på en polishelikopter skall enligt BBC ha filmat ett oidentifierat föremål som passerade kuststräckan utanför Brighton i södra England. Besättningen, som följde föremålet i över en mil, uppger att dom aldrig har sett något liknande. Filmen finnes för beskådning på:
http://www.bbc.co.uk/kent/have_your_say/news/ufo.shtml
Reaktionen bland några av dom ufo-undersökare som sett och kommenterat filmen har varit avvaktande. Man anser att innehållet visserligen ser intressant ut vid ett första påseende, men mer data om händelsen måste fram för att kunna säga något mer om filmen.
Källa: BBC

Cirkelsommaren tar ny fart
020826
Cirkelsommaren går nu mot sitt slut efter det att en god skörd har rapporterats från en rad länder i Europa och på andra sidan de stora vattnen. En ny film ger den dock ny luft undedr vingarna.
Sveriges bidrag dök upp i början av juli i Davidshyttan utanför Hedemora i form av en 30 meter stor formation med en större cirkel omgiven av ett antal mindre satelliter. En enklare variant hittades sedan också i Säter.
Men som vanligt är det England som bjuder de präktigaste cirklarna och en några meter från Stonehenge fångade allmänhetens uppmärksamhet. I Polen har rader av formationer trampats upp medan grekiska lantbrukare klagat över hur utomjordiska rymdskepp landat på deras åkrar och flera har krävt staten på ersättning vilken har uteblivet eftersom bönderna inte har kunnat peka ut dem som orsakat skadorna.
Bonden Athanassios Tsioukas i byn Prini kunde se hur ett enormt föremål sänkte sig över hans vetefält, men när han kom tillbaka följd av ett antal upphämtade medvittnen från et lokalt kafé var föremålet borta. På platsen syntes ett antal 20 centimeter djupa hål i marken och en stor del av grödan var förstörd, enligt tidningen The Guardian.
I Naperville utanför Chicago hade några mindre nogräknade skämtare skapat en labyrint genom ett sojabönfält i slutet av juli. Bonden uppskattar att mer än tio procent av fältet var helt förstört.
Den 30 augusti har filmen "Signs" premiär i Sverige. En film som späder på cirkelmystiken ytterligare och i bästa Hollywoodstil gör ett högst jordiskt fenomen till något närmast religiöst. Filmen har fått blandad kritik och till och med sågats av flera recensenter. UFO-Sverige kommer att recensera filmen senare.
Clas Svahn

UFO påstås ha orsakat krasch
020806
En bisarr historia som går ut på att ett oidentifierat föremål skulle ha orsakat flygtragedin i Ukraina den 27 juli där ett SU-27 plan störtade bland publiken, cirkulerar sedan en tid tillbaka i olika media. Upphovet till historien är att när man granskade dom filmer som togs av händelsen så tycks åtminstone ett par av filmerna visa hur ett suddigt föremål passerar under jaktplanet sekunderna före kraschen. Filmsekvenserna har bland annat visats i rysk och tysk TV. Piloterna, som överlevde genom att skjuta ut sig i absolut sista sekunden, menar att planet blev omöjligt att styra.
Källa: Euronews, The Daily Telegraph, http://www.unian.net/eng/news/news-21291.html

Kommentar: Bemötandet från erkänt seriösa ufologer har inte varit nådigt, och huvudinvändningen är uppenbar. Trots att tusentals människor intensivt följde planets väg genom luften har ingen rapporterat sig sett något föremål i närheten av planet. Vad videofilmerna sedan visar återstår att reda ut.

Mystiskt sken över Vrigstad
020730
Vid midnatt natten mot söndag den 28 juli iakttog en observatör från Vrigstad ett märkligt ljusblått sken på himlen.
Enligt observatören såg ljusskenet ut att vara cirka 30 centimeter långt och rörde sig sakta sydväst mot öst. Det blinkade inte, så det kunde enligt observatören inte vara någon satellit.
Observatören upptäckte ljusskenet när han tittade efter stjärnor bakom Vrigstad Värdshus. Dagen efter såg han en notis om att två F-16 plan skulle ha sänts upp efter ett oidentifierat föremål över Washington i USA, och undrade om detta kunde ha något samband med det han själv upplevde.
Källa: Smålandstidningen

Kommentar: Observatörens fråga om samband kan man bara spekulera i, men sannolikt finns inget sådant samband. Ytterligare fall med starka ljuspunkter som rör sig över himlen i rak bana och med likformig hastighet har dock inkommit. Bland annat ett fall dagen efter från Stenungsund. En starkt lysande ljuspunkt rörde sig här över himlen från väst mot öst och slockande till slut. Troligen har det rört sig om en starkt lysande satellit som till slut gått in i Jordskuggan. Satelliter blinkar i regel inte, gör dom det beror det på att dom roterar och skickar tillbaka reflexer.
Vad gäller F-16 planen så har dom tre vittnen man hittills fått tag på lämnat någorlunda samstämmiga uppgifter om ett ljus som manövrerat framför ett av dom båda jagande F-16 planen. Myndigheternas version är att två plan visserligen sändes upp, men att inget fanns att se.

Ljusblått föremål över Washington
020728
Två F-16-plan sändes på kvällen den 26 juli upp över Washington sedan ett oidentifierat föremål siktats på radar. Men föremålet försvann under jakten.
Jakten observerades bland annat av Renny Rogers som beskriver föremålet som ljusblått och hastigheten som otroligt hög. Enligt honom skulle jaktplanen ha befunnit sig alldeles bakom föremålet.
"We had a track of interest, so we sent up some aircraft" sa Major Douglas Martin, talesman för the North American Aerospace Defense Command NORAD i Colorado, till tidningen Washington Post.
Källa: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A8131-2002Jul26.html

Avhemligat dokument
020711
Krigsarkivet publicerar nu ett tidigare hemligstämplat dokument på sin webbplats. Det handlar om de sk spökflygarna. En rapport från Rymdprojektilkommittén finns utlagd. Sveriges dåvarande ÖB Helge Jung observerade själv vid två tillfällen 1948 överflygningar av projektiler. Ett par rader ur hans dagbok finns utlagd på samma sida. UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn utreder fallen sedan flera år tillbaka. Han har även besökt platsen och intervjuat Jungs dotter.
Fallen bedöms vara mycket intressanta. Clas vill gärna komma i kontakt med människor som kan ha information om händelserna. Skicka i så fall ett mail till clas.svahn@ufo.se
Källa: http://www.ra.se/kra/aktuellt.html

"Costa del Sol" för aliens
020623
Vill du se ett flygande tefat? I så fall bör du åka till Skottland. I alla fall om man skall tro en del Londontidningar. I dessa kan man läsa att det rapporteras om 300 okända objekt över Skottland varje år och detta skall vara fler observationer per kvadratkilometer än någon annanstans i världen. För Skottlands del betyder detta i siffror 0,004 observationer per kvadratkilometer och år. Detta skall vara fyra gånger mer än t.ex. Frankrike och Italien som annars tycks vara favoritdestinationer för våra besökande vänner. USA har visserligen många observationer, men utspridda på hela landet motsvarar det enligt samma källor bara blygsamma 0,0002 per kvadratkilometer och år. "Detta visar att Skottland är det närmaste man kan komma var gäller ett Costa del sol för utomjordingar," fastslår turistbyrån VisitScotland. Vill man öka chanserna ytterligare rekomenderas man åka till staden Bonnybridge som ligger 5 mil väster om Edinburgh. Detta har länge varit skottarnas favoritställe att uppleva dessa besökare och marknadsförs samtidigt som en tvilling till Roswell i New Mexico, USA. Ett varningens finger sätter dock en Graham Birdsall, som är redaktör på tidningen Ufo-Magazinet, när han upplyser om att Skottland är fullkomligt fullproppad med olika flygbaser (inte minst runt Bonnybridge som har tre!) och att 90 % av alla rapporter enkelt kan förklaras även vid en ytlig undersökning.
Källa: Reuters, London Observer

Intervjuprojekt i Värmland
020616
I sommar kommer en unik intervjuundersökning att genomföras i Värmland. UFO-Sverige planerar att intervjua 800 västvärmlänningar om mystiska himlafenomen.
- Aldrig tidigare har det gjorts en sådan här typ av intervjuundersökning, berättar Clas Svahn från UFO-Sverige. Den 30 juni anländer han tillsammans med 16 andra medlemmar från organisationen. Vi kommer att befinna oss i trakterna mellan Charlottenberg, Sunne, Arvika och Norska gränsen, berättar Clas som till vardags är journalist på Dagens Nyheter. Under en veckas tid skall vi dels prata med folk som vi vet har sett någonting, dels förutsättningslöst intervjua folk trakterna om deras egna observationer. Orsaken till att vi man väljer just detta område är att det har varit väldigt många observationer i Värmland genom åren. Det började med spökflygare redan i mitten av 30-talet och följdes 1946 av en våg av sk. spökraketer. I början av 70-talet skedde även två stora militära operationer i trakterna efter en serie kränkningar av oidentifierade föremål och flygplan. Undersökningarna pågår mellan den 30 juni och den 6 juli och har under sin första etapp sin bas i Sunne och i Charlottenberg under den andra.
Källa: Värmlands Folkblad

Mystiskt klot spolades upp på strand
020614
Ett mystiskt klot lär ha spolats upp på en strand nära Palm Springs i South Carolina, USA. Det hittades av en familj som först trodde att det rörde sig om en stor badboll. Klotet var silverfärgat och ca. 1 meter i diameter. Förutom några siffror fanns inga igenkänningstecken som kunde hjälpa till att identifiera föremålet. Området spärrades av och kustbevakningen, flygvapnet, Nasa och den nationella institutionen för oceaniska och atmofäriska frågor kontaktades, men kunde inte bringa någon klarhet i saken. Man spekulerade i att det kanke var någon form av flytboj eller liknande. Ett problem med detta var att det inte fanns några som helst fästen på klotets släta yta. Ortens brandchef Ann Graham sa att man hade givit objektet benämningen UFO, där förkortningen i det här fallet stod för "unidentified floating object". När klotet av stadens brandväsende senare tranporterades in till Palm Springs för vidare undersökning gick det emelltid sönder i två delar. Insidan gav emellertid ingen lösning, bara sjövatten rann ut och insidan såg likadan ut som utsidan. Graham sa avslutningsvis att "Inget grönt och inget lysande kunde ses och nu kommer vi att slänga resterna på tippen".
Källa: ABC News
Kommentar: Enligt en uppgiftslämnare skulle klotet vara ett radarmål som har släppts över havet i samband med utveckling av ballistiska robotar. Och detta får tillsvidare gälla som förklaring.

Dansande föremål på himlen
020513
Ett stjärnliknande föremål sågs enligt två vittnen röra sig över Grängesberg under eftermiddagen onsdagen den 8 maj. De två vittnena såg först något som troligen var ett flygplan fast utan kondensstrimma. Sedan kom det en vit prick som såg ut som en stjärna trots att det var på dagen. "Stjärnan" snurrade därpå två varv runt flygplanet och stannade sedan medan planet försvann bort. Föremålet började efter detta att "dansa" på himlen. Det rörde sig snabbt och över stora ytor. Plötsligt försvann det ungefär som något som går i moln, detta trots att himlen var molnfri vid tillfället. Ljuspunkten kom emellertid tillbaka och hade enligt uppgiftslämnarna "show" i sammanlagt fem minuter.
Källa: Dala-Demokraten
Kommentar: Beskrivningen tycks ha en del likheter med den video som 1997 togs över Vänersborg och som visar på små ljuspunkter som efter att synbarligen tycks ha passerat framför ett flygplan leker tafatt över himlen.

Artikel i Expressen
020510
UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn har intervjuats av Expressen. Artikeln publicerades i torsdags och finns även på nätet:
http://www.expressen.se/article.asp?id=107944

Eldkulan identifierad
020426
Den stora eldkulan som syntes över södra Tyskland och Österrike den 6 april har nu identifierats som en uppbrinnande sten från rymden. Flera vetenskapliga stationer kunde både se och höra den stora meteoren när den klockan 22.20 gick in i atmosfären på 85 kilometers höjd nordöst om Innsbruck. Den fortsatte sedan över Garmisch-Partenkirchen innan den brann upp på 16 kilometers höjd 20 kilometer väster om staden.
Astronomen Pavel Spurny vid Ondrejov observatoriet i Tjeckien har räknat ut att rymdstenen krockade med jordatmosfären med en hastighet av 20,9 kilometer per sekund men att den under sin 92 kilometer långa färd hann bromsas till bara 4 kilometer per sekund. Uträkningarna visar också att stenbumlingen vägde ett halvt ton i kollisionsögonblicket men att bara ungefär 30 kilo överlevde färden genom atmosfären och sedan föll i mindre bitar i Alperna öster om Schwangau.

Exploderande meteorit
020408
Klockan 22.22 lördagen den 6 april 2002 kunde stora delar av södra Tyskland runt storstaden München ett stort lysande föremål som for fram över himlen. Piloter som var i färd att landa på Franz Josef Strauss-flygplatsen rapporterade fenomenet till kontrolltornet. Personal skickades ut för att söka efter vrakdelar på landningsbanan - men utan framgång. Hundratals stadsbor ringde polisen och enligt nyhetsbyrån Reuters, vars korrespondent själv såg fenomenet, syntes skådespelet över en stor del av södra Tyskland. Ljuset var så kraftigt att det synes genom persienner.
En väderobservatör på Zugspitze, Tysklands högsta berg, såg tre kraftiga ljusblixtar. Flera rapporter talar om en ljudlig explosion fem minuter efter det lysande föremålet vilket skulle innebära att föremålet exploderade på en höjd av 80 kilometer. Fönsterrutorna skakade på flera håll.
En dam i Zolling hittade dagen efter en sten i sin trädgård. Stenen visade sig vara en meteorit, enligt geologiprofessor Klaus Weber-Diefenbach från Ludwig-Maximilians-universitet. Men Peter Stättmayer, som ansvarar för Münchner Volkssternwarte påpekar att ljusfenomenets bana inte stämmer med fyndet. Meteoren över Bayern och mteoritstenen i trädgården hör inte ihop. Trots allt tyder det mesta på att det rörde sig om en exploderande meteorit även om man ännu inte helt kan utesluta rymdskrot.

Riksstämma i Sundsvall 11-12 maj
020407
UFO-Sverige arrangerar riksstämma i Sundsvall. Värd är den lokala UFO-föreningen UFO-Mitt. På söndagen är allmänheten välkommen till UFO-utställningen och flera olika föredrag. Försäljning av böcker, t-shirts, tidskrifter mm. Mer information finns under sektionen "Nyheter" ovan.

Kors på himlen
020315
Torsdagen den 14 mars ringde många Stockholmare till Arlanda och Bromma flygplats för att fråga om märkliga kors på himlen. Anna Olsson, flygledarassistent på Bromma flygplats kunde lugna observatörerna.
- Det är en kille som heter Pierre Hollender som flugit avancerat på hög höjd och då släppt ut rök på himlen, säger hon till tidningen Metro.

Eldklot över Härjedalen
020221
Vid 07-tiden på morgonen fredagen den 15 februari kunde många observera ett mystiskt ljussken som snabbt for över himlavalvet.
- Jag har aldrig sett något liknade. Jag reagerade först på ljusskenet då det lyste kraftigt trots att det var ganska ljust ute, berättar ett ögonvittne till Östersunds-Posten.
På lördagen upptäckte byborna i Vemhån tre mil norr om Sveg ett djupt hål som liknade en krater. Händelserna kopplades snabbt ihop.
En av Sveriges främsta experter på meteoriter, Bertil Lindblad i Lund, är tveksam till att det skulle röra sig om ett verkligt nedslag:
- Tidpunkten talar emot det, säger han. Rymdstenar har som störst chans att klara sig hela vägen ned till marken utan att brinna upp om de träffar jorden efter klockan 18. Då tvingas de nämligen köra ikapp jorden och får en lägre hastighet vid nedslaget. Stenar som träffar oss på morgonen får en betydligt högre ingångshastighet och förstörs i atmosfären.

Jordbävningsljus över Ohio, USA?
020219
Mängder av samtal uppges häromnatten ha kommit in till en radiostation i delstaten Ohio i USA. Telefonörerna berättade om ett svävande objekt som skiftade i olika färger. Det rapporterades om att trafiken blockerats på flera vägar sedan bilar stannat för att titta på ett märkligt ljusfenomen. En rapportör berättade om att objektet hade synts i ca. 30 minuter innan det hade börjat röra sig österut. En annan beskriver det som flera olikfärgade ljuspunkter i rad. Ytterligare en observatör beskriver flera objekt som rör sig snabbt och gör tvära svängar. En ufolog vid namn Kenny Young är en bland flera som nu försöker få klarhet i vad det hela handlar om. En kommentar från honom är att det för ett par år sedan var ett liknande fall där mängder av rapporter strömmade in och där några av beskrivningarna var klart extraordinära. Urspunget den gången kunde ändå knytas till en förbipasserande bolid som kunde ses över stora delar av landet. En ytterligare detalj i sammanhanget är att det några timmar innan händelsen lär ha inträffat en smärre jordbävning i delstaten Missouri. Det finns ju i detta sammanhang dom forskare som hävdar att det finns en koppling mellan starka spänningar i jordskorpan och observationer av mystiska ljusfenomen. En rundringning bland några polisstationer i området uppges inte ha givit något, inga rapporter om några ufo hade inrapporterats. Någon framkastade efter detta en tanke om att alltihop kanske bara var en media anka. Oavsett vad så lär vidare undersökningar om händelsen pågå, och vi lär få återkomma i saken om det skulle komma in något av värde.
Källa: Internet

Ännu en förklaring till Roswell
011219
Ytterligare en hypotes har sällat sig till dom många övriga vad gäller vad som egentigen damp ner i trakterna av Roswell sommaren 1947. Den senaste förklaringen går ut på att man i övningssyfte skulle ha släppt "dummy" bomber over trakten vid den aktuella tiden. Orsaken var att man hade stora problem med precisionen hos dom släppta bomberna. Dessa kunde ibland missa målet med nära en kilometer. Bomberna skulle, så långt det gick, likna riktiga bomber vad gäller flygegenskaper i luften. Uppdraget gick till 509:e bombgruppen som var stationerad i Roswell, New Mexico. Roswell var vid denna tid centrum för flera hemliga testprogram, bl.a. det i sammanhanget tidigare nämnda ballongprojektet Mogul. Den direkta förklaringen skulle vara att ett plan av typen B-29, av misstag eller med vilja, släppte en atombombsattrapp under en flygning mellan basen i Sandia och dito i Roswell. Tillsammans med bomben släpptes då även en mängd foliebitar som i skarpt läge användes för att störa ut eventuell radarspårning.Foliebitarna skulle sedan ha misstolkats som delar av en farkost och den tillplattade bomben för ett tefat.
Källa: Jim Keith, Fate Magazin
http://www.fatemag.com/article.phtml?id=69

Misstänksamhet mot SETI-projekt
011109
Sedan sommaren 1999 har University of California, Berkeley, i USA bedrivit ett intressant forskningsprojekt som rönt uppmärksamhet världen över.

Projektet heter SETI @ home och går ut på att användare världen över ställer datorkraft till projektets förfogande. Målet är att genom analyser av signaler från radioteleskop i bland annat Arecibo söka bevis för förekomsten av andra civilisationer ute i rymden.

Radiosignalerna från radioteleskopen delas upp i små "paket" och distribueras till flera miljoner användare som deltar i projektet. I användarnas datorer körs ett litet analysprogram i form av en skärmsläckare som genomför matematiska beräkningar på signalen och skickar resultatet tillbaka till projektets centrala dator. Tillsammans utgör dessa miljontals datorer världens kraftfullaste superdator.

Men nu påstår Sveriges Radios personaldirektör Per Thorsell i en intervju med ekot att datorkraften kan användas av till exempel en säkerhetstjänst för beräkning av raketbanor. Detta har föranlett Sveriges Radio att inleda en förhandling om omplacering av tre IT-ansvariga som laddat ner skärmsläckaren.

Beslutet måste ses som märkligt mot bakgrund av att detta är ett seriöst forskningsprojekt vid ett erkänt universitet. UFO-Sverige ställer sig frågande inför det märkliga beslutet. Det kan måhända vara ett brott mot Sveriges Radios säkerhetspolicy, men att på detta sätt göra uttalanden om projektet utan att ha fog för det kan skada SETI @ home, och naturligtvis i förlängningen också Sveriges Radio själva.

Läs mer om projektet på http://www.setiathome.ssl.berkeley.edu/

Churchill jagade flygande tefat
011021
Samtidigt som man lade locket på den våg av rykten och observationer som svepte över Storbrittanien hade olika vetenskapmän och generaler i ett tidigt skede format en topphemlig rapport om oidentifierade objekt. I alla fall enligt tidningen The Observer.
Rapporten som skulle ha varit författad 1951 (för att senare ha presenterats för premiärminister Winston Churchill) skall ha förnekats av försvarsministeriet under nära 50 år. Den sex sidor långa rapporten skall emellertid nyligen ha kommit ut i ljuset tack vare dom två ufohistorikerna Andy Roberts och David Clarke i samband med att dom sökte material för sin nya bok om ufo och kalla kriget.
Rapporten skall ha varit en "helig relik" inom brittisk ufologi. Men den som letar efter konfirmering av eventuella besök av utomjordingar lär dock bli besviken. Rapporten drar slutsatsen att samtliga rapporter kunde förklaras med naturliga företeelser som väderballonger, metoriter eller vanliga flygplan. Vad rapporten däremot talar om är storleken på den våg av olika observationer som startade i samband med det "kalla kriget". Från 1950 och framåt kom hundratals rapporter in från hela landet och hamnade inte sällan som feta rubriker på tidningarnas förstasidor.
Källa: The Observer
Länkar: http://www.flyingsaucery.com http://www.observer.co.uk/uk_news/story/0,6903,577850,00.html

Föredrag på Gotland
011018
Ljuset på Martebo har under mer än ett sekel varit en Gotländsk angelägenhet och för många Gotlänningar en sevärdhet. Ett mysterium som verkar ha tagit sin plats i den Gotländska historien. Vad det handlar om är olika typer av ljus som mestadels har synts utefter en mindre 2-3 km lång spikrak väg. Förutsättningen har också varit att observatören själv har befunnit sig i ena ändan av denna väg. Ufo-Sveriges Inga-Lill Wallin har tagit sig före att försöka bringa ljus :) i saken och har nu sammanlagt spenderat 11 veckor på platsen, utspritt över ett decennium. En bok kom ut förra året och flera föredrag har hon också hunnit med, nu senast i Visby. Ett femtiotal åhörare fick här höra henne berätta historien om ljuset, hur man har gått till väga när man har undersökt och vad man har kommit fram till för resultat. Wallins egen slutsats är att dom allra flesta fallen handlar om lyktor eller billjus som ger ett skenbart intryck av att befinna sig betydligt närmare observatören än vad som egentligen är fallet. Wallin tillägger dock att hon också har sett ljus som hon fortfarande inte har någon bra förklaring på.
Källa: Gotlands Allehanda

Oidentifierat objekt följde plan
2001-08-08
Två piloter från det Turkiska flygvapnet rapporteras ha haft närkontakt med ett oidentifierat föremål över Egeiska havet. Det var under en rutinflygning i en T-37:a som man anropade hemmabasens kontrolltorn. Ett starkt lysande objekt skall ha närmat sig deras plan i hög fart och cirklat runt detta under en halvtimmes tid. Det turkiska nyhetsorganet Hurriyet återger deras samtal: "Lokalisera det här objektet på er radar"..."Jag har aldrig sett något liknande förut"..."Jag antar att det är ett ufo"... "Objektet närmar sig vingarna"..." Nu är det bakom planet...nu ligger det framför oss".
Dom berättar vidare att objektet hade en ovanlig form och liknade ett mellanting av en kon och en diskus. Det turkiska luftvapnet, tillsammans med det grekiska (!), uppger att dom just nu undersöker saken, men säger också samtidigt att det kanske kan ha varit en flock med fåglar(!!) eller en ballong som piloterna sett.
Källa: ABCNews http://abcnews.go.com/newsflash/

TV-team filmade ufo
2001-08-02
Ett filmteam från Lexington, Kentucky tror sig ha fångat ett märkligt luftburet objekt på en videofilm.
Fotografen, som arbetar för nyhetsredaktionen på tv-stationen WTVQ-TV, uppger att han var ute för att filma en intervju ute på stan. Klockan var kring halv sex på efermiddagen och intervjun skulle just börja när man blev uppmärksammad på ett objekt på himlen. "Jag tittade i riktning mot det anvisade objektet och jag kunde tydligt se det med blotta ögat. Jag svängde snabbt upp kameran för att kunna filma av det" uppger fotografen. "Jag tror jag körde ungefär en minuts film på det".
Enligt uppgift från samma filmare såg objektet ut att hänga alldeles stilla och hade en cirkelrund form med en upphöjning mot mitten. Storleken bedömdes som jämförbar med en större bil. "Vi har kört videon fram och tillbaka på nyhetsredaktionen här under dagen och det har varit mycket diskussion här om den. En del tycker att den liknar en sköldpadda andra föreslår att det kan röra sig om en ballong. Själv tror jag dock inte att det var någon ballong."
Fotografen menar att det var flera egendomligheter i filmen. "Det är nu det börjar bli knepigt", säger han.
"Ut från toppen av föremålet kommer det ut som små ben som singlar ner som trianglar, samtidigt roterar dom. Händelsen har orsakat mycket debatt här, men jag är i alla fall övertygad om att det inte var någon ballong".
Ufo-undersökaren Kenny Young har blivit lovad videon för närmare undersökning och denne lovar återkomma med analysresultat.
Källa: Internet, Kenny Young

Sektledare vill klona Adolf Hitler
2001-08-04
Den religiösa ET-inspirerade sekten Raelianerna har gjort judar i Tyskland upprörda. Sektledaren Claude Rael har tidigare sagt att han vill producera mänskliga sexslavar och bygga en ambassad för utomjordingar. Nyligen berättade han i tysk tv om sitt senaste projekt: att klona Adolf Hitler. - Det dummaste jag har hört, säger Elan Steinberg i World Jewish Congress. Över 50 kvinnor har redan anmält sitt intresse för att bli surrogatmammor till en kopia av naziledaren. En av dem, den japanska geishan Natsuko Yoshikawa, satt vid Raels sida på den presskonferens i Tyskland där sektledaren presenterade sina planer. Claude Rael, 55, är en före detta racerförare och schlagersångare. Hans sekt Raelianerna har enligt egen uppgift cirka 55 000 medlemmar i 84 länder. Deras grundtanke är att utomjordingar skapat allt liv på jorden med hjälp av kloning. Enligt Claude Rael är syftet med att klona Hitler gott. Den tyske ledaren skulle ju kunna ställas inför rätta för de brott han begått, något som inte minst borde glädja judarna, menar han. Uttalandet om planerna gjorde dock inte de tyska judarna glada. Snarare tvärtom.
- Den här mannen är sinnessjuk. Han måste stoppas, säger Michael Fürst i Judiska samfundet i Niedersachsen till norska Verdens Gang.
Källa: Aftonbladet

Ryska uppfinningar gör bränsle överflödigt
2001-07-12
Enligt Pravda skall ryska vetenskapsmän ha gjort sensationella upptäckter. Grundforskning gjord av dem uppges kunna leda till en revolution inom industri och kraftförsörjning samt kunna komma att möjliggjöra många nya uppfinningar. Traditionellt sätt att producera energi har blivit överflödig. Helt nya material och teknologier har blivit skapade. Man uppger att det nu är "möjligt att bygga flygande farkoster som drivs fram utan rörliga delar, som ett ufo". Enligt en doktor Valeri Sobolev på ryska vetenskapsakademin har en speciell elektrochemisk process - "förbukande processen" (eller något liknande) - blivit utvecklad och som resulterat i högtemperaturmaterial i nya tillstånd. Material med nya egenskaper, en ny kraftkälla och ett nytt supraledande material har sett dagens ljus. Man avser nu att utveckla helt nya strömkällor för såväl privatbruk som för industrins behov. Denna teknik kommer kontinuerligt att kunna producera energi utan tillförsel av något bränsle (!). Detta gör att användning av kärnbränsle, gas, olja och kol inte längre kommer att behövas. På basis av den sk. "förbrukande processen" hoppas man kunna framställa nya ultrastarka material som t.ex. kan användas i bilar flygplan och raketer. Gruppen av forskare skall redan ha sänt ett brev till den ryske presidenten där man informerar om sina upptäckter.
Källa: Pravda http://english.pravda.ru/main/2001/07/12/9954.html
Kommentar: Är väl bara att hoppas att det inte är den ryska högsommarvärmen som ångat bort omdömet på Pravdas redaktörer.

Kluster över New Jersey
2001-07-17
En nyhetskanal, Channel 7, lär ha ägnat 3-4 minuter av sin sändningstid till att berätta om en observation av ett antal ljuspunkter som en mängd personer hade sett fara över himlen. Händelsen skall ha inträffat i en nordlig region av New Jersey (USA) tidigt på morgonen den 15:e juli. En video tagen på formationen visade hur ett antal ljuspunkter rörde sig över himlen. En del av ljuspunkterna uppgavs vara formerade i V-form, andra mindre ljuspunkter mera oregelbundet formerade. Ljusen bleknade eller slocknade så småningom bort en efter en. Möjliga förklaringar som diskuterats bland olika ufologer är militära ljusbloss alternativt det nyss genomförda "stjärnornaskrigtestet"som genomfördes vid samma tidpunkt tidigt på söndagsmorgonen.
Källa: Internet

Jakt på ballong över Östersund
010628
Enligt uppgift från TT var två Viggenplan från F4 under torsdagsmorgonen engagerade i jakten på en större ballong ovanför Östersundstrakten. Enligt säkerhetsavdelningen på F4 hade emellertid flygningen inget med ballongen att göra utan ingick bara i en planerad övning. Man kunde dock upplysa om att den var uppsänd från Andöya, en bas i nordligaste Norge. Meteorlogerna på F4 hade både filmat och noterat den på sin radar. Ballongen kunde ses tydligt trots att den just då befann sig ca tio mil norrut i trakten av Strömsund och enligt radarn befann sig på ca. 14000m höjd. Bo Torsemo, meterolog på F4, bedömde den som mycket stor och defenitivt större än en väderballong. Detta står i viss kontrast till vad som samtidigt kunde läsas i en tidning i Trondheim på den norska sidan. Man kunde där läsa att vädertjänsten på Trondheims flygplats kvällen innan blivit nedringd av folk som hade sett ett stort ovalt objekt på natthimlen över Stjördal. Man kunde dock här snabbt ge besked om vad man trodde det var frågan om. Enligt meterolog Frank Nilsen så rörde det sig troligen om en väderballong. Han hade själv råkat få se den mellan en glipa i molntäcket och antog att den kunde komma ifrån Island eller Grönland eftersom vindriktningen har varit sydvästlig. Detta ansågs stödjas av ett flertal rapporter tidigare under dagen från bl.a. Holtens fyr samt från vädertjänsten på Örland. Ballongen skall också ha blivit observerad av besättningen på ett SAS plan när den passerade över Stjördal och drev då på en höjd av ca 12000 meter. Enligt kontrolltornet i Tronheim var ballongen dock aldrig till fara för flyget. Dessa typer av ballonger stiger vanligtvis ganska snabbt upp och spricker när den nått en viss höjd.
Vid samtal med en Börje Sjöholm på Esrange senare på dagen förklarade denne att han vid samtal med Andöya-basen inte hade kunnat konfirmera att ballongen var deras. Han hade även försökt få bekräftelse från andra instanser, t.ex. franska kolleger, utan att få napp och för Sjöholms del var ballongens ursprung fortfarande en öppen fråga. Något som förvånade honom var att det inte utgått någon varning till flyget vilket är rutin i branchen. Det senaste han hört var att ballongen hade siktats när den passerade förbi den finska gränsen på väg österut.
Källa: Östersundsposten, Adresseavisen, vädertjänsten på F4 samt Esrange

Ny radar skall fånga ufo
010628
Fenomenen i Hessdalen fortsätter att gäcka traktens innevånare samt olika undersökare som genom åren besökt området. Rapporter kommer fortfarande in nästan dagligen och organisationen Ufo-Norge har dom senaste åren haft en mätstation uppsatt på ett av bergen. Mätstationen har varit utrustad med en automatisk digitalkamera som har varit tänkt att registrera ljusfenomen som rör sig på himlen. Feltriggningarna från t.ex. vattendroppar och liknande har dock varit många och bilderna har dessutom varit svåra att tolka. Nu har man emellertid beslutat sig för att öka ut arsenalen av instrument. På en niometersmast sitter nu dels en radar, dels en färgkamera med zoom, och dels en kamera som tillsammans med en likadan, som sitter 150 m därifrån ,skall kunna medge triangulering av avståndet till eventuella objekt. Man skall alltså med dessa nya instrument både kunna avgöra avståndet samt om objektet reflekterar radarvågor. Enligt den ansvarige för projektet, Stig Strand från ufo-Norge, innebär detta en kraftig förbättring av mätstationen.
- Vi kan nu samla in både fler och bättre data, uppger Strand.
För den som vill veta mer kan gå in på : http://www.hessdalen.org
Källa: Dagbladet, Trondheim

Hollywood köper UFO-video
010601
Objektet blixtrade till, vände på sig, och försvann…
En hemmafru från en ort i Derbyshire, England, uppges ha fått motsvarande 200.000 kr av en filmproducent från Hollywood för en videofilm som skall visa på ett flygande tefat. Som extra krydda uppges representanter för Nasa ha utryckt intresse för filmen. Anledningen skulle vara att dom tror att det kan vara samma typ av objekt som skall ha filmats med deras egen kamera ombord på en rymdskyttel (!). Kvinnan uppger att hon tog den flera minuter långa filmen efter att hon hört ett konstigt ljud utanför hennes hem en kväll i oktober förra året. Hon uppger att hon fick se ett objekt som påminde om en gigantisk skiva, och där en bit tycktes "fattas" i centrum.
"Under tiden det svävade över mig tycktes det ibland öka i storlek för att sedan åter bli mindre. Det tyckte ibland pulsera, precis som om något startade upp, för att sedan förflytta sig."
"Ett tag trodde jag att det skulle gå ner och landa bland åkerfälten. Man kan höra mig säga "Wow"!
Ett flertal andra rapporter om oförklarade objekt sägs också ha kommit in under dom senaste månaderna från området ifråga. Några tror att militära aktiviteter kan förklara några av observationerna.
Källa: BBC News http://news.bbc.co.uk/hi/english/uk/newsid_1363000/1363848.stm

Lita inte på minnet
010515
Ny forskning visar att vi är dåliga på att komma ihåg vad som skett. När vi försöker återge ett minne behövs det inte mer än ett ord för att vårt minne av en upplevelse skall förändras till oigenkännlighet. Varje gång vi tar fram ett minne riskerar det att förvanskas och påverkas av vad vi i övrigt tänker på och får för impulser just då. Forskarna har gjort experiment med möss där dom utsattes för en ton följt av en elektrisk stöt. Snart räckte det med att slå på tonen för att dom skulle reagera. Forskarna fortsatte nu med experimenten…man visste att minnet först lagras i en typ av primärminne för att efter några timmar överföras till ett mer permanent dito. Man försökte nu förhindra bildandet av nya minnen i långtidsminnet genom att injicera ett proteincynteshämmande ämne som kallas antisomycin. Detta visade sig fungera som tänkt och råttorna mindes inte längre sambandet med ton och stöt. Men det verkligt intressanta uppenbarade sig när man injicerade samma ämne på råttor som redan hade lagrat in sambandet ton-stöt i sitt långtidsminne och man samtidigt återigen utsatte dom för ton-stöt. Det visade sig nu att dessa exemplar inte längre kunde minnas sambandet ton-stöt längre. Deras minne hade alltså blivit raderat! Tolkningen man gör är att varje gång man plockar fram en minnesbild av något så överför man minnet från långtidsminnet till korttidsminnet. Minnet förs sedan automatiskt tillbaka till långtidsminnet, det vill säga om inget hindrar det från att göra så. I det här fallet hindrades det av det injicerade ämnet anisomycin. Problemet är att även om man inte manipulerar systemet med diverse ämnen så riskerar ändå minnet att förändras och påverkas när det lagras om mellan långtidsminnet och korttidsditot. Detta skulle kunna förklara varför människor ofta minns samma händelse så olika, särskilt om det fått gå lång tid från när händelsen inträffade. Det skall till sist sägas att rapporten är preliminär och att forskarna fortfarande vet väldigt lite om vad som sker när minnet förvrängs.
Källa: Illustrerad Vetenskap
Kommentar: I ufo-sammanhang är detta med tillit till minnet givetvis en avgörande parameter eftersom nära nog all inrapporterad data kommer från berättelser som plockats fram ur rapportörens långtidsminne.

Apliknande varelse sprider skräck i Indien
010515
En mystisk ”apman” uppges härja i den Indiska delstaten Uttar Pradech och sprider skräck bland människor i trakten. En kväll ringde hela 29 personer till polisen och sade sig ha blivit anfallna. Polis och allmänhet uppges stå handfallna och frågan man ställer sig är om apmannen är en utomjording eller rent av en radiostyrd robot? Sedan i lördags har polisen mottagit 65 rapporter om överfall från olika platser, inklusive New Delhi, och man är nu i färd med att sammanställa alla rapporterna. "Apmannen" beskrivs som kort, mörk och hårig, med mänskliga ben och ett apliknande ansikte. Enligt vissa uppgifter bär han dessutom hjälm och har järnskor på fötterna. Enligt anmälningarna klättrar mannen upp på taken om nätterna och klöser människor när de sover. Han skadar dem på huvudena och händerna, och försvinner så snabbt att någon beskrev det som att han försvann "i tomma luften". En poliskälla spekulerar i om det kanske kan röra sig om "asociala" element som är i farten. Lokala polistalesmän uppger emellertid att de misstänker att de har att göra med en utomjording eller en fjärrstyrd robot (!).
Källa: Aftonbladet, Indian Newspaper The Pioneer, Times of India
Kommentar: Intressant att notera är hur även myndighetsföreträdare tycks söka förklaringar i dom allra mest extrema och osannolika företeelser som man nästan kan tänka sig. Detta särskilt i ljuset av att det finns betydligt mer närliggande förklaringar som att det faktiskt handlar om just en apa som av någon anledning har börjat attackera människor. Kolonier av större apor finns här och var i Indien och en del av dessa lever just på hustaken inne i städer.

Project Disclosure
010513
Ett projekt som går under namnet Disclosure, eller Avslöja, har nyligen haft ett stort sk pressmeeting i Washington. Dess talesman, Steven Greer, uppger att syftet är att via media sätta tryck på olika myndigheter som anses hålla inne avgörande information i ämnet. För ändamålet hade man samlat en skara på ett tjugotal synbarligen vederhäftiga vittnen, de flesta med militär bakgrund. Dessa har sedan i tur och ordning kunnat berätta om olika händelser där ET skall ha varit inblandade och saken sedan ha hemlighållits av myndigheterna. Bland dom som uttalade sig fanns en fd Sergeant inom armen vid namn Clifford Stone, som menade att han i slutet av sextiotalet hade varit med och tagit tillvara överlevande från ett kraschat tefat. "Vi blev beordrade att inget säga, inget fick läcka ut till allmänheten".
Diskussionsvågorna har i samband med detta gått höga inom den sk ufologkåren. Några har hyllat initiativet, andra har fört fram meningen att det hela är ett spektakel med så dåligt underbyggda vittnen och vittnesmål att det (återigen) har förstört för seriös ufologi för många år framåt i tiden. Ett problem som en del kritiska ufologer, som exempelvis Jan Aldrich, hävdar är att uppgiftslämnarnas bakgrund som bäst är bristfälligt, men mer troligt, obefintligt kontrollerad. Jan Aldrich hävdar dessutom att han själv känner åtminstone ett av vittnena, Clifford Stone, som mytoman.
Källa: BBC news, Washington Post + kommentarer från olika ufologer
Kommentar: Detta med vittnenas tvivelaktiga trovärdighet kan naturligtvis visa sig vara förödande eftersom alltihop bygger på just trovärdigheten av enskilda vittnesmål om enskilda händelser. Problemet är att det i princip räcker med att bara någon av dessa 20 vittnen inte visar sig hålla streck, för att hela saken skall punkteras. Den som vill ta del av rapporten i textformat kan gå in på http://disclosureproject.org/execsummary/execsummarynonames.htm
Det anmärkningvärda är att det som skall utgöra kärnan i argumentationen, nämligen vittnesuppgifterna, är helt uddlös. Dels är uppgiftslämnarna anonyma och dels är deras utsagor helt substanslösa och uppger bara i svepande drag att myndigheter mörklägger saker. Låt oss därför innerligt hoppas att rapporten, som Greer enligt egen uppgift lagt ned så mycket tid och kraft på, innehåller mer än vad som kan läsas här. Annars är det bara att konstatera att ufologin återigen har lagt krokben på sig själv med att gå ut med meningslöst material till press och media.

"Tefaten" lever
010509
UFO-döden har slagit till. Storbritanniens Flygande tefatsbyrå har stängt butiken efter nästan 50 år. Utomjordingarna har helt enkelt tappat intresset för jorden.

Så lät det i svenska medier i veckan som gick. Radiokanal efter radiokanal gjorde inslag om nyheten och till och med Ekot förkunnade eländet till chockade lyssnare. Aftonbladet följde upp med en helsida och otaliga landsortstidningar publicerade depeschen från Tidningarnas Telegrambyrå.

Men intresset för ufo är fortsatt stort. Såväl i England som i Sverige. En nyligen utkommen svensk ufo-bok har sålt i 14.000 exemplar och på Cosmonova i Stockholm rullar föreställningen "UFO - Sanningen är här" för välfyllda salonger. För bara två år sedan slog Riksorganisationen UFO-Sverige rekord genom att ta emot 562 rapporter om misstänkta ufon.

Läs hela artikeln på http://www.ufo.se/fakta/artiklar/lever.shtml

Udda flygplan bakom Arnolds "tefat"?
010313
Ett ytterligare bidrag till debatten om vad Kenneth Arnold egentligen såg den där junidagen 1947 ovanför Kaskadbergen i östra USA har sett dagens ljus. Förklaringen går ut på att det vid den här tiden testades ett otal olika prototyper av flygplan. Flera av dem skall verkligen ha sett "knepiga" ut och var okända även för personer inom den sk. branschen. Den 21 juni, som var en vecka före Arnold observation, hölls t.ex. en flygshow där man bl.a. visade upp ett ny prototyp, V-173, som faktiskt var ett tefatsformat flygplan. Det gick också under benämningen "flygande pannkaka", var propellerdrivet och skulle ha enastående flygegenskaper som kombinerade låga start- och landninghastigheter med mycket höga flyghastigheter. Flygshowen filmades av Paramount Newsreels och brukligt var att det visades en vecka senare på biografer runt om i landet. Var det några exemplar av dessa flygplan som Arnold såg, eller hade medias och allmänhetens tolkning av vad han såg influerats av journalfilmer? Oavsett hur man skattar möjligheterna för detta så bör det i vart fall vägas in bland övriga möjliga förklaringar till Arnolds observation.
Källa: Joel Carpenter, Project 1947

Tyska tester blev spökflyg?
2001-01-
Under mitten av 1930-talet var rapporterna många om mystiska flygplan som flög in över norra Sverige. Att det var obehörigt flyg var helt klart, men man lyckades aldrig reda ut vem det var och varifrån dom kom. I en artikel i Svensk Flyghistorisk Tidskrift sammanställs material som kan tyda på tyskt ursprung. Man refererar bl.a. till en tidigare artikel i samma tidning om att myndigheterna mycket väl visste om ursprunget, och vilken plantyp det var frågan om, men att man "av vissa hänsyn" tystade ned det hela. Bakom alltihop skulle ligga en hemlig tysk militär rustning efter första världskriget. Dessutom i ohelig allians med Ryssland. Det hänvisas också till en artikel av förre byråchefen vid FRA Sven Wesström. Wesströms slutsats skulle vara att både svensk och norsk militär ansåg att planen "åtminstone tillfälligt" haft en rörlig basering väst Norge och att den tyska marinen i detta område testade anläggningar för katapultflyg, övade blindflygning och mörkerfotografering. Tyskland var dessutom i behov av nya områden för denna typ av testflygning efter att 1934 ha fått lämna dylika försöksområden i Ukraina p.g.a. Hitlers makttillträde. Slutsatsen, enligt artikeln, är att det var tyska Luftwaffe som var orsak till den svenska spökflygsvågen under 1930-talet.
Källa: Svensk Flyghistorisk Tidning

Flera såg mystisk "eldkula".
010315
Händelsen skall ha inträffat 23.50 den 13 mars lokal tid över nordvästra USA och den första rapporten kom in en halvtimme senare. Det var tre ynglingar som hade befunnit sig i närheten av Seattle som rapporterade sig ha sett en starkt lysande eldboll, skiftande mellan gul och orange och som storleksmässigt var att jämföra med en tiondel av en fullmåne, röra sig från syd till norr på den västra delen av himlen. Flykten såg ut att vara plan och parallellt med horisonten. Deras omedelbara intryck var att objektet tycktes manövrera och göra minst en distinkt kursändring. En av vittnena ansåg också att objektet plötsligt saktade farten för att sedan åter accelerera dramatiskt och till slut försvinna mot horisonten. Allt var över på 5-10 sekunder.
En av observatörerna har tidigare arbetat inom försvaret som flygmekaniker och anser sig själv som van att identifiera olika typer av flygplan. Han menar dock att vad han just hade bevittnat inte härrörde sig från något känt flygplan.
En fjärde observation kom från en person som befann sig i sitt hem utanför Seattle. Han berättar att han såg en mycket ljusstark gulaktig eldboll färdas horisontellt över himlen, från vänster till höger i sitt siktfält. Han uppskattade hastigheten till minst 1000 knop.
Ett femte vittne, en ung kvinna, beskrev hur hon noterade att ett litet, men ändå tydligt ljus, plötsligt dök upp 25-35 grader ovanför horisonten. Ljuset växte omedelbart efteråt dramatiskt i styrka när det rörde sig över himlen. 75-80 graders siktvinkel avverkades på 10-15 sekunder och hon uppgav sig dessutom tydligt kunnat urskilja 3-4 stycken enskilda ljuspunkter i objektet.
Förutom flera ytterligare observatörer tycks händelsen också ha blivit fotograferat av en sk. sky-camera kl. 23.45 den 13:e mars. Kameran är uppsatt i Brittish Columbia och handhas av en grupp astronomer.
Källa: Peter B. Davenport, Director, NUFORC. http://www.UFOcenter.com (Davenport uppger att rapporten kommer att läggas ut någon av dom närmaste dagarna)
Kommentar: En god gissning är nog att det återigen är fråga om bolid, eller möjligen rymdskrot, som råkat passerat förbi i dom övre atmosfärslagren.

Hål i isen inte från rymden
010226
Ett hål genom isen på Torne älv har väckt uppseende i såväl Finland som Sverige. Hålet är runt och går rakt igenom 50 centimeter tjock is.
- Det måste ha kommit något uppifrån och orsakat hålet, säger Valma Pirttikoski.
Men någon meteorit är det sannolikt inte.

Det var på lördagmorgonen den 24 februari som Valma Pirttikoski i Naamijoki, norr om finska Pello, upptäckte ett hål genom isen bara 40 meter från familjens hus. Tillsammans med maken Urho gick hon ut på isen och konstaterade att hålet var runt, en halv meter i diameter och att det gick rakt igenom den halvmetertjocka isen.

- Inga spår syntes i snön, inte ens av ett djur, så jag tror att hålet måste ha orsakats av något som slagit ned uppifrån, säger Valma Pirttikoski. Hon kunde också se hur ett tio meter stort område runt hålet hade satt sig något.

Valma Pirttikoski säger sig också ha hört ett märkligt ljud natten mot lördagen. Vid ett samtal beskriver hon ljudet som "en kraftig köldknäpp" vilket knappast tyder på en ljudbang från en meteor. Liknande, men inte lika kraftiga knäppar, hörs i huset varje natt just nu, enligt Pirttikoski.

På lördagen intervjuades familjen av finsk radio och då framkom att en bondhustru 15 mil längre söderut hade sett en meteor på himlen vid 04.15-tiden. Meteoren hade haft en nordlig bana och sattes i samband med hålet i isen.

Enligt tidningen Expressen planerar finska meteorologiska institutet att dyka i älven samt att ta prover i början av nästa vecka.

Men någon sten från rymden ligger knappast på Torneälvens botten.

- Det är mycket osannolikt att en meteorit skulle ha kunnat slå hål i så tjock is, säger professor emeritus Bertil Lindblad i Lund som är expert på meteorer.

- De flesta meteorer exploderar på mellan 20 och 40 kilometers höjd och faller sedan fritt mot marken. Det finns flera exempel där folk har hittat meteoriter liggande på snö eller is.

Professor Lindblad påpekar att största möjligheten för en rymdsten att nå markytan är vid 18-tiden på kvällen. Då befinner sig jorden i en sådan vinkel att meteoren hinner ikapp jordklotet i stället för att frontalkrocka med det som vid 6-tiden på morgonen. Detta gör att meteoren kan tränga djupare in i atmosfären innan den exploderar på grund av det växande trycket från en "kudde" av upphettad luft som byggs upp framför den.

Också tidigare i vinter har hål i isar upptäckts i både Sverige och Finland. Dagen efter nyårsafton hittades ett cirkelrunt hål i Ankdammen i Bennäs utanför Vasa och den 10 januari hittades ett liknande hål i en sjö utanför Torsåker i Gävleborgs län.

En möjlig förklaring till hålen är att gas trängt upp från sjöarnas botten och att den värmt upp vattnet som sakta urholkat isen underifrån. Efter en tid har isen varit helt underminerad och hålet har uppstått.
Källa: DN

Ufo-ballonger igen…
010215
När svenska rallyt härförleden gästade Lugnets skidstadium i Falun uppenbarade sig åtta stycken ljusfenomen på himlen. Ljusen kom glidande i formation efter varandra och försvann så småningom mot horisonten bakom hopptornen. Flera personer hörde av sig till Falukuriren och undrade om det möjligen var ufo i farten. En av observatörerna var övertygad om att det inte kunde vara fråga om ballonger eftersom dom dels rörde sig i en kontrollerad bana och dels gick för fort. En annan åsikt var att det var ett klassiskt exempel på just ballonger. Förklaringen kom ett par dagar senare när en grupp studenter från högskolan Dalarna trädde fram och berättade att dom som hade skickat upp nio stycken ballonger just denna kväll. Anledningen var att dom gick en helgkurs och för att göra kursen lite mer spännande hade man införskaffat en förpackning med sk. ufo-ballonger som man sedan skickade upp efter lördagens mera teoretiska övningar.
Källa: Falukuriren

Konstigt väder ökar uforapporteringarna
010122
De senaste dagarna har det inkommit ett flertal rapporter om märkliga fenomen på himlen. Förklaringen kan vara extrema temperaturskillnader mellan luften på marken och i dom högre luftlagren. Detta sk. hägringsfenomen är välkänt för SMHI. Ljusfenomen har rapporterats in från Falutrakten och runt Leksand. -Extrema temperaturskillnader mellan olika lager gör att ljuset bryts på ett ovanligt vis, säger Haldo Vedin, som är meteorolog med inriktning på klimat. Mycket avlägsna billyktor kan t.ex. lysa ovanför horisonten. -Just nu lyser Venus väldigt starkt och det beror på stor skillnad i temperatur mellan olika luftlager. Många rapporter har på senare tid kommit in som handlar om Venus och Jupiter, uppger Ufo-Sveriges Clas Svahn.
Källa: Borlänge Tidning

Ufo-ballonger över Arvika
010105
-Det lyste lika starkt som Bethelstjärnan, men var helt orange. Det kom västerifrån och stod stilla över torget i ett par minuter. Ett Arvikapar berättar om en annorlunda upplevelse som inträffade på nyårskvällen. Vid 22.30 tiden upptäckte de något som såg ut som en starkt lysande stjärna. Den kom västerifrån och passerade över gamla badhuset snabbt och ljudlöst. I höjd med torget stannade stjärnan och blev stående i ett par minuter. Sedan bytte den riktning och gick rakt söderut samtidigt som den steg uppåt. Flera liknande rapporter från samma kväll kom senare in till olika ufo-grupper och media. Bl.a. en observation från Kil där det hade observerats tre lysande klot över himlen som sakta gled efter varandra från norr till söder. Enligt Clas Svahn från organisationen Ufo-Sverige så handlar det troligen om sk. ufoballonger eller liknande. Dessa kan stanna uppe i upp till en timme och består vanligen av en röd eller orange plastpåse som hålls ut av tunna metalltrådar. En bit paraffin fästs i metalltrådarna och antänds, ballongen stiger sedan snabbt till väders och kan ses på mils avstånd. Ballongerna är billiga och säljs i flerpack, idén är att skicka upp flera på en gång.
Källa: Arvika Nyheter

Isdans blev ufo
010103
Flera Båstadsbor häpnade då himlen lystes upp av ett blå-turkost sken. Några trodde att det var ett ufo dom såg. Larmcentralen fick ta emot flera samtal innan ljusfenomenet kunde spåras till elledningarna. Samtidigt som fenomenet uppträdde kunde man notera att strömmen pendlade i matningsledningarna. Orsaken var troligen sk. isdans som orsakas nedisade ledningar och isolatorer.
Källa: TT

Ufo stängde flygplats
010127
En flygplats i södra sibirien stängdes under en dryg timmes tid p.g.a. att ett okänt flygande objekt hade siktats över en av landningsbanorna. En talesman för ett lokalt flygbolag på den sibiriska flygplatsen Barnaul hävdar att besättningen på ett transportplan vägrade att starta med hänvisning till att dom iaktog ett lysande objekt ovanför landningsbanan. Ytterligare ett plan vägrade att landa av samma orsak och styrde om till en annan flygplats. Det okända objektet uppges ha försvunnit efter en och en halv timma.
Källa: AFP


Ufo över Kuala Lumpur
010122
Ett ufo har setts över Kuala Lumpur i Malaysia. En kvinna har uppgivit att hon och 38 daghemsbarn observerat sex stycken orangefärgade föremål på himlen. Föremålen, som flög i formation, kunde iakttagas i tio minuter innan dom försvann. En talesman för Kuala Lumpurs internationella flygplats uppger att objekten inte hade noterats på radarn.
Källa: Straits Time
Kommentar: Kan det månne var Ufo-ballonger i farten.

Jordlika planeter funna i tvillingsystem
010107
Astronomer har funnit dom första starka bevisen för förekomsten av planeter i liknande storlek som vår egen och som skulle kunna ha potential att härbärgera liv. Upptäckten gjordes av astronomer vid SETI institutet i USA som i samarbete med bl.a. Nasa och brittiska Jodrell Bank-observatoriet letar efter spår av i universum. Observationen indikerar att systemet CM Draconis, på 57 ljusårs avstånd, innehåller två planeter i det så kallade "livsbältet" runt en stjärna. Detta innebär att planeten skall ligga på ett lagom avstånd från dess sol för att bl.a. möjliggöra flytande vatten, och i förlängningen liv, på dess yta. I samband med detta kan nämnas att nya tekniker att detektera förekomsten av ozon (som är en markör för liv), oceaner samt vädersystem från avlägsna planeter är under utveckling. Skulle liv finnas på någon av planeterna i just detta system skulle det existera under ganska komplexa klimatförutsättningar eftersom systemet innehåller två små röda solar som kretsar runt varandra. År 2004 är det tänkt att Nasa skall sända upp ett nytt rymdteleskop i omloppsbana. Teleskopet innehåller instrument både för att upptäcka planeter och för att spåra ozon i dess atmosfär.
Källa: Sunday Times

Grönt objekt på himlen sågs över fyra stater
010111
En sk. bolid har förmodligen varit på besök över vår himmel efter en mängd rapporter från USA. Enligt rapporterna skall ett grönt objekt med svans ha synts över ett antal delstater i framförallt västra USA. Händelsen skall ha inträffat kl 21.53 på kvällen den 11 jan. Flera vittnen gör gällande att den skenbara storleken av eldbollen motsvarade diametern av två månar (!!) eller motsvarade en tumsbredd på utsträckt arm. Några av observatörerna har uppgivit att dom kunde följa objektet tills det försvann under horisonten. Ingen har dock, vad känt är, rapporterat om någon ljudbang.
Källa: Peter B. Davenport, National UFO Reporting Center http://www.UFOcenter.com
Reds. kommentar: Storleksangivelsen är troligen starkt överdriven, om inte annat för att ett sådant gigantiskt objekt troligen skulle generera betydligt större uppmärksamhet.

Många rapporter om Venus
010112
Det har under dom senaste dagarna inkommit ett flertal rapporter, samt en film, som handlar om ett starkt lysande föremål som iakttagits på himlen i sydväst. Föremålet har vid kontroller visat sig motsvara positionen av planeten Venus. Denna står under den sena eftermiddagen i sydväst en bit upp på himlen och lyser som vanligt väldigt starkt. Den går så småningom ner i väster framåt nio-tiden på kvällen.
Red.

Ny "Men in Black" film på gång
010110
Efter den publika framgången med filmen "Men in Black" är nu en uppföljare på gång. I början av juli är det tänkt att inspelningarna skall starta och både Will Smith och Tommy Lee Jones kommer att besätta sina gamla roller som utomjordingsjägare.
Källa: Jyllandsposten

Föremål genom isen i Finsk sjö
010102
Ett föremål slog under tisdagen (2/1), enligt ryska media, ner i en finländsk sjö. Föremålet som av vittnen uppges ha avgivit ett visslande ljud, lämnade ett fotbollsstort hål efter sig i isen. Forskare utesluter inte att det kan ha varit fråga om en större meteorit som slagit igenom isen. Något som kan tala för detta är också att Quadrantiderna har sitt maximum just nu. Full klarhet lär man dock inte få förrän man undersökt bottnen av sjön.

Rymdskrot över Australien
001227
Rapporter har kommit in om att någon typ av rymdskrot kom in i atmosfären över Australien föregående natt. Observationer har kommit in från flera olika platser längs sydkusten av New South Wales och även så långt bort som från Karratha i västra Australien. Värmen från dom nedfallna föremålen tros också ha orsakat en smärre gräsbrand nära Canberra. En skribent på en tidning i Malua Bay, Chris Graham, sa sig ha hört en kraftig smäll kl 10:30 på kvällen.
"Det small högt så det förslog. Jag trodde en bomb hade briserat hos grannen eller att någon hade smällt av en fyrverkeripjäs utanför mitt fönster. Men när jag ringde upp polisen sade dom att det antagligen var en ljudbang från nåt skrot som hade gått igenom atmosfären".
Källa: Australian Broadcasting Corporation

Gammal havsbotten upptäckt på Mars?
001203
Den 1:e december gick Nasa ut och annonserade att man hade för avsikt att göra ett tillkännagivande angående upptäckter på planeten Mars. Tillkännagivandet skall ske vid ett pressmöte den 7:e dec. och man beskriver saken som "den mest betydelsefulla upptäckten som gjorts". I detta sammanhang är väl bäst att tillägga. Spekulationerna om vad som skulle tillkännagivas tog naturligtvis omedelbart fart. Dom flesta antog att det hade med vattenförekomst att göra, någon spekulerade i att man funnit Elvis Presley eller Jimmy Hoffa.
Att man antog att det hade med vatten att göra hängde samman med Nasas tidigare tolkningar om att vatten skulle ligga bakom en del fåror som man iakttagit längs vissa branta sluttningar på olika delar av planeten.
Uppgifter har emellertid nu börjat läcka ut om vad det handlar om. Enligt en Jonathan Leake (!) på 2000 Times Newspapers handlar det om upptäckten av en urgammal sjö eller havsbotten. Upptäckten rankas som den viktigaste hittills vad gäller planeten Mars, och orsaken är naturligtvis att detta öppnar upp möjligheterna för att liv, på någon nivå, en gång kan ha utvecklas på planeten. Ett flertal rymdorganisationer förbereder nu sonder mot Mars och den brittiska grupp som ansvarar för marslandaren Beagle II har redan tillkännagivit att man förmodligen kommer att ändra landningsplatsen till någon av dom nu upptäckta platserna.
Fotnot.
Upptäckten kommer också att beskrivas i det kommande numret av det vetenskapliga magasinet Science

Ny ufo-bok
001126
En ny bok har just kommit ut i hyllorna. "UFO-möte med det okända", heter den och författare är vår inte helt okände Clas Svahn. I en recension i Gotlands Tidningar talas det om gammal skåpmat men också om nya och färska fall. Man skriver bl.a. "Men även om mycket är gammalt så är det trots allt intressant läsning Clas Svahn bjuder på ". Bland skåpmaten finns fallet med den gotländske kriminalaren Ernst Åkerberg och hans fru Karin som en augustikväll 1957 såg vad e uppfattade som två flygande tefat vid Lergrav vid Gotlands norra ände. Fallet tillhör, som det mycket riktigt anges i recensionen, ett av dom intressantaste fallen hittills i Sverige.
Boken ges ut av Semic förlag.

Brittisk man arresterad för att ha tillverkat sädescirkel
2000-11-04
En 29-årig brittisk medborgare vid namn Matthew Williams har gripits sedan han blivit tagen på bar gärning med att tillverka en sk. sädesfältcirkel i trakterna av Wiltshire i England. Matthews kunde gripas sedan någon skickat in bilder på honom när han och en kompanjon var i full färd med att platta till fältet. Han har nu som förste britt blivit anklagad för förstörelse av egendom i samband med tillverkning av dylika cirklar. Händelsen stärker tesen om att cirklarnas ursprung helt kan hänföras till mänsklig verksamhet och inte från några besökare från rymden.
Läs mer på: http://www.abc.net.au/news/newslink/nat/newsnat-4nov2000-50.htm
Källa: Australian Broadcasting Corporation

Clinton värnar om fri information.
2000-11-04
Alla vänner av ett fritt informationsflöde, och detta inbegriper inte minst världens ufologer, kan kanske glädja sig lite efter att president Bill Clinton den 4 nov lade in ett veto mot en lag som skulle ha kriminaliserat läckor om myndigheters hemliga aktiviteter. Lagförslaget skulle enligt vad han sa "försvåra legitima aktiviteter som utgör hjärtat i en demokrati". Lagförslaget har mött stor kritik från nyhetsmedia som menar att det hade kvävt deras förmåga att ta fram vital information till allmänheten. Clinton slog fast att: "Vi får aldrig glömma att ett fritt flöde av information är grundläggande i ett demokratiskt samhälle". Samtidigt varnade han också för missbruk av denna demokratiska frihet och menade att det är en svår balansgång mellan en nations behov av att hålla vissa saker hemliga för dess egen säkerhet och allmänhetens behov av legitim information.
Källa: Deb Riechmann, The Associated Press

Mikroorganismer på månen?
001027
Ryska biologer hävdar att man har upptäckt fossiliserade mikroorganismer i det grus som togs hem från månen under några obemannade färder i början av sjuttiotalet. Biologerna Stanislav och Lyudmila Gerasimenko skall ha gjort upptäckten när dom gjorde en mera noggrann undersökning av materialet. Materialet skall ha publicerats redan i december -99 vid en konferens för astrobiologer. Fossilen uppges ha klara likheter med några av våra egna mikroorganismer , t.ex. spiral formade mikroorganismer som Phormidium frigidum. Skulle uppgifterna stämma så skulle det innebära ett tungt argument för att liv har uppstått på andra platser än jorden. Problemen i sådana här sammanhang är annars risken för att materialet har blivit kontaminerat med olika typer av organismer här på jorden. Referenser: Stanislav I. Zhmur and Lyudmila M. Gerasimenko. "Biomorphic forms in carbonaceous meteorite Alliende and possible ecological system - producer of organic matter chondrites" in _Instruments, Methods and Missions for Astrobiology II_, Richard B. Hoover, Editor, Proceedings of SPIE Vol. 3755 p. 48-58 (December 1999).
Se även http://www.panspermia.org/zhmur2.htm

Ny ufo-ansvarig på FOA
000824
FOA:s tidigare ufoansvarige, Arne Gärdman gick tidigare i år i pension. Det var in i det sista något oklart om det skulle bli någon ersättare överhuvudtaget och i så fall vem. Försvaret lever ju som bekant under ganska hårda sparbetingelser och ufoinsamling är ju något som inte direkt prioriteras. Detta återspeglas bl.a. i det faktum att denna verksamhet har haft 0:- i anslag under dom senaste åren. Nu fattades det i alla fall beslut om att det ändå skulle bli en ersättare och som skall sköta sysslan efter samma premisser som tidigare. Karsten Jöred heter han och sysslar till vardags med datorer och datorprogram. Ett visst intresse av rymden har han sedan tidigare via sitt hobbyintresse för astronomi. Några flygande tefat säger han sig dock inte tro på, men starten kan väl ändå sägas ha varit flygande efter att ha blivit intervjuad i tidningar över hela landet. En av militärens mest kända ansikte utåt får man väl anta att han blivit efter detta, och det på att förestå en syssla med noll kronor i anslag.

Hemlig experimentfarkost avslöjad
001005
Tidningen Popular Mechanics kommer i sitt november nummer att avslöja ett tidigare hemligstämplat experimentplan. Planet, som lär påminna om Kenneth Arnolds beskrivning från 1946, skall ha utprovats under 60-talet och kanske fanns det versioner av det även tidigare. Artikeln spekulerar även i att farkosten skulle ha varit framdriven med kärnteknik, en teknik som lär ha börjat utvecklas redan 1946. Farkosten gick under namnet Lenticular reentry Vehicle och rykten gör även gällande att det skall ha kraschat någonstans i Australien i mitten av 70-talet och att den ranchägare som fann spillrorna trodde på utomjordiskt ursprung.
Källa: http://www.popularmechanics.com/

Laserskivan klättrar allt högre
001004
Projekt med alternativa framdriftsmetoder för att föra ut saker i rymden på enklare och billigare sätt pågår hos forskningslaboratorier världen runt. Ett sådant exempel är den laser drivna och tefatsformade tingesten som går under benämningen "Lightcraft". En liten modellversion av farkosten har vid testanläggningen i White Sands i amerikanska New Mexico nått dryga 30 meter upp i luften. Därmed närmar sig ytterligare en fas sitt slut i den pågående grundforskningen för ett nytt drivsystem för satellituppskjutningar. Vid testerna har laserfarkosten drivits upp i luften av en tio kilowatts koldioxidlaser. Den klarar att pumpa in laserljus i en takt av 28 pulser per sekund med vardera en energimängd av 350 kilojoule.
För de fortsatta höghöjdsproven krävs en betydligt starkare laser. I White Sands finns "laserkanonen" Miracl på hela 2,5 megawatt, som tidigare bland annat använts för prov med laserbelysning av föremål i rymden. Forskarna i projektet hoppas på att senare få tillgång till denna effekt för att få upp Lightcraft riktigt högt i luften. För att få upp den rymden, krävs att farkosten även bär med sig en del eget bränsle som ökar drivkraften utöver den energi som en markbunden laser kan ge.
Källa: Ny Teknik

Planetliknande gasklot flyter fritt i rymden
001005
Astronomer hävdar sig ha upptäckt 18 planetliknande gasklot som förflyttar sig fritt och oberoende av någon intilliggande stjärna. Kloten, som finns i ett område intill stjärngruppen Sigma i stjärnbilden Orion, utgör den största ansamling av isolerade, fritt flytande planetliknande objekt som någonsin registrerats, enligt astronomen Maria Rosa Zapatero Osorio vid California Institute of Technology, Caltech. Upptäckten av de arton planeterna är unik även i ett annat avseende. Astronomerna på Kanarieöarna har sett ljuset från planeterna, inte bara deras gravitationella påverkan på näraliggande stjärnor. Vetenskapsmännen vet ännu inte vad de nya objekten ska kallas. Vanliga planeter är bundna av gravitationskraften till en centralstjärna, som exempelvis vår sol. Men gaskloten, som lokaliserats i ett stjärnfält som ligger omkring 1 200 ljusår från Jorden, är för små för att vara så kallade bruna dvärgar, ett objekt som är för litet för att vara en stjärna men större än en planet. För närvarande kallas de bara "planetmasseobjekt". Andra vetenskapsmän säger att Osorios upptäckt är mycket viktig och att den kan tvinga astronomer att omvärdera teorier om planeters uppkomst. I dag är den gängse teorin att planeter utvecklas av rester som blir kvar när en centralstjärna bildas. Gravitationskraften håller sedan planeterna kvar i en bana kring centralstjärnan.
Källa: CNN (FLT-AP), Ny Teknik

Ett äkta ljusfenomen?
2000-09-13
Ufo-Sveriges Inga-Lill Wallin har nyligen utkommit med en bok som utgör en sammanfattning av dom senaste årens undersökningar av det sk. Marteboljuset. Boken utgör en genomlysning av det gåtfulla ljusfenomen som gäckat folk på Gotland i mer än ett sekel. Ljuset har under årens lopp utvecklats till en allmän sevärdhet för många Gotlänningar. Platsen besöks regelbundet av folk från hela Gotland i hopp om att få se en skymt av ljuset. Wallin m.fl har tillsammns lagt flera hundra timmar på att på plats undersöka fenomenet. Boken berättar historien om ljuset, hur undersökningarna gått till och lämnar slutligen resultatet och slutsatserna av detta. Naturligt nog är det är inte alltid som bokens slutsatser stämmer överens med Gotlänningarnas egen uppfattning om fenomenet. Det märks om inte annat tydligt i tidningarnas insändarspalter. En insändare i Gotlands Tidningar den 13 sep. ifrågasätter bokens slutsatser och trovärdighet, och beskriver hur han vid flera tillfällen och tillsammans med bekanta sett olikfärgade ljus komma ned innan "landljusen" tändes. Insändaren beskriver även olika ljud i samband med ljusen samt att det finns olika kraftlinjer och sk. sexkantfönster (!?) i området.
Reds anm: För den som önskar fördjupa sig i fenomenet, och inte har tid eller lust att ta sig till ort och ställe, rekommenderas en läsning av boken och sedan får var och en dra sin egen slutsats om fenomenets ursprung.

Astronaut ger ut bok om UFO Cover-up
000730
En av Amerikas första astronauter, Gordon Cooper, hävdar att myndigheterna håller inne information om att främmande rymdskepp har besökt jorden. Han menar vidare att man konsekvent har undanhållit sanningen om oidentifierade flygande objekt, i dagligt tal kallat ufo. Cooper sköts 1963 ensam ut i rymden med hjälp av en Atlasraket och cirklade sedan 22 varv runt jorden innan han välbehållen kunde sätta ner sin kapsel på moder jord igen.
"Varje administration har förmodligen försökt lista ut hur man med minsta möjliga förlägenhet kan erkänna hela saken" hävdade Cooper nyligen när han befann sig i Washington för att marknadsföra sin nya bok med titeln: Leap of Faith: An Astronaut's Journey in the Unknown. Och han tillägger… "Dom behöver rensa bordet om vad som har hänt, och vad som inte har hänt".
Källa: Leonard David, Space.com
Reds. kom: Cooper har under många år dykt upp i olika sammanhang och hävdat att myndigheterna mörklägger ufo-frågan. Han har dock aldrig kunnat presentera några hårda fakta som stödjer detta.

Ufo-rapport från 1911
000805
Dom är inte många, men det finns en del rapporter om diskusliknande föremål även före Kenneth Arnolds observation från 1947. Följande rapport kom upp på en mailinglista under "återupphittade rapporter". Rapporten är daterad våren 1911 och platsen anges till ett par mil från orten Gavelbrig, Saskatchewan, Kanada. Två observatörer uppgavs ha sett ett diskusformat objekt i dagsljus. Ett "väldigt, väldigt egendomligt" grön-blått objekt närmade sig över präriekullarna i nord-väst. Objektet färdades i "ganska maklig takt" och gav ifrån sig ett ljud som lät som "frasande silke". Objektet försvann bakom horisonten ca. 1,5 mil bort på mindre än 4 sekunder.
Kommentar: Händelsen skulle kunna förklaras med bolid som genomkorsar atmosfären på mycket hög höjd. Ljudet kan ibland uppfattas som frasande och utseendet kan ibland ses och uppfattas såsom skivliknade.

Seriös ufo-forskning
000721
Att det finns en, vad folk uppfattar som, seriös sida av ufo-världen kunde läsas i en spalt i Östersundsposten härförleden. Skribenten gör som han säger "ett försök att utreda vad det här med ufo egentligen står för". Och det får väl sägas att han lyckas bra med detta. Man kan läsa: "Tyngdpunkten i definitionen vilar på ordet "oidentifierade" vilket i det här fallet ju innebär att man inte vet något om bakgrunden till fenomenet. Detta innebär ju inte att man med lite forskningsarbete inte kan omklassificera ett ufo till ett ifo - ett identifierat flygande föremål. Och det är just med målsättningen att identifiera det oidentifierade som den seriösa ufo-forskningen arbetar. Inget frosseri i utomjordiska konspirationer och klonade agenter i bästa Arkiv-X anda, med andra ord. Det är här de tefatstroende kommer in. De som är övertygade om att vi fått besök från andra världar och denna överttygelse når ibland religiösa proportioner. Och, faktiskt, det finns sekter som baserar sin verksamhet på just flygande tefat och ledarens påstådda kontakter med tefatsfolket. Visst skulle ufo kunna vara ett rymdskepp från en annan planet. Men så länge ufo:t är ett ufo kan vi inget säga som styrker den saken".
Källa: Östersundsposten

Artikelserie i Allers
000801
Veckotidningen Allers har under sommaren kört en artikelserie i fem delar om ufo-ämnet. Seriens avsnitt har tagit tar upp olika delar av fenomenet t.ex. oförklarade foton och försvarets undersökningar av ufo-fall. Ufo-Sverige har bistått med en del material och Clas Svahn har medverkat med kommentarer.

Rymdbesök i Harplinge
000711
Så har då Harplinge åter begåvats med en ny sädescirkel. Den nya cikeln är helt rund och har en diameter på cirka tio meter. Cikeln ligger i ett rågfält i korsningen mellan tingsvägen och vägen till Harplinge kyrka. Frågan är nu vilka som gått på stigen, rymdvarelser eller Harplingebor? HP:s utsända hade gärna sett att det hade varit utomjordingar som landat på Harplingeåkern. Ett rymdbesök hade livat upp den regninmga sommaren, lockat hit turister och gett uppslag till en mängd artiklar. Tyvärr måste vi konstatera att cirkeln med all säkerhet har tillverkats av folk från trakten. Så var det nämligen när den första Harplingecirkeln kom till den 17 juli 1993 enligt Clas Svahn från Ufo-Sverige. Han har ägnat sju år att undersöka cirkelfenomenet, både här i sverige men framförallt i England. Hans slutsats är entydig: cirklarna har tillkommit genom högst mänsklig påverkan. Intresset för cirklarna svalnade kraftigt när några lantbrukare gick ut och berättade hur de roat sig med att göra cirkelformationer på nätterna.
Källa: Hallandsposten

Ljusfenomen på midsommarnatten
000626
Personer som firade midsommar I skogarna mellan Fredriksberg och Vansbro observerade ett ljusfenomen som rörde sig från norr till söder strax före klockan ett natten mot lördag. Dessutom har en man från Engviken från Engviken rapporterat en observation av ett stort, orange ljusfenomen som stod stilla. Vi såg ett ljusfenomen, större än en stjärna, som rörde sig under molnen, berättar en av vittnena. - Fenomenet rörde sig på ett sådant sätt att det varken kunde vara satellit, stjärnfall eller flygplan. Ett flygplan har blinkande positionsljus, det här lyste med fast sken. Totalt var et fyra personer som såg fenomenet under 15 minuters tid. Enligt Flygkommande Mitt har ingen militär flygtrafik förekommit vid den aktuella tiden. Gudrun Andersson vid Västerberslagens ufo-förening berättar dock att det funnits skojfriska personer i Fredriksbergstrakten som kan ligga bakom fenomenet. - I vintras hade vi oerhört många rapporter men det visade sig att det rörde sig om så kallade Ufoballonger. Det finns att köpa för en dryg hundralapp och lyser ungefär åtta - tio minuter.
Källa: Dala-Demokraten

Märkligt ljusfenomen på Fårö
000610
Bernt Lundin håller på med fågelräkning för Naturvårdsverkets uppdrag. Måndagen den 5 juni fångades emellertid hans uppmärksamhet av något helt annat. - Det var ett mycket märkligt ljusfenomen som jag aldrig tidigare sett eller förmodligen aldrig mer kommer att se. Jag var längst upp på Fårö, vid Skär, då jag såg något jag skulle vilja kalla "en stor diamant" på himlen. Bernt tror själv att det var solen som bröts i ett moln som befann sig mycket högt upp. - Det var annars mest tunna slöjor. Men just på ett ställe bröts solljuset i en stor diamantform med alla regnbågens färger och det såg mycket märkligt ut. Kanske var det moln på hög höjd och full av iskristaller, kanske kan en meterolog förklara.
Källa: Gotlands Tidningar


Powered by Coranto


Creeper