Logo

UFO-Aktuellt

Ljusprickar p� rad, mer info här

Engagera digFörklarade och oförklarade bilder

Tillstånd krävs för att få publicera bilderna

Mora 15/9 1952
Så här ser den ut - Sveriges enda ordentligt analyserade UFO-bild. Fotot togs nära midnatt den 15 september av Nils Frost. Fotografiet analyserades sedan av försvarsstaben, Saltsjöbadens observatorium, högspänningslaboratoriet i Uppsala samt professor Hannes Alfvén på KTH. Ingen kunde förklara vad bilden föreställde.

Källa: UFO-Aktuellt 2/90

Marskär 9/8 1956
Denna bild togs av stockholmskonstnären Kåre Kårevall i Stockholms skärgård. Kårevall skulle fotografera sin kamrats gäddfångst när ett lysande föremål lyfte från marken nära de båda männen. "Jag vände mig snabbt dit och hann ta ett kort innan det steg till väders och upplöstes", berättar han. Försvarsstaben föreslog att det var en lokal dimbank som lyft från marken.

Källa: UFO-Aktuellt 2/93

Rättvik 17/11 1968
När Olle Rydén i Rättvik var ute på promenad på Siljans is upptäckte han två kopparfärgade föremål som liknade ett par stora bildäck med längsgående räfflor. Rydén knäppte snabbt ett kort av dem. Först i februari lät han framkalla filmen och bilden hamnade på Dala-Demokratens förstasida.

Källa: Dala-demokraten 5/2 och 6/2 1969

Härnösand och Östersund 20/6 1970
Under flera dagar kunde invånarna i Jämtland och Ångermanland följa det här trekantiga föremålets färd över himlavalvet. Med hjälp av kikare konstaterade meteorologerna på F4 i Östersund att det med stor sannorlikhet rörde sig om en amerikansk väderballong.

Källa: Västernorrlands Allehanda 22/6 1970, Östersunds-Posten 23/6 1970

Skillingaryd 6/5 1971
En av Sveriges mest kända UFO-bilder togs av Lars Thörn vid Stora Spännberget inte långt ifrån Skillingaryds skjutfält. Med sin Minolta 16 mm tog han två bilder i snabb följd av ett föremål som såg ut som ett klassiskt tefat. Ett rosa sken syntes runt farkosten när den stannade upp och ett vinande ljud hördes då och då under den 60 sekunder långa observationen. UFO-gruppen GICOFF avslöjade 1977 att Thörns tefat var ett par upphängda navkapslar. Men Thörn själv nekade till bluff: "Nej! Det kan jag svära på inför Gud."

Källa: Gicoff-Information 3/71 och 4/71, rapportformulär m fl

Sätila 18/9 1971
Amatörastronomen Benny Johansson i Sätila utanför Borås hade ställt upp sin Kodak Brownie lådkamera för att ta ett testfoto av några stjärnor. Exponeringstiden var cirka 30 sekunder. Vid framkallningen upptäckte han en serie avbrutna spår som han inte kunde förklara. Mycket talar för att det rör sig om ljus från de stjärnor som av någon anledning kommit att skymmas under exponeringen.

Källa: Gicoff-Information 5-6 1977 och UFO-Aktuellt 4/91

Sverige och Norge 1/1 1972
Ett raketsteg fick många svenskar och norrmän att tro sig ha sett ett UFO. Det spektakulära ljusfenomenet syntes i fem minuter över södra Norge och området kring Vänern och Vätten men även från Ångermanland till Skåne. Fenomenet beskrevs som mycket stort och mycket ljust. Satellitexperten Sven Grahn kunde visa att det var ett raketsteg från Kosmos 453 som föll in i atmosfären.

Källa: Gicoff-Information 6/71

Värnamo 21/3 1974
När 15-årige Christer Sundström var sjuk råkade han titta ut genom fönstret i sitt pojkrum på Almgatan i Värnamo. Ett svart föremål som cirklade runt på himlen utanför drog till sig hans intresse och när han gick fram till fönstret såg han hur föremålet kom närmare. Christer tog fram sin pocketkamera och tog flera färgbilder, varav en blev bra och de övriga blanka. Slutligen försvann föremålet med en våldsam fart uppåt. På den lyckade bilden syns ett hattliknande föremål som är kolsvart trots att solen skiner på det. Ett faktum som talar emot bilden. UFO-föreningen GICOFF i Göteborg ansåg också att bilden var en bluff men i en intervju 1992, 18 år efteråt, försäkrar Sundström att bilden är äkta.

Källa: UFO-Aktuellt 4/92 och Hemmets Journal 6/94

Hällefors 1977
Bilden publicerades i lokaltidningen Bergslagsposten och den 16-åriga fotografen Stefan Engvall från Hällefors försäkrade att den var äkta: "Nej, det är ingen bluff. Jag satt vid mitt skrivbord och tittade ut. Plötsligt såg jag ett underligt ljussken och ett föremål av diskusliknande form dök upp." När UFO-Sveriges Clas Svahn ringer upp 18 år senare erkänner han utan omsvep att bilden var en bluff.

Källa: Bergslagsposten 10/1 1977

Idre juni 1977
Någon gång i mitten av juni 1977, troligen mellan den 21 och 23/6, var en 38-årig man från Vargön på väg från en fjällstuga inte långt från Idre. Klockan var strax efter 14, det var en fin dag med lätt vind och lite moln på himlen. Temperaturen var cirka 20 grader.
- När jag gick efter vägen upp mot Långfjället fick jag syn på en konstig molnformation, berättar han. Den såg lite ovanlig ut så jag stannade och knäppte en bild med min Yashica med 45 millimeters objektiv som jag hade laddad med diafilm. Sedan blev jag stående en stund och kunde se hur molnet flyttade sig sakta innan jag fortsatte att gå upp mot fjället som ligger alldeles bakom skogen på bilden.
- När jag kom tillbaka ett par timmar senare så kunde jag inte se molnet längre.
Det vackert formade molnet på bilden kallas för linsmoln och har ofta förekommit i UFO-sammanhang. Linsmoln bildas då luft tvingas upp över berg eller höga kullar och antar ibland formen av ett flygande tefat. Flera bilder av linsmoln, ofta från Sydamerika, har publicerats i framför allt äldre UFO-litteratur som föreställande äkta UFO-fenomen.

Källa: UFO-Aktuellt 4/01

Falkenberg 15/8 1978
Tåget hade precis stannat till när en 15-årig pojke fick se något ovanligt: "Det var mycket varmt i kupén. Därför drog jag ner fönstret när tåget stannade. Då såg jag ett föremål komma från norr och föremålet dök ner på lägre höjd och fortsatte med samma hastighet mot söder. Föremålet var svart-grått till färgen. Det ändrade inte färg och den flög säkert 50 meter ovanför markytan." Mikael Nanne i UFO-Syd ansåg att observatören med största sannorlikhet hade fotograferat en rovfågel i flykten.

Källa: UFO-Syds arkiv

Kanarieöarna 5/3 1979
Ett av världens mest kända UFO-fall har nu fått sin förklaring. Den 5 mars 1979 kunde hundratals turister och bofasta på Kanarieöarna bevittna hur ett starkt lysande föremål steg upp ur havet och efterlämnade en slingrande rökorm på himlen. En av dem som såg röken efter föremålet var Anna-Lisa Karlquist från Vällingby som liksom de andra förvånades över skådespelet. Nu har det visat sig att föremålet var en Poseidonmissil uppskjuten från en av amerikanska flottans undervattensbåtar. Avslöjandet kom sedan den spanske ufologen Vicente-Juan Ballester Olmos kontaktat en rad experter på interkontinentala missiler. En av dem, Jonathan McDowell vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge kunde bekräfta Ballester Olmos misstankar. McDowell kunde också förklara ytterligare fyra UFO-observationer från Kanarieöarna som varande interkontinentala missiler: 22/11 -74, 22/6 -76, 19/11 -76 och 24/3 -77. Raketexperten James Oberg förklarade att skjutövningen genomförts i vad som kallas Oriental US Testing Field, ett stort område som sträcker sig från Cape Canaveral i Florida till Ascension Island. Uppgifterna om ubåtarnas övning fanns i numera avhemligade dokument från US Navy.
- Det var en fantastisk syn och vi undrade så vad det kunde ha varit som lämnade röken efter sig. Det var roligt att äntligen få en förklaring, säger Anna-Lisa Karlquist till UFO-Aktuellt.

Källa: UFO-Aktuellt 3/99

Falun 10/1 1985
När Dala-demokratens fotograf Rune Österlund var på väg mot Falun i bil fick han syn på ett märkligt föremål bara 100 meter över vägen. Framtill satt två intensivt lysande strålkastare. Men trots att Österlund hade sin utrustning med sig kunde han inte stanna för att ta en bild - trafiken var för stark. Nästa kväll, den 10 januari, hade han större tur. Platsen var Krondiket strax utanför Falun och klockan var 19.00. Några dagare senare, den 15:e, lyckade en kollega till Österlund ta en färgbild av ett ljus. Västerbergslagens UFO-förening engagerade sig hårt i den pågående vågen och publicerade en omfattande rapport.

Källa: "Sammanställning om UFO-händelserna i Dalarna januari 1985", Dala-demokraten 11/1 1985

Martebo sep-okt 1986
Sedan flera hundra år har mystiska ljus synts kring en flera kilometer lång skogsväg i Martebo på Gotland. Det här är endast en bild av många. UFO-Sverige har under ett par projektperioder undersökt förekomsten av ljusfenomen och i de flesta fallen rör det sig om billjus. Mycket tyder på att det även förekommer relativt ovanliga fenomen som S:t Elms eld, knaster i trädtoppar, och klotblixtar längs vägen.

Källa: UFO-Aktuellt 4/86

Sundsvall 12/5 1991
Klockan var omkring 13.40 söndagen den 12 maj när Tom Joneström satte upp sin Betacam TV-kamera hemma på Södermalm i Sundsvall. Han hade länge planerat att filma en sekvens med en svensk flagga mot en blå himmel för en kort scen i en planerad reklamfilm. Dagen var perfekt. Den lätta västliga vinden fick flaggan att bölja och i bakgrunden syntes och temperaturen var plus 15 grader. "Jag lät kameran rulla i ungefär en kvart", berättar Tom Joneström. "Men under tiden märkte jag ingenting särskilt. När allt var klart packade jag ihop den och gick in." När hans skulle redigera filmen upptäckte han någonting som flög förbi flaggan. Efter en rekonstruktion tillsammans med TV4 framkom att det inte kunde vara missiler, bollar eller flygplan. Däremot passar fåglars flygmönster in i bilden. De är avlånga om man detaljstuderar dem på en bild.

Källa: UFO-Aktuellt 2-4/1991

Ekerö 15/1 1993
En flygvärdinna kunde från sitt hem på Ekerö se två; starkt lysande "stjärnor" strax bredvid månen. I rapportformuläret till UFO-Sverige skriver hon: "Jag tittade länge då dessa varken motsvarar inflygande trafikflygplan eller stjärnor på grund av ljusets styrka. Plötsligt rör sig dessa två mot-från-runt varandra väldigt snabbt." Kvinnan har nu gått ut barfota i snön för att se bättre och tar flera bilder. Efter några minuter ger de två ljusen sig av i var sin riktning i en rasande fart. UFO-Sveriges undersökningar visar att inga stjärnor eller planeter kan förklara observationen. Någon flygaktivitet i området har inte gått att belägga. Det starka ljuset i mitten är månen.

Källa: Rapportformulär till UFO-Sverige 8/2 1993

Film
Sundsvall till Bräcke 12/10 2000
En man och en kvinna var på väg i bil från Sundsvall till Bräcke. Klockan var cirka 15.30 och paret hade precis passerat över bron mot Stöde kyrka. Det regnade och var mulet. Medan mannen satt vid ratten filmade kvinnan med en videokamera från framsätet. På filmen syns hur de passerar bron och hur regnet hela tiden fortsätter att falla. Precis när paret passerat bron riktas kameran mot Stöde kyrka som syns genom den regnstänkta sidorutan. När kvinnan senare tittar på inspelningen upptäcker hon hur två lysande föremål "startar" från kyrkogården och under någon sekund flyger uppåt, snett åt höger. I maj 2001 kontaktar hon UFO-Sveriges fältundersökare Mats Nilsson som efter att ha intervjuat kvinnan på telefon ber att få titta på filmen. Efter att ha studerat sekvensen ruta för ruta kunde Mats Nilsson konstatera att de två föremålen rörde sig i exakt samma vinkel som de reflexer från vägbanan som syntes i sidorutan. De två ljusen dyker också upp sekunderna efter det att en mötande bil passerar. De två ljusparen dras också ut i längdriktningen när de flyttar sig upp. Något som också styrker att det rör sig om en reflex som förflyttar sig uppåt i rutan.

Källa: UFO-Aktuellt 3/01

Umeå 20/9 1999
En far och son var ute och gick när de fick syn på något konstigt på en åkerplätt vid Nydalabadet i Umeå. En cirkelrund formation där gräset var prydligt nedvikt och i cirkelns mitt en liten virvel. Inuti cirkeln fanns ytterligare tre cirklar. Dessa verkade vara brända och väldigt exakta. Spekulationer tog snart fart sedan lokaltidningen Västerbottens-Kuriren vänt sig till "UFO-experterna" Bob Lind och Sune Hjorth. Hjorth klargjorde att det rörde sig om "en farkost eller elektromagnetisk farkost" medan Lind trodde att ett jordprov på platsen skulle visa sig vara radioaktivt. Att Västerbottens-Kurirens utsända hittade en cigarettfimp i en av cirklarna avskräckte ingen av de inblandade från att spekulera om utomjordiska besökare. En kvinna ringde till Försvarets Forskningsanstalt som skickade ut två personer för att ta ett jordprov. Analysen visade att radioaktiviteten inte var högre än normalt. Men Hjorths och Linds utomjordiska besökare gick plötsligt upp i rök. En grupp konstnärer som kallar sig Grupp 4 erkände att de hade tillverkat cirklarna med hjälp av en planka, inspirerade av engelska cirkelmakare. Med en metallring och en gasolbrännare hade de stubbat gräset. De använde även sprayfärg för att göra cirklarna mörkare. Cigarrettfimpen var också deras. Cirklarna gjordes redan den 17 september men upptäcktes inte förrän den 20. Gruppens syfte var att få fokus på konstens möjligheter att spränga gränser och inte att lura folk. Tidningarna skrev dock bara om utomjordingar och intresserade sig inte alls för konst och när en av konstnärerna besökte platsen hörde han folk diskutera den ena UFO-teorin efter den andra.

Källa: UFO-Aktuellt 4/99

Franska Alperna 28/1 2002
När Gabriel Maxim från Malmö var på väg i tåg vid de franska Alperna måndagen 28 januari i år fotograferade han något som han inte kunde identifiera. Klockan var omkring 15 på eftermiddagen och det kugghjulsdrivna Montenverståget befann sig på cirka 1.900 meters höjd vid Chamonix-Mont Blanc-dalen. UFO-Sverige har visat bilderna för tre professionella fotografer som alla är överens om att det rör sig om en reflex i tågfönstret. Troligen från en ljuskälla i kupén. Det faktum att föremålet har exakt samma vinkel och ser identiskt ut på båda bilderna trots att bakgrunden förändrats ordentligt visar, liksom ljusets utseende, att det rör sig om en reflex. Gabriel Maxim själv tror dock inte på den förklaringen.

Källa: UFO-Aktuellt 1/02


Creeper